Viikon kysymys 19/2015: Millaiseen käyttöön (pääasiassa) uskot älylasien tulevan lähivuosina? Onko älylaseilla ylipäänsä tulevaisuutta? Päästäänkö koskaan elokuvien tasoon, jossa älylasien kaltainen tekniikka liittyy luontevasti käyttäjän normaaliin toimintaan ilman erillistä käskyttämistä?
Olisihan se kätevää, jos vaikkapa taloissa voisi säätää lasien pimennysominaisuutta automaattisesti, tai että silmälaseista saisi muutettua taitto-ominaisuuksia, jolloin ne voisi toimia kiikareina. Olisiko tuo sitten lasia vai jotain muuta materiaalia? Vai tarkoittaako älylasi jotain ihan muuta?
Silmälaseista ei taida tulla kiikareita pelkkiä taitto-ominaisuuksia muuttamalla. Jos taas ajatellaan toisin päin, niin harva varmaan haluaisi kanniskella kiikareita nenällään kaiken aikaa, vaikka ne saisikin toimimaan myös silmälaseina.
Grez: Tässä varmaan haettiinkin jonkin sortin kamerakuvan heijastamista "zoomattuna" molemmille silmille. Tällöin ei varmaan tarvitsisi itse silmien edessä olevien linssien taitto-ominaisuuksia muuttaa.
Jos nyt katsellaan mitä Google Glass:in kävi, niin ei ole ihan vielä lähivuosina tulossa suurempaan käyttöön. Googlehan veti lasit myynnistä jo kokonaan (ne mitkä myytiin testaajille ja kehittäjille), suurimpana syynä että ihmiset piti liian nolona kulkea ne päässä kaupungilla.
Wow, joku ei ollut kuullut vielä älylaseista.
Groovyb: toisaalta, älylaseja on tulossa nyt Sonyltä, Microsoftilta yms., joten olisiko tekniikka ollut vielä liian lapsenkengissä vuosi/pari sitten?
Lebe80 kirjoitti:
Wow, joku ei ollut kuullut vielä älylaseista.
Olin kuullut, mutta kun älylasi voi tarkoittaa sekä silmälasin muotoon tehtyä tietokonetta että sähköisesti himmentyvää. Siksi halusin tietää, mitä älylasilla tarkoitetaan tässä tapauksessa.
Mutta olisihan se kätevää vaikkapa pitää luentoja siten, että tekstin voisi lukea laseista eikä muistilappuja tarvittaisi. En tiedä sitten voisivatko koululaiset ja opiskelijat huijata tenteissä mikäli kaikkia laseja ei kielletä.
Ajatusohjaus taitaa olla vielä turhan kaukainen haave, mutta eiköhän Sonyn mallinen pieni taskupadikin aja asian jollain tasolla. Jos kontrollin saa pelaamaan kun roplaa kädellä taskussa niin varmaan suht OK.
Viestin ja komentojen syöttäminen puhumalla taitaa olla aika iso kynnyskysymys.
Microsoftin Hololens on erään testin mukaan parhaat näytölliset lasit, mutta koska "kuvaruutu" ei kata kokonaan linssejä, niin immersio jää hyvinkin kehnoksi. Näkyvällä alueella jälki on hyvää, mutta kuva näkyy siis hyvin rajatulla alueella.
Enemmänhän dataa näihin pitäisi puskea, sillä nyt jo pelkän älykellon käyttö tuntuu välillä vähän turhalta.
Jaska kirjoitti:
Olin kuullut, mutta kun älylasi voi tarkoittaa – – sähköisesti himmentyvää
Onko tästä merkityksestä enemmänkin suomenkielisiä viitteitä? Näyttää todella marginaaliselta. Pelkkä ikkunan läpinäkyvyyden säätäminen ei myöskään ole oikein linjassa muiden älylaitteiden kanssa, vai onko sitten säätimestä himmennettävä lamppukin nykyään ”älylamppu”?
Eli kyllä mielestäni useimmille ihmisille on täysin selvää, mitä älylaseja kysymys koskee.
Metabolix kirjoitti:
onko sitten säätimestä himmennettävä lamppukin nykyään ”älylamppu”?
Periaatteessa... on, jos säädin on bluetoothilla toimiva. :)
http://www.mtv.fi/uutiset/it/artikkeli/mtv-testasi-30-euron-alylampun-nain-se-toimii/4386968
Periaatteessa mitä vaan laitetta voi kutsua älylaitteeksi, jos se sisältää oman ohjauksensa.
Tai sitten jos kyseessä on markkinointi-ihminen niin mitä tahansa voi kutsua miksi tahansa jos se kuulostaa myyvemmältä.
Grez kirjoitti:
Tai sitten jos kyseessä on markkinointi-ihminen niin mitä tahansa voi kutsua miksi tahansa jos se kuulostaa myyvemmältä.
Tämä.
Tässä oikeasti älykäs tuote:
MTV3:n uutinen.
Kai te muuten tiedätte, että se on MTV:n uutinen, ei MTV3:n.
Lisäys:
Oskuz kirjoitti:
Tässä oikeasti älykäs tuote:
MTV3:n uutinen.
Ja mitä älykästä noissa on? Joku NFC-siru/QR-koodi, joka pitää lukea jollain kännykän Muumi-appilla?
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.