Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Tietokoneen takuutarra

Sivun loppuun

Hennkka [10.12.2014 21:48:42]

#

Hei!

Ajattelin hankkia Lenovon Flex 2 14" -tietokoneen, mutta haluan päivittää koneessa olevan kovalevyn SSD:ksi. Käsittääkseni tämä vaatii kuitenkin kyseisen koneen takakannen avaamista kokonaan, mikä puolestaan vaatii takuutarran irroittamista. Olenko oikeassa, että tällä tarralla ei ole oikeudellista merkitystä Euroopassa ja että sen tarkoitus on karkoittaa varomattomat tietokoneen sörkkijät? Tietenkin olettaen, etten asennuksen aikana riko konetta. En nimittäin haluaisi menettää koneen takuuta yhden massamuistin takia.

The Alchemist [11.12.2014 00:25:33]

#

Josset jaksa googlettaa, niin sovelletaan sitten maalaisjärkeä. Tarrojen rikkoutumista luonnollisen hapertumisen vuoksi tai esimerkiksi siivoamisen yhteydessä ei voi mitenkään estää, joten tietenkään sellaisilla "sineteillä" ei ole mitään merkitystä.

Hennkka [11.12.2014 08:43:39]

#

The Alchemist kirjoitti:

Josset jaksa googlettaa, niin sovelletaan sitten maalaisjärkeä.

Olen tässä jo monta päivää googlaillut erinäisiä asioita (sinetti mukaan lukien) kyseistä konetta koskien, joten alkaa kärsivällisyys loppua.

The Alchemist kirjoitti:

Tarrojen rikkoutumista luonnollisen hapertumisen vuoksi tai esimerkiksi siivoamisen yhteydessä ei voi mitenkään estää, joten tietenkään sellaisilla "sineteillä" ei ole mitään merkitystä.

Kyseisessä koneessa sinetti on sijoitettu näppäimistön alle, joten se ei vahingossa pääse hapertumaan.

Mutta kiitos, googlailuni mukaan ainakin MSI:n vastaavat sinetit ovat merkityksettömiä Euroopassa. Eiköhän siis Lenovonkin. Tämä ilmeisesti kuuluu siihen kahden vuoden lakisäänteiseen takuuseen, jota ei voi rajoittaa.

Teuro [11.12.2014 10:46:05]

#

Hennkka kirjoitti:

Mutta kiitos, googlailuni mukaan ainakin MSI:n vastaavat sinetit ovat merkityksettömiä Euroopassa. Eiköhän siis Lenovonkin. Tämä ilmeisesti kuuluu siihen kahden vuoden lakisäänteiseen takuuseen, jota ei voi rajoittaa.

Väärin takuu on aina lisäarvoa. Tuotteella on kuluttajansuojassa määritelty vain virhevastuu. Kuluttaja voi siis aina vedota virhevastuudeen. Tietokoneiden normaalia käyttöä on komponenttien päivitys.

Koneen valmistaja ei voi siis vedota väärään käyttöön, jos osia päivitetään parempiin. Tekninen vaihto pitää tietysti tehdä asianmukaisesti. Takuutarran poistaminen ei kuitenkaan poista virhevastuuta.

Hennkka [11.12.2014 11:02:02]

#

Teuro, entäs tämä? Poistaako tarran poistaminen siis lisätakuun?

Teuro [11.12.2014 14:59:47]

#

Suositan lukemaan mielummin suomalaista lähdettä asiaan. Täällä sanotaan hyvin samantapaisesti, kuin itsekin kirjoitin asiasta. Perusajatushan asiassa on, että tuotteen normaali käyttäminen ei voi keskeyttää takuuta / virhevastuuta.

Tietokoneissa siis komponenttien vaihto on normaalia käyttöä. Kannettavissa kovalevyn vaihto voi vaatia erikoistaitoja. Väärin suoritettu komponentin vaihto voi siis keskeyttää takuun / virhevastuun niiltä osin kuin se vaikuttaa kyseiseen asiaan. Esimerkiksi näppäimistöstä irtoava näppäin on edelleen takuun / virhevastuun piirissä, vaikka koneeseen olisi uusittu kovalevy.

Lisäksi on syytä muistaa, että jos myyjä vetoaa väärään käyttöön takuukorjausta evätessään on todistustaakka yksiselitteisesti myyjällä. Virhevastuuseen vetoavalla kuluttajalla on taasen todistustaakka virheen olleen piilevänä.

feenix [12.12.2014 08:58:13]

#

Ja vielä korjaus: ei ole olemassa mitään "kahden vuoden lakisääteistä takuuta." Virhevastuuseen ehdotettiin EU-tasoista kahden vuoden aikaa, mutta Suomessa mennään "sen pitäisi kestää näin pitkään"-tasolla. Eli jos kyseessä on jokin laite, jonka käyttöikä oletetaan viideksi vuodeksi, virhevastuu voi päteä sinne asti. Jos taas kyseessä on laite, jonka oletettu käyttöikä on vuosi, on ihan turha lähteä 1v 11kk jälkeen vinkumaan virhevastuuta.

Tämä toki tuo hieman sekavuutta tilanteeseen, mutta on mielestäni huomattavasti parempi kuin mikään kiinteä aika.

Virhevastuu vaatii asiakkaan todistuksen siitä, että vika on tuotteessa. Takuu on vapaaehtoinen lisäetu, jonka antaessaan valmistaja/myyjä lupautuu todistamaan, että vika ei ole tuotteessa, kuten Teuro jo sanoikin.

Mutta tietokoneiden normaalia käyttöä ei ole komponenttien päivitys. Ei tietokonetta osteta sitä varten. Varsinkin läppärin ollessa kyseessä, jos ei ole mitään valmistajan kertomaa tapaa päivittää, en tuota itse katsoisi normaaliksi käytöksi. Esimerkiksi omassa Dellissäni voi avata luukkuja ja vaihtaa kiintolevyn/muistit/jne, joten siinä komponenttien vaihto noiden osalta on toki hyväksyttävää. Mutta jos alkaisin vaihtamaan näytönohjainta emolevyltä, ei varmasti ole tuettua. Ja jos kone pitää avata kokonaan noita vaihtaakseen, mennään vähän harmaalle alueelle.

Joten YMMV, mutta mikään ruuvinsuojatarra ei paljoa vaikuttane, siitä olen samaa mieltä.

Hennkka [12.12.2014 09:25:49]

#

Ilmeisesti kysymys ei siis ole yksiselitteinen. Lenovo tarjoaa kyllä Hardware Maintenance Manual -nimisen dokumentin, jossa ohjeistetaan eri osien vaihtaminen, mukaan lukien kovalevy. Vaihtaminen ei ole kaikkein helpointa, mutta ohjeet on kyllä olemassa. No, ehkä hankin koneen, vaihdan levyn ja sitten jos jotain hajoaa jälkeenpäin niin osoitan, että kone on toiminut vaihdon jälkeenkin.

Edit. Lisätty linkki manuaaliin. Manuaalin 40. sivulta eteenpäin ohjeistetaan kovalevyn vaihto.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta