Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Nettisivujen teko: Jäsennelty tieto (SEO)

Sivun loppuun

late [01.06.2013 11:50:24]

#

Googlen ylläpito työkaluissa on kohta Optimointi/ Jäsennellyt tiedot

- Osaako kukaan selittää tätä tarkemmin mistä on kyse?

Lisäsin omaan blogiini (www.latenblogi.com) välilehden Info, jonne upotin tälläistä dataa. En ihan tarkkaa hahmota missä tämä tieto tulee hyödynnettyä. Toinen samankaltainen toiminto on (Data Highlighter) joka on mielestäni paljon selkeämpi hahmottaa ja toteuttaa.

Nuo Google Webmasterin työkalut ovat todellakin täynnä ohjeita ja linkkejä. Lukemalla en kuitenkaan sisäistä kohtaa -> Optimointi/ Jäsennellyt tiedot

Lisäys:

Jäsennelty tieto auttaa Googlea ymmärtämään sivustosi sisältöä, jota voidaan näyttää hakutulosten Rich Snippet -katkelmissa.

Saan viestin: "Emme löydä sivustostasi jäsenneltyä tietoa."

Yucca [01.06.2013 20:13:14]

#

”Jäsennelty tieto” (structured data) tarkoittaa matalan tason metatietoa, joka on merkattu jollakin tähän tarkoitetulla merkkaustavalla: mikromuodoilla, mikrotiedoilla tai RDFa:lla. Aiheesta voisi kirjoittaa kirjan, tai ainakin luvun kirjaan (luku 12, Metatieto, kirjassa ”HTML5 – uudet ominaisuudet”).

Kyse on sinänsä varsin kiinnostavasta asiasta, aidosta semanttisesta merkkauksesta (kerrotaan elementtien sisällön merkityksestä, mikä on ihan eri asia kuin mitä ”semanttinen HTML” yleensä tarkoittaa – siinä on kyse sivun osien rakenteellisista suhteista toisiinsa). Voit esimerkiksi kertoa, että tieto ”5” on jollekin kohteelle arvostelussa annettu arvosana tietyllä asteikolla tai että tietty kuva esittää tiettyä nimettyä henkilöä.

Käytännössäkin tällä on jo merkitystä, mutta toistaiseksi hakukoneet näyttävät käyttävän sellaista metatietoa vain joidenkin suurten sivustojen osalta.

Jos tarkoituksesi on tutustua tekniikkaan, josta voi joskus tulevaisuudessa olla sinullekin hyötyä, niin sitten noilla Googlen sivuilla mainittu rich snippetien kuvaus
https://support.google.com/webmasters/bin/answer.py?&answer=99170
on sopiva lähtökohta, ja siellä kyllä kerrotaan, miten asiaa voi kokeilla tai testata.

late [01.06.2013 21:11:18]

#

Okei, kiitos täydellisestä avusta. Olen testannut rich snippet koodia, käytin tyyppiä person. Mutta voihan olla että kestää jonkin aikaa kun Webmaster työkalut tajuavat tämän.

Yucca kirjoitti:

luku 12, Metatieto, kirjassa ”HTML5 – uudet ominaisuudet

..loistavaa, loistavaa. Tämä on hyllyssäni näkyvällä paikalla ja onkin ilo lukea tuo kappale vielä illalla. Juu toki minun tulisi tutkia paremmin noita Google info-tekstejä koska sitä varten ne ovat siellä, ettei tarvi kysellä. Mutta jo tuo postaus selvensi paljon. Palailen asiaan kun tajuan vähän enemmän... näin sen kesäkuun pitikin alkaa.

Myös blogiani voi käydä tutkimassa jos kiinnostaa. Palaute olisi tosi kiva, varsinkin kun ihmiset eivät sitä ilmaiseksi voi tehdä.

late [02.06.2013 11:20:22]

#

Data Highlighter:

Osaako joku neuvoa mitä tuohon nimi kohtaan pitää kirjoittaa? Esim. Latenblogi vai? Mihin sitten kirjoitetaan kuvaus itse web-sivusta. Mielestäni Google on tehnyt aikamoista taidetta tästä hakutulosten etsimisestä/ löytämisestä monimutkaisen algoritminsa kanssa...

Muutenkin tuntuu älyttömältä että tiedot pitää ns. "maalata" yhdeltä sivulta ja liittää tekstikenttiin. Tämä tarkoittaisi kaiketi sitä että kaiken oleellisen tiedon tulee olla etusivulla, footer ja header osioissa... tarkemmin ajateltuna ihan loogista. Jokatapauksessa Data Highlighter ei ainakaan vielä näytä tietojani ja nuo kentät ovat harhaanjohtavia:

Artikkeli
- nimi
- kirjailija
- julkaisupäivä
- vuosi
- kuva
- luokka
- keskimääräinen arvio

..toisaalta ehkä olen valinnut väärin -> Artikkeli, koska haluan kuvata web-sivuja tuossa Data Highlighter kohdassa. Luen tuota HTML5 - uudet ominaisuudet kirjaa tässä samalla. Kiva lukea suomeksi.

Yucca [02.06.2013 16:08:02]

#

late kirjoitti:

Muutenkin tuntuu älyttömältä että tiedot pitää ns. "maalata" yhdeltä sivulta ja liittää tekstikenttiin. Tämä tarkoittaisi kaiketi sitä että kaiken oleellisen tiedon tulee olla etusivulla, footer ja header osioissa...

Pikemminkin oleellisen tiedon pitäisi olla kaikkialla merkattuna metatietojärjestelmän mukaan. Tämä on tietysti jokseenkin raskasta käsin tehtynä. Se onkin tarkoitettu käytännössä tuotettavaksi automaattisesti tietokannasta tai vastaavalla tavalla.

Esimerkiksi jos tietokannassa on sarakkeita, joille on määritelty merkityksen, ja siitä sitten tuotetaan tietoa HTML-sivulle, niin tietoalkioihin voidaan liittää metatietoa sen mukaan, mistä sarakkeista ne tulevat. Tällöin tarvitsee kuvata vain sarakkeiden merkitykset yhden tai useamman metatietojärjestelmän mukaan, ei erikseen kaikkia tietoja.

Hakukoneet eivät kerro, millä perusteilla ne ottavat huomioon tällaisia metatietoja. Voi olla, että ne katsovat vain asian teknistä puolta: onko kyseessä kokonainen sivusto, jossa on yleisesti käytetty tietynlaista metatietomerkkausta? Voi myös olla, että asiassa on liikesalaisuuden piiriin kuuluvia sopimuksia, joissa rahaa liikkuu (me indeksoimme metatietonne, jos maksatte...).

late [02.06.2013 22:03:21]

#

Hmm.. Olen saanut käsityksen että ehkä rich snippets ja data highlights eivät toimi blogini kohdalla, koska blogi on niin pieni kokonaisuus...

Olisi mukava jos Google haussa näkyvän tekstin voisi itse kirjoittaa. Tavallaan kuin copyright merkintä footerissa, tai title kotisivujen etusivulla. Mutta ei. Se ei kuulu HTML5 piiriin, se on Googlen asia.

- typerä kysymys?

Voisiko web-kehityksessä, esim. Html5 kehitys googlella olla keskeinen rooli. Tehtäisiin uusi tagi esim -> <gs> google search johon voisi header osassa kirjoittaa kuvauksen, joka näkyy haussa.. Mielestäni tälläinen suosisi googlea mutta toisaalta olisi paljon parempi kuin epäselvät Webmasterin työkalut, jotka ovat todella kattavat mutta hankalasti hahmotettavat.

Ripe [02.06.2013 23:02:31]

#

late kirjoitti:

Tehtäisiin uusi tagi esim -> <gs> google search johon voisi header osassa kirjoittaa kuvauksen, joka näkyy haussa.. Mielestäni tälläinen suosisi googlea mutta toisaalta olisi paljon parempi kuin epäselvät Webmasterin työkalut, jotka ovat todella kattavat mutta hankalasti hahmotettavat.

Ei laajasti käytettyyn sivunkuvauskieleen voi lisätä noin hakukonespesifisiä ominaisuuksia. Mielestäni Google voisi kehittää itseään ja ottaa haussa näkyvän tekstin sivuston etusivun <meta description>-tagista, tuo olisi hyvin järjellinen tapa tehdä asia. Toinen, huomattavasti helpompi ja nopeampi tapa tällä hetkellä, on vain opetella käyttämään hyvin Googlen Webmasterin työkaluja.

The Alchemist [02.06.2013 23:06:26]

#

Kyllähän Googlen botti metatageja lukee ja käyttää mm. tuota description-metatietoa hakutuloksissa sivun kuvauksena.

late [03.06.2013 08:16:56]

#

Okei kirjoitin taas huonosti. Eli voiko olla niin että koska blogini on niin mitätön kokonaisuus niin Googlea ei kiinnosta Data Highlighter kohta...?

Eli kun haen Googlen kautta latenblogi niin haluaisin siihen nimen alle lyhyen kuvauksen sivuista. Voi toki olla että tämä kestää.

Yucca [03.06.2013 09:24:45]

#

The Alchemist kirjoitti:

Kyllähän Googlen botti metatageja lukee ja käyttää mm. tuota description-metatietoa hakutuloksissa sivun kuvauksena.

Juuri näin. Ja näin on ollut kauan. Tämä ei liity rich snippeteihin.

”Google will sometimes use the meta description of a page in search results snippets, if we think it gives users a more accurate description than would be possible purely from the on-page content.”
http://support.google.com/webmasters/bin/answer.py?hl=en&answer=35624

Huomaa sana ”sometimes” ja if-lause. Aiemmin Google käytti meta-kuvauksia (meta description -tageja) laajemmin. Nykyisin se käyttää ensisijaisesti sellaista itse ottamaansa otetta sivusta, jossa haussa käytetyt hakusanat esiintyvät. Yleensä tämä on tiedon hakijalle hyödyllisempää, koska hän heti saa käsityksen siitä, missä yhteyksissä hänelle tärkeät sanat esiintyvät sivulla. Jos hakusanat sattuvat vastaamaan hyvin sivun title-elementtiä tai meta-kuvausta, Google yleensä näyttää meta-kuvauksen.

Tämän taustalla on tietysti myös se, että hakukoneita yritetään jatkuvasti huijata erilaisilla tavoilla. Siksi ne eivät voi olettaa, että kaikki sivuilla oleva meta- ja muu tieto on reilua ja rehellistä informaatiota.

The Alchemist [03.06.2013 12:11:20]

#

late kirjoitti:

Okei kirjoitin taas huonosti. Eli voiko olla niin että koska blogini on niin mitätön kokonaisuus niin Googlea ei kiinnosta Data Highlighter kohta...?

Eli kun haen Googlen kautta latenblogi niin haluaisin siihen nimen alle lyhyen kuvauksen sivuista. Voi toki olla että tämä kestää.

Data highlighter tekee juuri päinvastaista. Sen sijaan, että hakutuloksissa näkyisi joku turha staattinen "Tämä on Laten ihana blogi, jeejee" -teksti, Data Highlighterilla voit kertoa Googlelle, että sivuillasi on tietynlaista dataa (joukko blogipostauksia tai ilmoituksia tms.), jolloin Googlen hakubotti osaa hakea eri "muuttujiin" arvot oikeista kohdista ja näyttää esim. uusimman blogipostauksesi tiivistelmän ja päivämäärän hakutuloksen kuvaustekstinä.

late [03.06.2013 15:20:51]

#

Okei hienoja postauksia jälleen. Tuota alkemisti, miten niin tylsä staattinen teksti. Juurikin sitä haen. Se on aikuisille jotka haluavat yhdessä lauseessa tietää mistä joku epätoivoinen bloggaa.

Ja sitten nuo if ja sometimes. Ei kuulosta sellaiselta, jonka voi pokkana esittää asiakkaalle. Tämä on juuri ohjelmoinnin suurin vaikeus. Asiakas. Aina oikeassa ja ilman minkäänlaista ymmärystä IT-alasta. Eli jos haluan Googlessa näkyvän, tämä on Latenblogi, jossa kirjoitan terveellisistä elämäntavoista. Niin tämä ei ole mahdollista. Huoh..

Metabolix [03.06.2013 15:45:42]

#

Oletkohan late huomannut, että hakukone ei yleensä näytä tuloksena kokonaista sivustoa vaan yksittäisiä sivuja? Sivuston pääsivulle osuminen vaatii melkeinpä, että kirjoittaa hakukoneeseen sivuston nimen (tai jonkin hyvin geneerisen hakutermin, jolloin ei ole toivoakaan, että pieni blogisi näkyisi tulosten kärkipäässä). Esimerkiksi hakusanalla ”Ohjelmointiputka” näkyy kuvaus ”Ohjelmointioppaita ja -vinkkejä, keskustelualue ja irc-kanava” (miksi? :o), mutta olisi typerää, jos kaikissa sivuston hakuosumissa lukisi tuo ensiksi mainitsemani kuvaus, koska eihän siitä voi ollenkaan päätellä, onko löytynyt sivu kiinnostava oman haun kannalta. Sanalla ”ohjelmointi” näkyykin (ainakin minulle) Ohjelmointiputkan opas ohjelmoinnin aloittamisesta ja alla lyhyt teksti kyseisestä oppaasta.

Voit olla varma, että jos vaikka haulla ”MAMP” Google näyttää hakutuloksissa sivun, jonka kuvauksessa lukee ”täällä late bloggaa MAK POOC RETINA PROOSTA!”, en varmasti klikkaa linkkiä. Jos tuloksissa näkyy sen sijaan yksittäisen blogikirjoituksen otsikko ”Laten blogi – MAMP-palvelimen edut ja heikkoudet” ja alla jokin lupaavan oloinen tekstikatkelma, saattaisin teoriassa jopa klikata linkkiä, jos olisin kiinnostunut lukemaan mielipiteesi.

late [03.06.2013 16:34:38]

#

Heh, tulipas henkilökohtaiset ohjeet. Mutta joo tota en tajunnutkaan että etsii sivuja eikä nikään koko web-sivua.

Tuo rich snippets täytyy varmaan ottaa pois sillä en ole sitä osannut hyödyntää. Ehkäpä pitäisi lukea kirjaa hieman rauhallisemmin.

Lebe80 [03.06.2013 21:57:01]

#

late kirjoitti:

eikä nikään koko web-sivua.

Sivusto!

late [04.06.2013 09:34:30]

#

Mikä on sivun, sivuston ja web-sivun ero?

Lisäys: Jatkan edellisiä keskusteluja sen verran eli kun Google Data Highlighter kohdassa voi maalata esim. kuvan niin miksei omaa kuvaa saa näkymään Google haussa? Siinä vieressä olisi kuva ja Latenblogin nimen alla kuvaus web-sivusta. Muissa sisältösivuissa voisi olla tällainen muu teksti, jonka hakukone hakee itse.

Grez [04.06.2013 09:40:04]

#

Webistä puhuttaessa sivun ja sivuston ero on, että sivu on se mitä selain lataa kerralla (esim tämä yksittäinen ketju) ja sivusto on useamman sivun kokonaisuus (esim. koko ohjelmointiputka), joiden välillä voi navigoida.

Sivu ja web-sivu ovat sama asia, jälkimmäinen vaan tarkentaa saman mikä kontekstista selviää muutenkin, eli ettei kyseessä ole vaikkapa kirjan sivu.

late [04.06.2013 09:43:07]

#

Miksi sitten puhutaan web-sivusta eikä sen sijaan web-sivustosta?

Lebe80 [04.06.2013 10:16:34]

#

late kirjoitti:

Miksi sitten puhutaan web-sivusta eikä sen sijaan web-sivustosta?

Vai puhutaanko?

Internetsivusto on ihan yleisessä käytössä. Webisivuista (monikko) puhutaan myös puhekielessä, mutta en ole lähiaikoina (vuosina) kuullut kertaakaan, että joku puhuisi sivustosta (yhtenä) web-sivuna.

Grez [04.06.2013 11:00:49]

#

Kyllähän ihmiset useinkin puhuu ihan mitä sattuu.

late [07.06.2013 13:19:37]

#

Luovuin toistaiseksi noista Rich Snippets jutuista... Data Highlighter luultavasti toimii oikein. Toistaiseksi se hakee toiseksi uusimman artikkelin, mutta luultavasti tulevaisuudessa uusimman.

Googlen robot kaiketi tutkivat sivuja joskus yöllä ja indeksoivat uuden artikkelin kokoelmaansa.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta