Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Mikä pääte (top-level domain) olisi paras?

Sivun loppuun

late [24.08.2013 10:00:41]

#

Hei jälleen,

Onko kellään tämän hetken tietoa kuinka valita oikea pääte verkkotunnukselle, esim. oma portfolio? Onko mielestänne .com -pääte hakukone ystävällisempi kuin esim. .info? Entä mystinen .me -pääte (late.me) -> portfolio... Vaikkapa Ohjelmointiputka, miksi .net eikä .com tai .fi ... olen miettimässä uutta verkkotunnusta ja nyt näitä uusia mahdollisuuksia monia:

(Mod. poisti listan. Järki käteen!)

fergusq [24.08.2013 10:33:05]

#

Ota se mikä näyttää parhaimmalta. Monille tunnus on yks ja sama kunhan sen muistaa. Suomalaisena .fi voisi olla hyvä vaihtoehto.

Yleisimmät merkitykset:
.com on kaupallisille palveluille (commercial),
.org voittoa tavoittelemattomille (organization),
.net verkoille (network).

Maatunnukset kuten .fi (suomi), .eu (euroopan unioni), .us (yhdysvallat), jne on tarkoitettu yleensä vain kyseisen maan kansalaisille, mutta on myös paljon poikkeuksia. .me on Montenegron maatunnus eikä sillä ole mitään syvällistä merkitystä (sattuu vain muistuttamaan yhtä englannin sanaa).

Jos haluat perehtyä muiden tunnusten merkityksiin niin hae googlella.

The Alchemist [24.08.2013 10:42:48]

#

Itse ostin fi- ja org-domainit henkilökohtaiseen käyttööni. Kyllä sun pitää vähintään maakohtaisista domaineista ymmärtää, etteivät ne palvele sun tarkoitusperiäsi. Ainoa poikkeus kenties tuo meeminomainen me-pääte.

late [24.08.2013 11:07:53]

#

Ok, tänks! En tajunnut että tuo .me tarkoittaa Montenegroa, perin kummallista. Että juuri tuolla maalla oma tunnus.. juu.. ajattelin että .info koska se on tarkoitettu sivuille, jotka ovat jotenkin informaatio pohjaisia. Tavallaan kerrotaan yhdestä asiasta paljon.

.fi ongelma on se että viestintävirasto hallinnoi sitä ja se on kalliimpi. (suomalaisuus korostuu siinä myös).

The Alchemist [24.08.2013 11:55:18]

#

12 €/vuosi, voi jukranpujut.

Grez [24.08.2013 12:23:53]

#

late kirjoitti:

perin kummallista. Että juuri tuolla maalla oma tunnus..

Kaikilla mailla on oma tunnus, ei kai siinä ole mitään kummallista.

Pekka Karjalainen [24.08.2013 12:48:12]

#

Jokin aikaa sitten oli puhetta pitkin webbiä, että ICANN avaisi mahdollisuuden kenella tahansa rekisteröidä oma top level domain, eli tällainen osoitteen loppupääte. Pieni webbihaku paljasti, että tämä sivu kertoo nykytilanteesta jotakin.

http://newgtlds.icann.org/en/

Se erityinen ongelma, minkä tämä ratkaisee, lienee se, että on olemassa rahaa, jonka ICANN haluaa itselleen. Lisäksi osoitejärjestelmästä voi tällä tavalla poistaa sen viimeisenkin logiikan joka siinä joskus on ollut, kun jokainen tarpeeksi rikas voi luoda oman TLD:n.

Nykyään onneksi web-osoitteet eivät ole erityisen tärkeitä sivustojen löytämisessä. Jos esim. Ohjelmointiputkan osoite ei ole muistissa tai kirjanmerkeissä, käsittääkseni sen löytää ihan kirjoittamalla "ohjelmointiputka" selaimen osoitepalkkiin ja valitsemalla sivu hakutuloksista. Veikkaisin onnistuvan, vaan en jaksa kokeilla.

Lyhyt yhteenveto: Ihan sama minkä päätteen otat. Ei sillä ole väliä enää myöhemmin, kun päätteitä vedetään hatusta. Tärkeää on vain, että sivusi käyttäjät löytävät sen jotenkin, jossa esim. uniikki nimi voi auttaa.

late [24.08.2013 16:54:17]

#

Kiitos jälleen,

Olin jotenkin sellaisessa uskossa (huom. humanistin suusta) että tälläiset "uudet" päätteet, kuten: .info tai .mobi -olisivat askel parempaan. Asioista tulisi selkeämpää.

Sama idea kuin HTML5 <div id=header"></div> <header></header> <-onhan noissa valtava ero. Nyt jos jokainen alkaa itse näitä soveltamaan niin harmi. Onkohan sellainen mahdoton että joskus ei olisi noita päätteitä lainkaan? Eli jos jollain on esim. osoite ohjelmointiputka niin se tavallaan olisi kaikki yhdessä:

.fi
.net
.com

ja näin pois päin. Tavallaan tuo päätteiden alkuidea oli loistava, mutta ihmiset jälleen pilasivat senkin hyvän idean, tuollaiset omat päätteet näyttävät todella pahalta.

mylvari [24.08.2013 17:21:09]

#

late kirjoitti:

Onkohan sellainen mahdoton että joskus ei olisi noita päätteitä lainkaan? Eli jos jollain on esim. osoite ohjelmointiputka niin se tavallaan olisi kaikki yhdessä:

Ei taida olla mahdollista varata mitään wildcard-domainia joka varaisi kaikki erilaiset päätteet.

On tapauksia joissa on varattu jonkin tunnetun webbisivun osoitetta muistuttava osoite toisella päätteellä ja laitettu sinne hieman epäilyttävää sisältöä. Eräs esimerkki tästä on ohjelmointiputka.com joka ei tosin nykyään ole ihan yhtä roisia kamaa kuin ennenmuinoin.

Deffi [24.08.2013 17:34:24]

#

Tai ohjelmointiputka.fi.

late [25.08.2013 09:54:55]

#

Uskomaton tuo yllä oleva linkki, maksaako joku tosiaan tuosta vuosimaksua.. huoh.. juu kiitos näistä tiedoista. Nyt ainoastaan harmittaa se että kun suunnittelin .info -päätettä niin tuntuu että sillä ei ole mitään eroa .com tai .fi -kanssa.

lapm [25.08.2013 12:54:16]

#

Fi domainista maksaminen on ihan harkinnan arvoinen asia jos tosiaan pyörittää ihan oikeaa liiketoimintaa siinä. Näyttää kuitenkin vähäsen luotettavammalta kuin jokin yritys.com

late [25.08.2013 15:35:11]

#

No lähinnä tutkin kansanedustajien sivu osoitteita

- Arhinmäki
- Stubb
- JJ Kasvi
- Sinnemäki
- Ruohonen-Lerner
- Soinivaara

jne.

tmub [25.08.2013 15:45:19]

#

Aiotko olla tulevaisuudessa kansanedustaja?

late [25.08.2013 21:08:47]

#

En, mutta ei sitä yhtenäisyyttä löydy. Alkemisti on siinä oikeassa että .fi olisi hyvä valinta. Mutta pidän siitä että saan kaiken samasta paikasta (Zoner.fi) webhotelli ja verkkotunnus.

tmub [25.08.2013 21:47:49]

#

late kirjoitti:

En, mutta ei sitä yhtenäisyyttä löydy. Alkemisti on siinä oikeassa että .fi olisi hyvä valinta. Mutta pidän siitä että saan kaiken samasta paikasta (Zoner.fi) webhotelli ja verkkotunnus.

Maksatko oikeasti vuonna 2013 2GT sivutilasta 95 euroa? huhhuh

Rox [25.08.2013 22:20:28]

#

Mitä tämmöstä nyt tarttee kysellä :D Otat sen mikä tuntuu ja tai kuullostaa parhaalta.

Lebe80 [25.08.2013 23:21:37]

#

late kirjoitti:

Uskomaton tuo yllä oleva linkki, maksaako joku tosiaan tuosta vuosimaksua.. huoh.. juu kiitos näistä tiedoista. Nyt ainoastaan harmittaa se että kun suunnittelin .info -päätettä niin tuntuu että sillä ei ole mitään eroa .com tai .fi -kanssa.

onhan siinä se ero, ettei kukaan täysjärkinen ota .info -osoitetta, jos .com tai .fi on vapaana.

reino [26.08.2013 08:05:18]

#

late kirjoitti:

En, mutta ei sitä yhtenäisyyttä löydy. Alkemisti on siinä oikeassa että .fi olisi hyvä valinta. Mutta pidän siitä että saan kaiken samasta paikasta (Zoner.fi) webhotelli ja verkkotunnus.

Se on huono idea ostaa verkkotunnus ja sivutila samasta paikasta. Kokemusta on. Kun koulun verkkolehden sivut uusittiin niin vaihdettiin webhotellli virtuaalipalvelimeen. Mutta koska vanha domain-nimi oli webhotellilla, niin jouduttiin ostamaan uusi domain eri päätteellä.

Osta domain namecheap.com:ista ja palvelin vaikka BudgetVM:ltä.

late [26.08.2013 08:27:09]

#

Nyt tulee kyllä taas sellaisia asiantuntijan vihjeitä, mutta kiitos. Jaksaako esim. Lebe selittää tämän:

Asiantuntija 1 kirjoitti:

onhan siinä se ero, ettei kukaan täysjärkinen ota .info -osoitetta, jos .com tai .fi on vapaana.

Sekä tmub - onko hinta nyt tällä kertaa sitte suuri?

Asiantuntija 2 kirjoitti:

Maksatko oikeasti vuonna 2013 2GT sivutilasta 95 euroa? huhhuh

groovyb [26.08.2013 09:41:46]

#

kaipa Lebe viittasi urlin tunnettavuus -aspektiin. ei noita info -domaineja käytä mikään yleisesti tunnettu taho. jos suostut käyttämään .info -päätettä, osoite voisi olla yhtä hyvin vaikka personal.inet.pp.fi/jorma.

Lebe80 [26.08.2013 09:47:12]

#

late kirjoitti:

Nyt tulee kyllä taas sellaisia asiantuntijan vihjeitä, mutta kiitos. Jaksaako esim. Lebe selittää tämän:

Asiantuntija 1 kirjoitti:

onhan siinä se ero, ettei kukaan täysjärkinen ota .info -osoitetta, jos .com tai .fi on vapaana.

No menisitkö sinä oikeasti suomalaiselle sivustolle, jonka pääte olisi .info? Esim. Nordea.info, Mtv3.info, hs.info ?

Synomi [26.08.2013 10:03:50]

#

late kirjoitti:

Sekä tmub - onko hinta nyt tällä kertaa sitte suuri?

Esim https://www.shellit.org/ saa lähes puolet halvemmalla melkeen saman paketin, jos nyt suomesta haluaa. Saksasta saa oman virtuaalipalvelimen 30gt kovolla ja teran kuukausi kaistalla n.4 e per kuukausi, jos osaa linuxia käyttää (http://www.alvotech.de/).

late [26.08.2013 10:28:04]

#

Noniin.. eli .info -pääte, eikö se ole suht uusi juttu? Eli ehkä yleistymässä. Luulin että se pääte on tarkoitettu (esim. Pirkko Ruohonen-Lerner) yksityishenkilöitä varten. Tavallaan info sivu kyseisestä henkilöstä.

Tuohon SEO-ystävällisyyteen, niin jos nimi harvinaisempi niin ajattelin että loppupäätteellä ei väliä, luultavasti ei muutenkaan Google näkyvyyteen, vaikka netissä tällaista keskustelua ollut.

---

Tuo Alexsander Stubb on mielenkiintoinen, Twitter-tili tuli ainakin minulle eka haku tulos.

"alexstubb"
- twitter.com/alexstubb‎
- www.alexstubb.com/fi/‎
- www.alexstubb.com/‎

Ehkä tuo .com on sitten sellainen mukavan kansainvälinen loppupääte!

Synomi [26.08.2013 10:43:12]

#

late kirjoitti:

Noniin.. eli .info -pääte, eikö se ole suht uusi juttu? Eli ehkä yleistymässä. Luulin että se pääte on tarkoitettu (esim. Pirkko Ruohonen-Lerner) yksityishenkilöitä varten. Tavallaan info sivu kyseisestä henkilöstä. – – Tuo Alexsander Stubb on mielenkiintoinen, – –

Jos tässä nyt henkilökohtaisesta sivusta puhutaan vielä, niin jos tekee englannin kielisen sivun => .com, .net, .info tai .me, pääte, jos suomenkielisen niin .fi pääte. Hakutuloksissa nuiden välilä tuskin mitään eroa, suomen kieliset haut varmaan palauttaa vähän paremmin .fi päätteisen.

Loppujen lopuks sivua ei kumminkaan löydä hakutuloksista ilman, että ettii suoraa urlissa tai otsikossa olevien sanojen perusteella, jos ei ole satoja muita sivuja linkittämässä siihen.

Mango [26.08.2013 11:33:40]

#

late kirjoitti:

"alexstubb"
- twitter.com/alexstubb‎
- www.alexstubb.com/fi/‎
- www.alexstubb.com/‎

Ehkä tuo .com on sitten sellainen mukavan kansainvälinen loppupääte!

Whois-haun mukaan alexstubb.com on luotu 30.12.2003, fi-verkkotunnuksia on myönnetty yksityishenkilöille vasta 1.3.2006 alkaen. Lisäksi ennen syyskuuta 2003 myönnettyjen fi-verkkotunnuksien piti olla kirjoitusasultaan identtisiä rekisteröidyn toiminimen tai tavaramerkin kanssa.

Lebe80 [26.08.2013 11:40:53]

#

Synomi kirjoitti:

Jos tässä nyt henkilökohtaisesta sivusta puhutaan vielä, niin jos tekee englannin kielisen sivun => .com, .net, .info tai .me, pääte, jos suomenkielisen niin .fi pääte. Hakutuloksissa nuiden välilä tuskin mitään eroa, suomen kieliset haut varmaan palauttaa vähän paremmin .fi päätteisen.

Imho, ei koskaan .info tai .me -päätteitä. Ne ovat niin halvan näköisiä osoiterivillä ja näyttävät etukäteen katsottuna juuri joltain kalastelulinkeiltä.

Grez [26.08.2013 13:19:53]

#

No minusta jos sattuu olemaan instanssi jonka nimi päättyy me tai info niin ei siitä nyt haittaakaan ole rekisteröidä (myös) me ja info -päätteiset. Olihan Scifi Communicationsillakin jo aikaa sitten sci.fi -domain :D

Lebe80 [26.08.2013 13:37:26]

#

Grez kirjoitti:

No minusta jos sattuu olemaan instanssi jonka nimi päättyy me tai info niin ei siitä nyt haittaakaan ole rekisteröidä (myös) me ja info -päätteiset. Olihan Scifi Communicationsillakin jo aikaa sitten sci.fi -domain :D

No tottahan tuokin on. Ja me ja info -päätteillä voi saada alidomainien kanssa jopa hauskoja osoitteita rakennettua.

Varsinkin aikoinaan hauska trendi oli rakentaa http://script.aculo.us/ tyylisiä osoitteita.

edit:
Silti, jos late nyt on hankkimissa itselleen domainia, niin jos ei rahkeet riitä fi-osoitteeseen, niin ehdottomasti mieluummin .com/.net -pääte, kuin jokin .me/.info

late [26.08.2013 16:20:55]

#

Kiitän lebe, vielä sellainen että mielestäni .net on vanhanaikaisempi kuin .com ? Vain onko juurikin toisinpäin. Eikö .com ole synonyymi web-sivujen päätteelle. Niin yleinen.

.fi olisi hieno, mutta jotenkin .com kansainvälisempi. Ja isot yhteisöt .net

groovyb [26.08.2013 17:03:31]

#

.com tulee kylläkin tyypistä commercial, se nyt vaan yleistynyt standardiksi myös ei kaupallisille tarkoitusperille. .net:kin oli alunperin tarkoitettu organisaatioille, jotka oli jollain tavalla tekemisissä verkkoteknologioiden parissa. On vaan löystynyt nuo domainien myöntämisperusteet siitä mitä ne joskus ovat olleet.

Grez [26.08.2013 17:19:40]

#

late kirjoitti:

Eikö .com ole synonyymi web-sivujen päätteelle.

Tavallaan näin oli jossain välissä kun yleisimmät selaimet lisäsivät automaattisesti www. ja .com jos kirjoitti pelkän sanan osoiteriville.

qeijo [26.08.2013 17:55:46]

#

Loppukäyttäjää ei onneksi kiinnosta paskan vertaa mistä com, org, net etc. ovat peräisin tai niiden historiaa. Joten ainoa kriteeri on lokalisointi ja/tai sointi.

  1. Ko. maakohtainen tunnus
  2. .com
  3. .net, .org
  4. Kaikki muut..

Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta