Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Copyright-merkintä

Sivun loppuun

late [24.11.2013 22:30:56]

#

Hei,

Onko olemassa jokin standardi Copyright -merkinnälle webissä? Haluaisin käyttää itse merkkiä, mutta kirjoitetaanko silloin myös teksti: "Copyright"? Entä miksi joillain sivustoilla on aina edellinen vuosi (esim. 2012). Joillakin tyyliin 2000-2013. Entä sitten mikä on idea tällaisessa merkinnässä:

Copright 2013 etunimi sukunimi
c 2013 Yrityksen nimi
c Copyright 2013 web-sivuston nimi

- Esim. missä on Ohjelmointiputkan Footer -alue ja Copyright tiedot? Onko eroa kirjoittaako: All Rights Reserved vai Kaikki oikeudet pidätetään. Ja ylipäätään onko tällaisilla asioilla mitään suojaa, tarkoitusta? Haluaisin laittaa kaikkiin projekteihini yhtäläisen Footerin ja kopiosuoja merkinnät. Kiitos jos ehditte sanoa mielipiteitä. Ja lebe.. keskityn olelliseen koska tämä on tärkeä yksityiskohta webissä!

Metabolix [24.11.2013 22:44:29]

#

Merkinnöillä ei ole mitään merkitystä, vaan Bernin sopimuksen mukaan tekijänoikeudet kuuluvat tekijälle automaattisesti.

Jos merkintää kuitenkin haluaa käyttää, voi käyttää joko symbolia tai sanaa Copyright. Pelkkää C-kirjainta ei pidä käyttää.

Ei ollut vaikea etsiä tätäkään tietoa. Yrititkö edes?

late kirjoitti:

Esim. missä on Ohjelmointiputkan Footer -alue ja Copyright tiedot?

”Footer-alue” on sivun alareunassa. Tekijänoikeusmerkintää ei ole, koska se on arvoton ja lähinnä nolo.

late [24.11.2013 22:48:25]

#

Juu.. eli toivoin saavani järkevää keskustelua aiheesta. En halua tyytyä samaan ratkaisuun mitä esim. täällä putkassa. Footer puuttuu ja Copyright merkintä jne. Voisihan ne olla ihan vain tyylikkyydenkin puolesta...

Metabolix [24.11.2013 22:52:22]

#

late kirjoitti:

Juu.. eli toivoin saavani järkevää keskustelua aiheesta.

Voisitko hieman avata, mitä keskusteltavaa asiassa mielestäsi on? Faktat eivät muutu puhumalla.

late kirjoitti:

Footer puuttuu ja Copyright merkintä jne. Voisihan ne olla ihan vain tyylikkyydenkin puolesta...

Ota silmä käteen ja katso: sanoin jo, että footer on alareunassa. Siinä on linkki ”Tietoa sivustosta”. Sanoin myös (toisin sanoin), että copyright-merkintä on osittain juuri tyylikkyyden nimessä jätetty pois. Myöskään mikään suuri ”footer-alue” ei ole minusta tyylikäs vaan enintään hetkellisesti muodikas.

late kirjoitti:

Ja lebe.. keskityn olelliseen koska tämä on tärkeä yksityiskohta webissä!

Perustele! Minusta tämä on äärimmäisen merkityksetön asia.

late [25.11.2013 00:06:00]

#

Eli putkaan ei sitten tule koskaan sitä hyödyllistä footer aluetta. Siellä voisi käytännössä olla kaikki mitä nyt etusivulla. Ja Copyright merkintä tyyliin:

(c) Copyright 2002-2013 Ohjelmointiputka. Kaikki oikeudet pidätetään. Internet-palveluntarjoaja Louhi.

Grez [25.11.2013 00:18:53]

#

late kirjoitti:

Eli putkaan ei sitten tule koskaan sitä hyödyllistä footer aluetta. Siellä voisi käytännössä olla kaikki mitä nyt etusivulla.

Se ei muutu hyödylliseksi sillä että kutsut sitä hyödylliseksi.

Eli konkreettiset perustelut olisi varmaan paikallaan, jos haluaisit vakuuttaa muut siitä että esim. kuvaamastasi copyright -merkinnästä olisi jotain hyötyä. Nythän päinvastaisesta (ko. merkinnän hyödyttömyydestä) on laitettu perustelu ja silti sinä vaan jankkaat.

vuokkosetae [25.11.2013 03:11:38]

#

En nyt sanoisi tuota aivan hyödyttömäksi.

Terve!

Olitte saattaneet Työ- ja elinkeinotoimistolle ilmoituksen avoimesta työpaikasta, jonka havaitsin Työ- ja elinkeinoministeriön verkkopalvelun Työ- ja elinkeinotoimiston asiakaspalveluun perustuvien tietojen listauksessa.

Mä oon hyvä ja voin aloittaa huomenna.

Ystävällisin terveisin,
Vuokko-Setä

Tuo on oikeasti ihan fiksu tapa merkata, jos julkaisee jonkun toisen teosta. Oikeudethan eivät siirry, mutta osa vastuista kylläkin.

Muuten tuolla ei ole oikeasti mitään käyttöä.

Lebe80 [25.11.2013 10:27:58]

#

late kirjoitti:

Eli putkaan ei sitten tule koskaan sitä hyödyllistä footer aluetta. Siellä voisi käytännössä olla kaikki mitä nyt etusivulla.

Puhutko sä nyt siitä alueesta, mikä on jokaisen muka-trendikkään Wordpress-sivuston teemassa?

groovyb [25.11.2013 14:00:27]

#

Mitä järkeä on ilmoittaa ISP footerissa, tai ylipäätänsä missään?

late kirjoitti:

(c) Copyright 2002-2013 ... Internet-palveluntarjoaja Louhi.

(c) Copyright 2002-2013 ... Internet-palveluntarjoaja: Louhi, Lempiruoka: Makaronilaatikko, Jalassa: Farkut

Macro [25.11.2013 15:07:34]

#

late kirjoitti:

(c) Copyright 2002-2013 Ohjelmointiputka. Kaikki oikeudet pidätetään. Internet-palveluntarjoaja Louhi.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Paris_Tuileries_Garden_Facepalm_statue.jpg

late [25.11.2013 20:45:43]

#

Olen jälleen yllättynyt kielteisestä asenteesta kaikkeen, joka tuntuu täällä vallitsevan. Tässä muutamia esimerkkejä Footer-alueista ja Copyright-merkinnöistä:

Simple Bits

W3Schools

Tuts+ Premium

Apple


..En sano että nuo olisivat mitenkään hyviä, mutta jossain vaiheessa putkankin pitää miettiä ulkoasua uusiksi ja muutenki sitä miten tietoa voisi esittää modernisti. Täytyy kuitenkin samaan hengenvetoon todeta että pidän putkan rauhallisesta ja hillitystä ulkoasusta, mutta voisi se olla vielä kiinnostavampi monella tapaa.

Tervetuloa video vaikkapa johonkin kohtaan tai tekijöiden esittely jne.

groovyb [25.11.2013 21:05:41]

#

Footer on vain yksi osio, siinä missä muutkin osiot. Sivun leiska on tasan sellainen, kuin siitä on haluttu. Footerin voi jättää pois siinä missä minkä tahansa muunkin osion.

Mitä tulee taas noihin tekijäesittelyihin ja muihin vastaaviin härpäkkeisiin, ne ovat mielestäni täysin turhia. Kuka sellaisia viitsii edes lukea. Yleisesti ottaen, valtaosa nettisivuisto on ostettu firmoilta ja täten ei siellä edes kuuluisi olla mitään tietoa koodanneesta tahosta. Ei se kuluttujalle kuulu, kuka sivuston on tehnyt ja kuka sitä ylläpitää. Harrastelijat haluaa nimensä saiteille, ikäänkuin se olisi joku meriitti osaamisesta että tänäpäivänä osaa tehdä pk-sektoriin kuuluvan firman tai tahon verkkosivut työkalulla, jossa ei tarvitse tietää välttämättä koodaamisesta mitään. Normaali koodari pyytää asiakasreferenssin, jos kyseisestä asiakastyöstä haluaa muille potentiaalisille asiakkaille kertoa.

The Alchemist [25.11.2013 22:51:40]

#

Footer on monilla sivustoilla aivan typerä, kun samalla on unohdettu, että sivuilla on ns. infinite scroll eli sisältöä ladataan lisää, kun sivua vieritetään alas. Toki sivustolta voi löytyä monia sivuja, joilla footerin pystyy jopa näkemään, mutta useimmiten se menee täysin hukkaan.

Minä en ole koskaan henkilökohtaisesti sisäistänyt footereiden ideaa, sillä ne ovat todellakin aivan viimeinen sisältö, mitä käyttäjä sivuilta kaipaa. Monesti niitä käytetään eräänlaisena sivukarttana eli oikeammin päänavigaation korvikkeena, mikä sekin on minusta typerää. Kuka nyt sivun pohjalle skrollaisi, jos haluaa päästä käsiksi navigaatioon.

Quirzo [25.11.2013 23:04:23]

#

Pakko kyllä sanoo että en ole ikinä katsonut mitään tervetuloa -videota missään, enkä edes ymmärrä kuka sellaista haluaa katsoa. Mielestäni aivan turha ruveta menettämään yöunia sivun footerista. Tuskin kirjailijakaan miettii ennen kirjoittamista että mitä kirjoittaisi kirjan copyrighteihin.

Yucca [25.11.2013 23:09:30]

#

late kirjoitti:

Onko olemassa jokin standardi Copyright -merkinnälle webissä?

Ei ole.

lainaus:

Haluaisin käyttää itse merkkiä,

Siitä vaan: tekijänoikeusmerkki on ”©”.

lainaus:

mutta kirjoitetaanko silloin myös teksti: "Copyright"?

Kuten haluat. Voit kirjoittaa myös ”авторское право”. Jos sivu on suomenkielinen, voit harkita myös suomenkielisen sanan käyttöä.

lainaus:

Entä miksi joillain sivustoilla on aina edellinen vuosi (esim. 2012).

Mahdollisesti siksi, että sivuja ei ole muutettu, tai siksi, ettei ole ajateltu päivittämisen tarvetta.

lainaus:

Entä sitten mikä on idea tällaisessa merkinnässä:

Copright 2013 etunimi sukunimi
c 2013 Yrityksen nimi
c Copyright 2013 web-sivuston nimi

Kysypä niiltä, jotka sellaista kirjoittavat.

lainaus:

Onko eroa kirjoittaako: All Rights Reserved vai Kaikki oikeudet pidätetään. Ja ylipäätään onko tällaisilla asioilla mitään suojaa, tarkoitusta?

Ei väliä, ei tarkoitusta, ellet halua saada suojaa jossain Bula-Bula-maassa, joka ei ole liittynyt Bernin sopimukseen mutta kyllä kansainväliseen tekijänoikeusssopimukseen. Tämä on äärimmäisen teoreettista, koska sellaisessa maassa ei varsinkaan jonkun suomalaisen nörtin tekijänoikeudesta välitetä käytännössä tuon taivaallista. Jos nyt kuitenkin halutaan teoretisoida, niin yleispätevin tekijänoikeusmerkintä sisältää merkin © (muovijäljitelmät eivät kelpaa) ja teoksen ensimmäisen julkistamisvuoden ja myöhempien uusien versioiden julkistamisvuodet sekä tekijänoikeuden omistajan nimen.

lainaus:

Kiitos jos ehditte sanoa mielipiteitä.

Sorry, en ehdi, tässä tuli vain tietoja.

late [26.11.2013 00:19:31]

#

Kiitos vastauksista. Jatkossa Footerissa laitan aina yhtenevän merkinnän:

© 2009-2013 Etunimi Sukunimi. Internet-palveluntarjoaja Yrityksennimi.

groovyb [26.11.2013 00:50:58]

#

jätä Internet-palveluntarjoaja pois. Se on täysin turha informaatio. Miksi vierailijaa kiinnostaisi missä sivujasi hostataan? Vai maksaako palvelinsali sinulle mainostuksesta?

Lebe80 [26.11.2013 09:50:16]

#

Tosiaan, jos palveluntarjoaja ei ole sponssannut sivutilaasi ja ette ole mainoksesta sopineet, ei ole mitään järkeä laittaa heidän nimeään näkyville.

late [26.11.2013 18:05:07]

#

Kiitos avusta, mutta olen tyytyväinen webhotellin tarjoajaan, joten mielelläni mainostan heitä. On hyvä että asioita tehdään vielä ilmaiseksi.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta