Sen verran mielenkiintoinen viikon kysymys, että avataas tästä vähän keskustelua.
Kyllähän niitä koodareita löytyy myös kauniimpana sukupuolena - monet ovat vielä yllättävän päteviä siinä. Selvästi kuitenkin miesvoittoinen ala. Veikkaan, että useimmilta naisilta vain puuttuu looginen päättelykyky (kokemusta on vuosien varrelta useammastakin yksilöstä) ja sitä kautta mielenkiinto töihin, joissa sitä vaaditaan :)
Mielestäni kysymys on turhan provosoiva. Jos kysyttäisiin "miksi naiset/tytöt ovat vähemmistössä koodaajissa" niin viimeinen vaihtoehto olisikin turha.
Toisaalta lyhyt ja ytimekäs, vaikkakin hieman provosoiva, on ehkä parempikin.
Itse luulen, että kyse on lähinnä kiinnostuksesta ja sosiaalisista normeista: tekniikasta kiinnostunut tyttö on yhä hieman kummajainen, kun taas pojilta melkeinpä odotetaan jonkinlaisia tietoteknisiä taitoja, ja tältä pohjalta tytöille ei ehkä tarjota yhtä paljon mahdollisuuksia, hyväksyntää ja tukea tietotekniikan harrastamiseen. Ajat ovat muuttumassa.
Aihe on erittäin tärkeä ja edelleen ajankohtainen. Hienoa, että siitä on tehty kysymys!
Mielenkiintoista on se, että naisten vähäinen määrä ei ole aina ollut tilanne, esim. 80-luvulla prosentit olivat paljon paremmat. Siitä se alamäki onkin sitten alkanut...
Mielestäni aiheesta löytyy hyvää materiaalia, joka tukee omia käytännön kokemuksiani. Tämä Wikipedia-artikkeli esittelee hyviä pointteja, joskin keskittyen Yhdysvaltoihin. Suuri osa pätee kuitenkin myös Suomessa. http://en.wikipedia.org/wiki/Women_in_computing
Poiminta artikkelista:
http://en.wikipedia.org/wiki/Women_in_computing:
Research on the barriers that women face in undergraduate computing has highlighted such factors as:
- Undergraduate classroom teaching in which the “weedout” practices and policies privileging competition over cooperation tend to advantage men.
- Laboratory climates in which women are seen as foreign and not belonging at best, and experience blatant hostility and sexism at worst.
- Well-meaning people who unwittingly create stereotype threat by reminding students that "women can do computing as well as men".
- Strong resistance to changing the system in which these and other subtle practices are continuously reproduced.
Tähän lisänä vielä sukupuolinormatiivinen kasvatus, joka ei edistä tai jopa haittaa tyttöjen kehittymistä tietotekniikan käytössä ja matematiikassa. Voi olla mahdollista, että keskimäärin tytöt ja naiset saattavat pärjätä huonommin matemaattisia taitoja ja loogista päättelykykyä mittaavissa tehtävissä, mutta mielestäni kyseessä ei ole biologiseen sukupuoleen sidottu ominaisuus vaan lähinnä tietotaitojen epäsuhta, joka syntyy nimenomaan kasvatuksen ja kulttuurin stereotypioiden kautta. Siihen päälle kun vielä lätkäistään ulkopuolisuuden tunne miesvoittoisissa porukoissa ja suoriutumispaine ("stereotype threat"), niin naisten keskimääräisesti heikompi suoriutuminen ja suhteessa pieni määrä ei ole ihme...
Oman lisänsä tuo se, että monet "nörttikulttuurin" tuotokset - etenkin pelien puolella - ovat todella vahvasti naisia esineellistäviä, toiseuttavia ja yllättävän usein suoranaisen naisvihamielisiä. Samaa on havaittavissa myös erinäisissä alan tapahtumissa.
Olen yliopistolla opettaessani tutustunut lukuisiin ohjelmointia opiskeleviin, enkä ole huomannut eroa naisten ja miesten kyvyssä oppia ohjelmointia. Sekä naisissa että miehissä osalla on toisia paremmat lähtökohdat loogiseen ajatteluun.
Kuitenkin yksi tärkeä ero löytyy: ani harva naisopiskelija koodaa innokkaasti vapaa-ajallaan omia projektejaan. Miehissä tämä ei ole niin harvinaista, ja näistä miehistä tuleekin myöhemmin parhaat koodarit. Vapaa-ajan pyhittäminen koodaamiselle tuottaa ylivoimaisen edun niihin verrattuna, jotka koodaavat vain kursseilla ja töissä.
Tarkoittaako tämä, ettei naisilla ole todellista paloa alalle vaan he "ovat vain töissä täällä"? Vai tajuavatko naiset, ettei koko elämää kannata uhrata tietokoneille?
Olen myös ollut mukana monissa istunnoissa, joissa on mietitty, miten houkutella tyttöjä alalle. Ikävän usein esille nousee ajatus esitellä ala tytöille käyttöliittymien suunnitteluna ja ihmisten kanssa toimimisena ja mieluiten vaieta nörttimäisestä koodaamisesta ja varsinkin algoritmeista ja kaikesta matemaattisesta.
Rexion kirjoitti:
Mielenkiintoista on se, että naisten vähäinen määrä ei ole aina ollut tilanne, esim. 80-luvulla prosentit olivat paljon paremmat.
Kiinnostavaa, koskeeko tämä alaa opiskelevia vai keitä? Olen ainakin siinä käsityksessä, että 80-luvulla ohjelmointia aktiivisesti harrastaneista noin 99 % oli miehiä.
AMK tietojenkäsittelyyn pääsi sisään 100, joista naisia oli noin 20%. Itselleni tämä määrä oli suorastaan shokki. Eli noin suuri prosentti, mutta kuka ottaa paikan lopulta vastaan ja on vielä koulussa 2. vuotena...
Kyllä miehistä tulee parempia ohjelmoijia jos katsotaan työllistymisen kannalta, mutta toisaalta naiset voisivat tuoda paljon uutta alalle, jota miehet hallitsevat.
Vastausvaihtoehdoista puuttuu se luontevin: "en tiedä, kysy heiltä".
late kirjoitti:
Kyllä miehistä tulee parempia ohjelmoijia jos katsotaan työllistymisen kannalta
No kyllä miehien joukossa on myös surkeita ohjelmoijia...
Ehkäpä he haluavat tehdä sosiaalisempia töitä?
Eikä vapaalla kerkeä koodaamaan kun on tärkeämpiäkin juttuja, kuin koodaus?
Kumma kun vastausvaihtoehdoissa ei ollut valintaa sukupuoliroolit. Naisia ei vaan kiinnosta koodaus, koska naisia ei muutenkaan kiinnosta tekniikka samassa määrin.
The Alchemist kirjoitti:
Kumma kun vastausvaihtoehdoissa ei ollut valintaa sukupuoliroolit.
Millä tavalla tämä eroaa vaihtoehdosta ”asenteet”?
late kirjoitti:
AMK tietojenkäsittelyyn pääsi sisään 100, joista naisia oli noin 20%.
Miten sadasta ihmisestä voi ottaa "noin 20 %"?
Helposti. Se on noin 20.
Ainakin siskollani tuntui olevan looginen ajattelu huippuluokkaa pitkin koulu- ja opiskeluajan. Ja kun Matlab on hyvin hallussa, on hänellä riittänyt tutkimus- ja ohjelmointiprojekteja läpi koko työuran.
Ei mun mielestä avaus ole mitenkään provosoiva, eihän kukaan oleta avaajan tarkoittavan että yhtäkään koodaavaa tyttöä ei ole olemassa. Tuonlaiset yleistykset ovat siksi aivan harmittomia.
Mutta aiheesta: uskon että syy on se, että naisia ei tekniikka samalla tavalla kiinnosta kuin miehiä yleisesti. Ja onhan se todettu että miehet keskimäärin ovat teknisissä asioissa hivenen parempia. Johtuuko sitten pelkästä motivaatiosta en tiedä.
Naiset ovat sosiaalisempia olentoja kaikin puolin. Esim peruskoulun opettajista kolme neljännestä naisia.
Pojat kiinnostuvat koodaamisesta yleensä yläkoulu-lukioikäisinä. Tässä iässä kavereiden tuki on erittäin merkittävässä roolissa. Kun joku yksittäinen tyttö kiinnostuu koodaamisesta, kaverit saattavat saada hänet luopumaan siitä jo melko varhain. Itselleni tulee mieleen heti yksi tällainen tapaus, jossa eräs tyttö oli tutustunut HTML:ään, mutta siihen se olikin sitten jäänyt.
Mielenkiintoista... olenko ainoa, joka pitää suhdetta 20/80 valtavana, kun puhutaan AMK:hon sisäänpäässeistä henkilöistä. Tämä tarkoittaisi että 1/5 opiskelijasta olisi naisia... mielestäni valtava määrä.
Amiedussa it-ryhmässä oli reilut 20 henkilöä, joista 2 naisia ja en sano mitenkään pahalla, mutta ehkä motivaatio ei aivan ollut 100%:a.. eli odotan mielenkiinnolla kuinka moni oikeasti ottaa saamansa paikan ja jaksaa toiselle vuodelle. Toivon toki naisia IT-touhuihin mukaan, ihan vaan mielenkiinnosta jos se vaikka muuttaisi jotain.
