Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: DOS tai vanha Windows uuteen kannettavaan?

Sivun loppuun

Tapsa [01.09.2014 03:33:19]

#

Omistukseeni on ajautunun useita läppäreitä kaikissa käyttöjärjestelmä WIN7.
Kysymys: Voiko asentaa jonkun wanhan DOS-pohjaisen esim. WIN95,98,2000?
CD-asema toimii samoin USB-liittimet A-asemaa ei tietenkään ole. Korput olisi DOSsin asentamiseen mutta löytyy tuo DOS varmaan netistäkin. Olisi kiva katsella vanhoja ohjelmia kun on tehty aikoinaan, tällä 64-bittisellä ei toimi mikään eikä noilla läppäreillä viitsi leikkiä kun niissä ei ole mitään uutta eikä vanhaa!

Grez [01.09.2014 03:44:11]

#

Voithan sinne 64-bittiseen käyttikseenkin asentaa 32-bittisen virtuaalikoneen, jolloin saat 16-bittiset softat toimimaan, jos kerran niitä on ihan pakko käyttää. Jopa jollain DOSBoxilla saa useat DOS-ohjelmat toimimaan 64-bittisessäkin ympäristössä.

Voit asentaa sinne "Dos-pohjaisen" Win 95, 98, mutta voi olla että esim. näytönohjaimelle ei ole ajuria vaan joudut käyttämään sitä jollain perus VGA-ajurilla tms. Windows 2000 ei ole "dos-pohjainen"

Tapsa [01.09.2014 03:59:04]

#

OK, haluan nimenomaan asentaa vanhan DOS-pohjaisen ohjelman vanhaan läppäriin jossa on nyt WIN7. Olen ajatellut että formatoin kovalevyn entäs sitten? Pitäisikö se DOS asentaa, mitä tyhjä läppäri osaa lukea CD-asema, USB-väylä kas siinä pulma en ole vielä kokeillut. Haluan nimenomaan saada edes yhden läppärin "hyötykäyttöön"!

johku90 [01.09.2014 15:02:52]

#

Kokeile ihmeessä ensin sitä DOS-boxia, jos kerran haluat saada vain dos-pohjaisen ohjelman toimimaan: http://www.dosbox.com/

-tossu- [01.09.2014 23:53:46]

#

Jos haluat säätää ikivanhalla DOS-pohjaisella Windowsilla, asenna vaikka W98SE vanhaan koneeseen, jonka raudalle löytyy ajurit. Vanhoilla Windowseilla ilmenee erilaisia ongelmia mm. koneissa, joissa on liikaa muistia, eivätkä ne muutenkaan olleet tunnettuja vakaudestaan.

QuickBASIC, jonka nimeen vannot, toiminee parhaiten DOS:issa. Eihän sillä koodatessa graafinen käyttöliittymä ja muut kilkkeet ole kuin tiellä. Kannattaa siis valita siis riittävän vanha DOS:in versio, jossa ei ole alikansioita tai muita käyttöä hankaloittavia toimintoja.

Tapsa [03.09.2014 23:49:23]

#

Olen varmaankin seonnut mutta haluaisin edelleen DOS-pohjaisen yhteen monista läppäreistä joita omistan, en missään tapauksessa halua sotkea tähän 64-bittiseen!
Eli aloitetaan
1.Formatoi kovalevy, joka onnistuu helposti, kun tietäisi kuinka se tehdään!
2.Asenna DOS
3.Asenna joku vanha Win

PS -tossu- QB on tähtäimessä jota haluaisin käyttää:-)

Metabolix [03.09.2014 23:53:38]

#

Vanha Windows ei vaadi edeltävää DOS-asennusta. Syötä vain koneeseen vanhan Windowsin asennuslevy, käynnistä kone uudestaan, valitse alussa käynnistyslaitteeksi kyseinen CD ja noudata sitten asennusohjelman ohjeita. Windowsin asennusohjelmassa pystyt formatoimaan levyn.

Kuitenkin vanhan Windowsin asentaminen uuteen koneeseen on typerää jo mainituista syistä. Jos välttämättä haluat asentaa vanhan Windowsin läppäriin, osta halvalla tai lähes ilmaiseksi jokin 15 vuotta vanha läppäri! Muita vaihtoehtoja on (a) asentaa Windows virtuaalikoneeseen (esim. VirtualBox) tai (b) suosiolla luopua QB:stä ja ladata lähes yhteensopiva FreeBASIC.

Tapsa [15.09.2014 22:45:28]

#

Metabolix kirjoitti:

Vanha Windows ei vaadi edeltävää DOS-asennusta. Syötä vain koneeseen vanhan Windowsin asennuslevy, käynnistä kone uudestaan, valitse alussa käynnistyslaitteeksi kyseinen CD ja noudata sitten asennusohjelman ohjeita. Windowsin asennusohjelmassa pystyt formatoimaan levyn.

Yritin asentaa WIN98 kone kuitenkin olettaa että käytän WIN NT:tä ja pyytää käynnistämään WIN95 tai DOS-kehotteen ja käynnistämään asennusohjelman sieltä. Formatointi ei myöskään onnistu asennuslevyn ohjelmalla.

Lainaan edelleen:

Metabolix kirjoitti:

valitse alussa käynnistyslaitteeksi kyseinen CD ja noudata sitten asennusohjelman ohjeita. Windowsin asennusohjelmassa pystyt formatoimaan levyn.

Kuinka valitsen käynnistyslaitteen? BIOS maybe?

Blaze [16.09.2014 09:43:58]

#

Tapsa kirjoitti:

Yritin asentaa WIN98 kone kuitenkin olettaa että käytän WIN NT:tä ja pyytää käynnistämään WIN95 tai DOS-kehotteen ja käynnistämään asennusohjelman sieltä.

Lyömällä Seiskan ollessa käynnissä levyn sisään asemaan? Ei onnistu, joudut boottaamaan sillä asennuslevyllä.

Tapsa kirjoitti:

Kuinka valitsen käynnistyslaitteen? BIOS maybe?

Juurikin sieltä. Tarkkoja ohjeita on mahdoton antaa kun valikkojen rakenne vaihtelee BIOSin valmistajan mukaan, mut joku 'boot device order' tai 'boot sequence' sieltä löytyy. Siitä vaan romppu ekaksi.

Onnea matkaan Windows 9x-ajurien löytämisessä modernille raudalle...


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta