Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Energian tuotanto

Sivun loppuun

mika132 [30.10.2013 13:45:55]

#

Onko mitään olemassa, että paljonko Tuuli, Aurinko, ydin ja hiilivoimalat tuottavat sähköä päivässä tai kuukaudessa? Tarvitsisin ainakin edellä mainittujen kuukausi tuoton. Sain jostain arvon, että yksi 1Mw tuulimylly tuo 160MW sähköä kuukaudessa. JOS tuulee. Onko paikkaansa pitävää?

Pitääkö myös paikkaansa, että yksi ihminen kuluttaa sähköä vuodessa 16MW? Onko näistä asioista mitään taulukkoa olemassa tai jollakulla tietoa.

Teuro [30.10.2013 14:05:28]

#

Täällä on jotakin juttua. Vuonna 2012 energiaa on tuotettu 67,7 TWh tämän jos jakaa kansalaisten määrällä, niin saadaan yhden kansalaisen energian kulutus. Toki luvussa on myös vientienergia ja yritysten käyttämä energia. Suoraan tuosta ei pystyne laskemaan yhden ihmisen kulutusta.

16 megawattituntia vuodessa kuulostaa melko paljolta, jos vertaa täällä olevaan 2400 kWh. Toki tuossa on vain kerrostaloasunto ja kolme henkeä.

mika132 [30.10.2013 18:45:11]

#

Nyt tässä ei ole järkeä. Esimerkki ohjelmani tekee näin:

2Mw per ihminen /vuosi sähköä. Eli 0.16Mw / kuukausi.

Lukemani mukaan Olkiluoto 3 tulee tuottamaan 13Twh eli 13 000 000Mwh. Eli siis kuukaudessa noin 1Tw.. Tällä määrällä antaisi sähköä siis 6,2miljoonalle ihmiselle. Eli joku kusee. Mikä?

Macro [30.10.2013 18:54:57]

#

Wikipedian mukaan Olkiluoto 3:n nettosähköteho on 1600 MW.

Metabolix [30.10.2013 18:55:43]

#

Yritä nyt edes käyttää järkeviä yksiköitä. W on iso. W on myös eri asia kuin Wh.

W eli watti on tehon yksikkö eli kuvaa energiamäärää tietyssä ajassa. Wh eli wattitunti taas on energian yksikkö ja tarkoittaa sitä energiamäärää, joka kuluu watin teholla yhden tunnin aikana.

Jos voimala tuottaa energiaa vaikka yhden gigawatin (GW) teholla, se tarkoittaa, että tunnissa voimala tuottaa energiaa yhden gigawattitunnin (GWh), päivässä 24 gigawattituntia ja vuodessa 8760 gigawattituntia.

Jos ihminen kuluttaa 16 MW, hän kuluttaa tunnissa 16 MWh, päivässä 384 MWh ja vuodessa peräti 140160 MWh eli 140,16 GWh. Toisaalta jos ihminen kuluttaa 16 MWh vuodessa, hän kuluttaa 44 kWh päivässä ja 1,8 kWh tunnissa eli kulutusteho on 1,8 kW.

Nyt siis laita watit ja wattitunnit ojennukseen ja kerro aina myös, millaisesta ajanjaksosta puhut.

Lisäys: 1600 MW on muuten 14 TWh vuodessa.

mika132 [31.10.2013 00:17:53]

#

Pakko heittää sellainen ilmoille, että onko sähköyhtiöillä oikeasti näin rankkaa.

Tein nimittäin tulevaan peliini liittyvän työkalun johon annetaan arvoja ja sen kautta saadaan tietää, että mitä kuukaudessa ja vuodessa tapahtuu.

Tuulimylly = 8MWh.. Saa 4 ihmistä sähköä tästä otettua. Sitten otin 4 työntekijää.. Eli jokaisella tuuli myllyllä olisi oma "valvoja".. Niin yritys menee aina konkurssiin. Jokainen kuukausi olisi pelkkää miinusta ja vuodessa jopa 1,2milj miinusta. Tästä laskusta puuttuu vielä laina korko mikä tekisi vielä 250 000 / kuukausi, koska 0,50% korko (25 000 000 maksaa tuulimylly). Rankkaa on.

Ydin voimalan hinta poliitikkaa laskin Olkiluoto kolmoseen liittyen ja 4miljardia pistin kokonais kustannukseksi. 1600MWh ja 1066 asiakasta.. 97 000€ voittoa / kk.. Ja taas puuttuu lainan korko. Tämänkin laskin, että jos valtio olisi maksanut puolet esimerkiksi hankkeesta ja yritys olisi joutunut hakemaan 2miljardia lainaa se on silti 10 miljoonaa pelkkää korkoa!! Kyllä on kallista lystiä, vai onko kaavat / ajatus mallini edelleen pielessä?

ja yksi kilowatti maksaa 10senttiä. Sekin on hieman ylihinnoiteltu, kun miettii, että monet sähköfirmat tarjoavat 6c / KWh kun noita katselin.

Ja kiitos metabolix vinkeistä. En muistanutkaan enää näitä kaikkia miten ne toimii. :)


Edit:
ja se mistä laskin tuulimyllyn energia tuotannon perustuu väitteeseen. "1 ydinvoimala vastaa 200 tuulimyllyä" eli 1600 / 200 on tuulimyllyni Megawatti arvot.

Metabolix [31.10.2013 00:27:04]

#

mika132 kirjoitti:

Ja kiitos metabolix vinkeistä. En muistanutkaan enää näitä kaikkia miten ne toimii. :)

Eipä ilmeisesti uponnut vieläkään, nimittäin viestissäsi ovat taas yksiköt päin mäntyä ja olet siltä pohjalta myös laskenut ihan pieleen. Yritä nyt vielä uudestaan.

mika132 [31.10.2013 00:38:15]

#

Siis jos esim tuulivoimala tuottaa 8MwH.. Niin se tuottaa päivässä 192Mw. Eli kuukaudessa 5760mW.

ja jos ihminen tuhlaa 2MwH. Se tuhlaa päivässä 24mW. Eli kuukaudessa 720mW.

Eli: 5760mW / 720mW

Joten yksi tuulimylly antaa sähköä 8 ihmiselle.

Ja 720mW*8 = 5 760 000kW.
Yksi kilowattitunti maksaa 0.10€.
eli:
5 760 000kW * 0.10€/kwH = 576 000€.
Eli ei logiikkaa. Koska tämän mukaan nyt yksi ihminen maksaisi 72000€/kk sähköstään.. Olisi melko kallista.

Missä ihmeessä menee pieleen.. Laskin tätä paperilla ja tässä ja joku nyt menee pieleen toden teolla.


Näin työkaluni laskee sen tuoton.

Metabolix [31.10.2013 00:43:07]

#

mika132 kirjoitti:

Siis jos esim tuulivoimala tuottaa 8MwH.. Niin se tuottaa päivässä 192Mw. Eli kuukaudessa 5760mW.

Tässä ovat yksiköt täsmälleen väärin päin. Ja onko nyt vaikea ymmärtää, että W on iso ja h on pieni? Lisäksi iso M tarkoittaa megaa ja pieni m tarkoittaa milliä.

Ihminen ei voi mitenkään kuluttaa kahta megawattia. Ihminen voi ehkä kuluttaa kaksi megawattituntia vuodessa eli keskimäärin 230 wattia, mutta tämä tietenkin riippuu paljon asuinoloista ja sähkölaitteista. Voit käydä ihan omalla sähkökaapilla laskemassa, monenko ampeerin (A) edestä sulaketaulussa on sulakkeita. Kun kerrot ampeerit verkkovirran tehollisjännitteellä (230 volttia eli 230 V), saat kotisi maksimaalisen tehonkulutuksen watteina. Käytännössä kulutus ei ole yleensä lähelläkään tuota.

Jos watit ja wattitunnit ovat noin vaikeita, mieti vaikka rahaa. Jos äskeinen tarinasi muutetaan karkeasti rahalliseksi, siinä lukee näin: ”Siis jos esim. Uolevi tienaa 8 €, niin hän tienaa päivässä 192 €/h ja kuukaudessa 5760 €/h.” Eihän tässä ole mitään järkeä. Pitäisi tietenkin sanoa, että Uolevi tienaa 8 €/h, jolloin päivässä tulee 192 € ja kuukaudessa 5760 €, koska Uolevi on kova jätkä ja tekee töitä koko kuukauden yötä päivää.

W on kuin €/h.
Wh on kuin €.
Wh = W * h.
Wh / h = W * h / h = W.

Mistä rautakangesta tämä asia pitää vääntää?

mika132 [31.10.2013 09:54:13]

#

No nyt tuli hyviä tuloksia ainakin omasta mielestäni.
Tuotto: 8MW
Työntekijöitä 1.

800 ihmistä saa sähköä.
kW maksaa 0.06€

Yksi ihminen maksaa kuukaudessa 431€.. (tää on ehkä vähä liikaa mut sitä saa muutettuu ko muuttaa yhden ihmisen vakioitua sähkönkulutus arvoo vähä pienemmäks.

Liikevoitto kuukaudes: 338 099.

ja lasku vastaa siis nyt YHTÄ tuulimyllyä. Sekin tuntuu vähän hurjalta, että siitä saa sähköä 800 ihmistä?

alapuolella koko ohjelma kokonaisuudessaan, jos kaavoissa vieläkin joku mättää, koska en kyllä itse huomaa nyt.

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    long int MegaWattiaTunti;
    float Hinta;
    double IhminenVie=0.01;
    long int RahaaSaa,TyoLaisia;
    long int Palkka=2500;
    long int Menot;
    long int RahaaJaa,Kuukautta, RahaaJaaVuosi, Vuotta;
    double Maksanut, monellekkosahko;
    int miljardi, miljoona,raha;
    cout << "Ydin laitos" << endl;
    cout << "Kuinka paljon sähkölaitos tuottaa tunnissa (MW): ";
    cin >> MegaWattiaTunti;
    cout << "Työntekijöitä: ";
    cin >> TyoLaisia;
    cout  << endl << "Laitos on maksanut: ";
    cin >> Maksanut;
    float tuotto_kk = ((MegaWattiaTunti) * 24)*30;
    float meno_kk = (IhminenVie * 24) * 30;
    monellekkosahko = tuotto_kk / meno_kk;
    cout <<"Kuinka monelle sähköä: " << monellekkosahko <<" ihmistä saa sähköä " <<endl <<endl;
    cout << "Kuinka paljon Kw maksaa: ";
    cin >> Hinta;
    RahaaSaa = (monellekkosahko * (meno_kk*1000)) * Hinta;
    Menot = (Palkka * TyoLaisia) + 5000;
    RahaaJaa = RahaaSaa - Menot;
    RahaaJaaVuosi = RahaaJaa*12;
    Kuukautta = (Maksanut * 1) / RahaaJaa;
    cout <<"Debug... Hinta laitoksella = " <<Maksanut<<"euroa" <<endl<<endl;
    cout <<"Yksi ihminen maksaa: " <<RahaaSaa / monellekkosahko<<"euroa" <<endl;
    cout <<"Kuinka paljon tuottaa rahaa: " <<RahaaSaa<<"euroa" <<endl<<endl;
    cout <<"Tulojen ja menojen jälkeen: " <<RahaaJaa<<"euroa /kk" <<endl;
    cout <<"Tulojen ja menojen jälkeen: " <<RahaaJaaVuosi<<"euroa / vuosi" <<endl<<endl;
    Vuotta=0;
    for (int i = Kuukautta; i >= 12; i-=12) {
        if (Kuukautta >= 12) {
            Vuotta+=1;
            Kuukautta -=12;
        }
    }
    cout <<"Kestää saada rahat takaisin " << Vuotta << "vuotta ja " <<Kuukautta<<"kk" <<endl<<endl;
    cin.get();
    cin.get();
    return 0;
}

Szanne [31.10.2013 20:15:55]

#

Tuli tuossa mieleen, kun oli noita laskelmia tuulivoiman kannattavuudesta. Saako Suomessa tuulivoima jotain tukiaisia valtiolta ja kuinkas paljon? Mittaluokkakin olisi jo riittävää. Kyllähän jotain rahaa tulee, mutta en löytänyt paljon tulee vain tuulivoimalle Suomessa. Kaikki luvut olivat vain yhteisesti uusiutuville. Myös mittaaminen on kyllä vaikeaa, koska suorien rahan antamisten lisäksi pitäisi ottaa huomioon myös välilliset tuet. Vaikeaa, mutta silti herätti mielenkiintoa minussa.

Grez [01.11.2013 00:29:08]

#

Szanne kirjoitti:

Saako Suomessa tuulivoima jotain tukiaisia valtiolta ja kuinkas paljon?

Syöttötariffijärjestelmässä tuulivoimalla tuotetulle sähkölle asetetaan takuuhinta. Mikäli sähkön markkinahinta jää tämän alle, tuulisähkön tuottajalle maksetaan markkinahinnan ja takuuhinnan välinen erotus.

Suomalaisessa järjestelmässä tuulivoimalle maksetaan 83,50 euron takuuhintaa megawattitunnilta. Vuoden 2015 loppuun asti on mahdollista saada korotettua takuuhintaa (105,30€/MWh). Sitä maksetaan maksimissaan kolme vuotta. Tuulivoiman syöttötariffijärjestelmää hallinoiva viranomaistaho on Energiamarkkinavirasto.

mika132 kirjoitti:

No nyt tuli hyviä tuloksia ainakin omasta mielestäni.
Tuotto: 8MW

ja lasku vastaa siis nyt YHTÄ tuulimyllyä

Mistä sä oikeen oot kehittänyt 8 megawatin myllyn?

Tällä hetkellä isoin on 7,5 MW Enercon E126. Eli 126 metriä lapojen halkaisija (kuten mallimerkinnästä voi päätellä). Tuollainen maksaa 11 miljoonaa euroa.

Parhaimmillaan voidaan päästä johonkin 40% kokonaishyötysuhteeseen erittäin hyvissä tuuliolosuhteissa, eli 7,5 MW myllyllä saataisiin keskimäärin 2160 MWh myytävää sähköä kuukaudessa. Tämän hetkisellä takuuhinnalla siis keskimäärin 227 448 € kuukaudessa. Tosin suomessa ei liene ole missään ihan noin hyviä tuuliolosuhteita, eli realistisempaa ehkä jotain puolet tuosta.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta