Minulla tietokone, johon on asennuttu Xubuntu ja kone pitäisi saada nettiin. Talossa on DNA:n WLAN-verkko, johon kone pitäisi liittää WLAN-adapterilla TP-LINK TL-WN823N. Ajuri on haettu ja sitä on yritetty asentaa, mutta en tiedä, missä teen virheen. Olen siis hakenut valmistajan sivuilta ajurin ja purkanut sen työpöydälle. Sitten olen mennyt cd-kommenoilla päätteellä ko. kansioon ja yrittänyt komentoja sudo make ja sudo make install, mutta ilmoittaa virheen install: cannon't stat '8192cu.ko': No such file or directory
Makefile:737: recipe for target 'install' failed
make: ***[install] Error 1
Tikussa pitäisi olla (ja virheestäsi päätellen onkin) Realtek 8192CU -piiri. Tälle pitäisi olla Linuxissa jo valmiiksi tuki. Kannattaa vähintäänkin nyt päivittää Xubuntu uusimpaan versioon, jotta saat ihan uuden kernelin, jossa ajuri saattaisi toimia paremmin.
Netissä myös kerrotaan, että Linuxissa olevan rtl8192cu-moduulin kanssa voi joutua käyttämään parametria swenc=1, jonka voi laittaa pysyvästi /etc/modprobe.d:hen tai testiksi käyttöön näillä komennoilla (+sudo):
modprobe -r rtl8192cu # poistetaan moduuli käytöstä modprobe rtl8192cu swenc=1 # lisätään moduuli parametrin swenc=1 kanssa
Jos mainitut konstit eivät toimi, GitHubista näyttää löytyvän Realtekin omasta ajurista uudemmalle Ubuntulle korjattu versio asennusohjeineen, pvaret/rtl8192cu-fixes.
On vaikea sanoa noilla esitiedoilla, miksi alkuperäinen asennuksesi ei onnistu. Ehkä lataamasi versio ei ole yhteensopiva käyttämäsi Ubuntun version kanssa. Ehkä sinulta puuttuu jotain kuten C-kääntäjä tai kernelin otsikkotiedostot. Tai ehkä käyttämäsi komennot eivät ole oikeat. Onko paketissa ehkä INSTALL-ohjetiedosto, README-tiedosto tai install.sh-skripti?
Yleensä kannattaa välttää laitteita, joihin pitää ”asentaa” valmistajan sivuilta jotain, koska laatu näissä ajureissa on usein huono ja käytännön tuki olematon, ja itse lisätyistä ajureista on vaivaa kernelin päivittämisen yhteydessä. Linux-koneeseen osia hankkiessa kannattaa siis selvittää etukäteen, mikä laite toimisi suoraan.
Noista kommenoista tuo jälkimmäinen herjaa Operation not permitted. Nuo kaikki kolme tiedostoa löytyvät paketista.
Jos kerran paketista löytyy noita tiedostoja, kannattaisi lukea README ja INSTALL ja toimia niiden ohjeiden mukaan, ja luultavasti install.sh on oikea ”komento” ajurin kääntämiseen ja asentamiseen.
Joka tapauksessa Xubuntun päivittäminen olisi järkevä ensiaskel. Sen jälkeen voit katsoa lsmod-komennolla, onko rtl8192cu-moduuli ladattu, tai etsiä dmesg-komennon tulosteesta mahdollisesti asiaan liittyviä viestejä.
Joo, niin mukaan on yritetty toimia, mutta kuten 99 %:ssa Linux "ohjeita", ne komennot eivät käytännössä toimi, vaan heittäävät herjaa herjan perään.
Laitoin nyt latautumaan uusimman version Ubuntusta. Jos se ei toimi, annan luovutusvoiton ja hommaan jostain vanhan Windowsin asennus-cd:n ja vedän sen koneelle. Näköjään Linux ei sovellu järjellisellä työmäärällä käyttöön, jos nettiratkaisu on muuta kuin standardi kaapelinetti.
Kyllä Linuxissa langaton verkko toimii, jos vain laitteelle on tuki. Linuxia itsessään on ihan turha syyttää siitä, että monet valmistajat eivät tee kelvollisia ajureita.
Netistä löytyy kyllä listoja toimivista laitteista, mm. RPi USB Wi-Fi Adapters. Tuon mukaan muuten sinunkin tikkusi pitäisi toimia, eli päivitys saattaa ratkaista tuon ongelman.
Eihän LCHawk tuossa mitään tai ketään syyttänyt, vaan totesi vain että Linuxille on heikompi ajurituki.
Turha laitevalmistajiakaan on syyttää siitä että niitä kiinnostaa vain rahakkain markkinasegmentti. (Tai siis kyllähän se itseänikin rasittaa, eikä pelkästään Linuxin suhteen. Mutta täytyy äänestää lompakollaan jos haluaa muutosta.)
Grez kirjoitti:
Turha laitevalmistajiakaan on syyttää siitä että niitä kiinnostaa vain rahakkain markkinasegmentti.
Itse ihmettelen lähinnä, mikä USB-laitteen ohjauskoodeissa on niin salaista, ettei voi antaa edes perusdokumentaatiota, jolla OSS-koodarit voisivat tehdä omat ajurit.
Realtek sentään julkaisee jotain, mutta esimerkiksi juuri rtlwifi-ajureissa on sellainen ihmeellinen piirre, että julkaistaan aina joka laitteelle uusi kopio ajurista, jossa on 95% samaa kuin aiemmissa mutta vähän randomisti vaihdeltu muuttujien nimiä, vakioiden nimiä, sisennyksiä ym., ja sitten on niitä laitekohtaisia juttuja kuten maagisia heksalukuja ilman kunnollisia kommentteja. Ilmeisesti prosessiin kuuluu myös, että bugeja korjataan uudemmasta koodista mutta vanhempien laitteiden koodeja ei juuri päivitetä. Ihmetyttää, että jos on kerran päätetty tehdä jotain, miksei tehdä saman tien kunnolla niin, että olisi mahdollisimman yhtenäinen ja ylläpidettävä pohja ja siihen vähän laitekohtaisia lisäyksiä.
Se tuntuu olevan "kiinalainen tyyli". Eli mennään aina siitä missä sillä hetkeläl aita on matalin ja ei varmasti tehdä mitään mitä ei ole erikseen käsketty tekemään.
Alkuperäiseen ongelmaan: ratkesi jostain syystä vaihtamalla toiseen Linux jakeluun eli asentamalla Linux Mint.
Tuskinpa distron vaihto paljoakaan asiaan vaikutti, kun Mint perustuu Ubuntuun ja tuskin siitä mitään ihmeellisiä patcheja kernelin tasolla löytyy. Itse olisin pysytellyt Ubuntussa.
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.