Moikka!
Perustettiin kavereiden kanssa pienimuotoinen yritys, joka kaipaisi nyt nettisivuja sekä sähköpostilootaa yhteydenottamiseen. Mitään käyttäjätietokantoja ei tule ja liikenne sivuille tuskin kasvaa vielä pitkään aikaan hirmuisen suureksi. Katselimme netistä palvelintarjoajia, suomalaiset etusijalla, eivätkä ne kovin hintavia olleet. Millaisia etuja palvelimen sijoittamisesta omaan komeroon saa? Hinta tuli mieleen ensimmäisenä, sillä koneromun saa napattua huokealla tai ilmaiseksi lähes mistä vain, mutta millaiset tehot riittävät pieniliikenteisen sivuston pyörittämiseen?
Meidän mielestämme paras palvelintarjoaja pyytää 20 euroa vuodessa suht pienitilaisesta ja rajatusta kokonaisuudesta, mutta heidän kauttaan hankittuna lasku tulee varmasti olemaan pienempi kuin kotona omalla sähköllä ynm. pyöritetyllä palvaimella. Miksi ja millaisissa tilanteissa oma palvelin on se parempi vaihtoehto?
Ei se oma palvelin kauheasti vaadi tehoja yhden nettisivun pyörittämiseksi. Ongelmaksi tulee, että et saa sähköpostipalvelinta toimimaan normaalilla laajakaistalla, sillä palveluntarjoajat estävät liikenteen porttiin 25, joka siihen tarvitaan.
Toisaalta, mikäli pienimuotoinen yrityksenne ei tarjoa juuri palvelintilaa, niin ihan varmuuden vuoksi pistäisin jonnekin webhotelliin, jolloin te voitte keskittyä liiketoimintanne harjoittamiseen sillä aikaa, kun joku ammattilainen hoitaisi sivujenne houstauksen.
Sähköpostipalvelinta ei omissa nurkissa kannata pitää, ei ole mukavaa huomata että virtalähteen kippaamisen tai kovalevyjen paukahtamisen vuoksi jää sähköpostit lähettämättä ja saamatta. Office 365 paketti taitaa lähteä alle 5 eurosta per käyttäjä kuukaudessa, sisältäen Skype for business:in (ex Lync) ja sähköpostit. kympillä tulee mukaan lisäksi vielä wordit ja excelit sun muut essential kamat, jotka joudutte joka tapauksessa hommaamaan.
mikäli nettisivuille ei täyttä saatavuutta tarvita (eli ei haittaa vaikka välillä kippaisikin), voitte ne pistää vaikka raspberry:lle pyörimään toimistokaappiin. tuosta äkkiä laskettuna tulee 35e / raspberry (jos muistikortti ja virtalähde jo on), ~18e / vuosi domainista, ja muutama euro domainin ohjauksesta omaan ip osoitteeseen (ilmaisiakin toki varmasti on, jotka DNS palvelua ja domain ohjausta tarjoaa).
Oma palvelin (oikea tai virtuaalinen) ei sovi henkilölle, joka ei jaksa ylläpitää palvelinta. Toisaalta webhotelli ei sovi, jos palvelulla on erikoisempia teknisiä vaatimuksia.
Oman palvelimen etu ja haitta on, että kaikkea voi tuunata ja kaikki on omalla vastuulla. Teho ei ole ongelma, vaan tavanomaista PHP-sivustoa pyörittää kevyesti vuoden 2000 koneilla tai vaikka Raspberry Pi -koneella tai vastaavalla, ja vuoden 2010 läppäri on jo luksusta. Nettisivuston pitämiseen tarvitsee käytännössä valokuituyhteyden tai vastaavan, ja postipalvelinta varten pitäisi vielä saada portti 25 auki. Konesalissa saa sähkön ja nettiyhteyden maksua vastaan.
Virtuaalipalvelin on kätevä, koska vastuu laitteistosta on toimittajalla ja tehoja on helppo lisätä hallintapaneelista nappia painamalla mutta ohjelmistot ovat silti omalla vastuulla. Jos haluat itse ylläpidettävän palvelimen ilman vastuuta laitteistosta, ota virtuaalipalvelin. Näitä saa lähtöhintaan $5/kk eli aika halvalla verrattuna vaikka nettiyhteyksiin, UPS-laitteisiin ym.
Webhotellissa palveluntarjoaja hoitaa myös ohjelmistot, jolloin itse tarvitsee vain tehdä sivut. Jos haluat vain nettisivut ja sähköpostin ja et ole kiinnostunut palvelimen ylläpidosta, ota webhotelli; niitä saa halvalla, ja ne eivät vaadi säännöllistä ylläpitoa.
Virtuaalipalvelin ei nyt kovin merkittävää ylläpitoa vaadi, kun sen kerran saa viriteltyä. Toki hyvä välillä on käydä päivityskomennot (sudo apt-get update
sekä sudo apt-get upgrade
) suorittamassa. Varmuuskopioinninkin saa automatisoitua virtuaalipalvelimen tekovaiheessa. Kun sen kerran tekee niin voi melko lailla unohtaa jatkossa, keskittyä vain sivujen koodaukseen.
Aloittajan tarpeisiin kuulostaisi järkevältä sähköpostiksi ihan Gmail. Et saa vastaavaa luotettavuutta ja tehokasta roskapostinsuodatusta muilla tavoilla (esim. webhotellin sähköposti). Ilmaista tilaakin on sen verran reilusti että yritys pyörii melko monta vuotta. Sivut sitten webhotelliin tai virtuaalipalvelimelle.
Pilven kyllä tiiän, mutta mikä toi VPS oikein on? Päriceekö se? xD
Itseäni kuumottaisi aika paljon joku pilvi, webhotelli tai konesali. Tosin jos ei olis omat jutut kyseessä niin ei ehkä niin haittais välttämättä. Pilvipalvelusta kannattaa varmaan mainita yrityksen nettisivuilla. Lisää uskottavuutta aika paljon kun on innovatiivinen pilvipalvelu.
Eiköhän se ole "Virtual Private Server".. Eli jos "Shared Server" on useamman asiakkaan kesken jaettu palvelin eli esimerkiksi webhotelli, "Private Server" palvelin jossa on vain yhden asiakkaan järjestelmiä, niin VPS on sitten vain yhden asiakkaan käytössä oleva virtuaalipalvelin.
Jos alkuperäinen kysyjä kertoo että tarpeisiin riittävän palvelun saa 20 eurolla, niin ei kai asiaa tarvitse edes miettiä.
Omasta palvelimesta, oli se pilvessä tai itsellä, on vasta sitten hyötyä kun tarpeet on kovemmat kuin mitä jaetulla palvelimella saa.
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.