Mitä sä nyt Late sekoilet taas. Kukaan ei pidä tuota suhde-eroa pienenä. Mutta sen verran, mitä itse osaan sanoa, niin ohjelmistoalaan perehtyneet naiset ovat todella taitavia.
Kävin kerran Helsingin tähtitornissa, siellä kertoivat jostain tähtikarttaprojektista, jossa tähtien merkitsemistyöhön otettiin vain ja ainoastaan naisia. Syyn tähän kerrottiin olevan se, että naiset ovat miehiä tarkempia, jolloin karttaan tulee vähemmän virheitä (jos lainkaan). Joten ehkä naiset ovat miehiä tarkempia tietyissä asioissa. Tämä selittäisi sitä, miksi monet ohjelmistoalalla menestyvät naiset ovat niin taitavia.
Veikkaan, että monilta puuttuu juuri se startti siihen hommaan.
jukkah kirjoitti:
Pojat kiinnostuvat koodaamisesta yleensä yläkoulu-lukioikäisinä. Tässä iässä kavereiden tuki on erittäin merkittävässä roolissa. Kun joku yksittäinen tyttö kiinnostuu koodaamisesta, kaverit saattavat saada hänet luopumaan siitä jo melko varhain. Itselleni tulee mieleen heti yksi tällainen tapaus, jossa eräs tyttö oli tutustunut HTML:ään, mutta siihen se olikin sitten jäänyt.
Eli en todellakaan usko, että miehet ovat oletusarvoisesti parempia koodareita.
vesikuusi kirjoitti:
Joten ehkä naiset ovat miehiä tarkempia tietyissä asioissa. Tämä selittäisi sitä, miksi monet ohjelmistoalalla menestyvät naiset ovat niin taitavia.
Mielestäni ei selitä, koska mielestäni tarkkuus ei ole tärkein ominaisuus hyvälle ohjelmoijalle.
Metabolix kirjoitti:
The Alchemist kirjoitti:
Kumma kun vastausvaihtoehdoissa ei ollut valintaa sukupuoliroolit.
Millä tavalla tämä eroaa vaihtoehdosta ”asenteet”?
Mielestäni asenne on enemmän vai vähemmän tietoinen asia ja kulttuurillinen asia. Tarkoitin enemmän biologista puolta, että naisilla on (kai) ammoisista ajoista asti ollut hyysäysvietti, kun miehet taas ovat rakennelleet keihäitä ja miekkoja.
vesikuusi kirjoitti:
... naiset ovat miehiä tarkempia, jolloin karttaan tulee vähemmän virheitä (jos lainkaan). Joten ehkä naiset ovat miehiä tarkempia tietyissä asioissa. Tämä selittäisi sitä, miksi monet ohjelmistoalalla menestyvät naiset ovat niin taitavia.
Tässä on myös hyvä pointti.
Grez kirjoitti:
Mielestäni ei selitä, koska mielestäni tarkkuus ei ole tärkein ominaisuus hyvälle ohjelmoijalle.
Siksi kirjoitinkin "selittäisi sitä" enkä "selittäisi sen".
Tuo myös riippuu siitä, mitä "tarkkuudella" tarkoitetaan. Ehkä naiset pyrkivät miehiä useammin oikeelliseen koodiin.
Pitääkö tähän vetää mukaan myös se mielenkiintoinen asia, että alunperin "computer" oli termi naisille? Toisen maailmansodan aikana mm naiset suorittivat laskentatehtäviä sankoin joukoin ennen kuin mekaaniset/elektroniset laitteet ilmestyivät. Eikä varmasti ainoa syy naisten käyttöön ollut mikään "kaikki miehet ovat rintamalla."
Törmäsin myös pari päivää sitten kauheaan mekkalaan, kun jossain OSS-projektissa oli käytetty miessukupuolisia pronomineja dokumentaatiossa (oikein kaksi kappaletta) ja kun joku halusi ne korjata, se hylättiin (johtuen pääasiassa teknisistä syistä, mutta myös 'tää on turhaa'). Ja vasta tuolloin käsitin, miten jotkut oikeasti ottavat nokkiinsa kaikesta mahdollisesta ja kuulemma osasyy sille, että naiset eivät ole OSS-projekteissa mukana on se, että dokumentaatiossa mainitaan "him" eikä "them." En voinut uskoa silmiäni, enkä kyllä oikein vieläkään usko. Varsinkin kun monelle ei-natiiville they-pronominin yksikössä käyttö on tuntematon asia, eikä dokumentaatiota varmastikaan väännetä sukupuoliroolit mielessä.
Jos laajennetaan muuten koodauksesta muihin teknisiin aloihin, niin vaikkapa Metropoliossa hyvinvointiteknologian insinöörien koulutusohjelmassa miehet ovat vähemmistö. Vuosi sitten aloittaneen ryhmän kokoonpanossa 23 naista, 7 miestä. Käsitykseni mukaan suurin osa ei kiinnostunut niinkään koodauksesta (vaikka yksi suuntautumisvaihtoehto on tietojärjestelmäpainotteinen ja muissakin ohjelmointia voi ottaa enemmänkin) vaan muista asioista, eli teknologiasta hyvinvoinnissa muilla tavoin.
Eikä käsittääkseni heillä ole sen enempää ollut ongelmia koodauksen suhteen (ainakaan peruskursseilla) kuin muillakaan, kiinnostusta vain ei ole. Ja jos koodaus opetetaan koodinnysväämisenä, ei mikään ihmekään.
Itse sanoisin ennemminkin, että koodarit ovat poikkeavia ja jostain syystä miehissä vain näitä poikkeavia löytyy enemmän. Mutta sitten kun joku naispuolinen kiinnostuu asiasta, harvemmin tosiaan on mikään huono siinä.
Nyt on ihan pakko kysyä, että miten koodarit ovat poikkeavia, ja mistä he poikkeavat?
vesikuusi kirjoitti:
Nyt on ihan pakko kysyä, että miten koodarit ovat poikkeavia, ja mistä he poikkeavat?
Varmaankin ohjelmointitaidoissaan.
Toi naisten tarkkuus verrattuna miehiin kuulostaa vähän mutu-tiedolta, vaikkain sitähän tämä on koko ketju oikeestaan. Olisi kiva nähdä vähän lähteitä.
vesikuusi kirjoitti:
Kävin kerran Helsingin tähtitornissa, siellä kertoivat jostain tähtikarttaprojektista, jossa tähtien merkitsemistyöhön otettiin vain ja ainoastaan naisia. Syyn tähän kerrottiin olevan se, että naiset ovat miehiä tarkempia, jolloin karttaan tulee vähemmän virheitä (jos lainkaan)
Tuota tuskin myöntävät ihan ääneen, eihän taida olla laillista? Ja vaikka ollisikin, mikä haloo nousisikaan jos asia olisikin toisinpäin.
En muista tapauksen yksityiskohtia, mutta noin ne siellä sanoivat. Voi olla vanha tapaus, jolloin se on myös aikanaan ollut varmasti lainvoimainen.
Huhujen mukaan putkalaisten keskuudessa ei ole lainkaan tyttöjä/ naisia. Prosentit 100/0 % ..
late kirjoitti:
Huhujen mukaan putkalaisten keskuudessa ei ole lainkaan tyttöjä/ naisia. Prosentit 100/0 % ..
Kateellisten panettelua, ei pidä paikkaansa. Niitä on -2 kappaletta.
late kirjoitti:
Huhujen mukaan putkalaisten keskuudessa ei ole lainkaan tyttöjä/ naisia. Prosentit 100/0 % ..
Itse en ole sellaista huhua kuullutkaan. Esimerkiksi neau33 on hyvin aktiivinen VB-alueella, ja näkyypä ristinollakilpailun tuloksissa olevan Marja kymmenen parhaan joukossa. Tosin suurin osa naisista käy foorumilla vain kysymässä jonkin yksittäisen kysymyksen, joten liekö harrastus heillä hyvin lyhytaikainen tai yhteen projektiin sidottu vai eikö nettifoorumilla roikkuminen muuten vain kuulu tyyliin...
..toisaalta jos seuraa näitä jatkuvia kinasteluja ja kukkoiluja joita pojat harrastavat :) ..vitsi vitsi ..
Blaze kirjoitti:
Vastausvaihtoehdoista puuttuu se luontevin: "en tiedä, kysy heiltä".
Voin kertoa! Itse olen upea nainen ja hyvin kiinnostunut koodaamisesta mutta en vain tiedä mistä aloittaa. Kukaan ei myöskään ole pystynyt kertomaan käytännönläheisestä vastausta tähän. Jos löytäisin opettajakseni mukavan koodaja-ystävän niin uskon, että minustakisin kehittyisi ihan kelpo koodaaja.
Hei!
Upeita koodaajanaisia alueellasi Undetected Proxy!
Klikkaa heti!
Sirpando kirjoitti:
Itse olen upea nainen ja hyvin kiinnostunut koodaamisesta...
:) ..hetkinen. Olen odottanut sitä päivää kun näistä kahdesta voidaan puhua samassa lauseessa. Hmm.. kaunis ja älykäs vai miten se nyt meni.
Miksi oletat, että koodaamisesta kiinnostuminen liittyisi jotenkin älykkyyteen? Tiettyjen havaintojen perusteella uskaltaisin olettaa jopa päinvastaista.
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.