Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Wav vai muu häviötön audiformaatti

Sivun loppuun

Macro [26.07.2012 18:28:22]

#

Morjes

Windows Media Playerillä kopioin kaikki talon 266 CD-levyä wav-formaattiin. Nyt kun rakensin softaa niiden hallintaan, niin huomasin ettei wav taidakkaan tukea noita tagihommeleita. Aika ristiriitaista kyllä, mutta kun katsoo Windowsista Properties -> Details tommosesta wav-tiedostosta, niin suurimmassa osassa on esittäjän, albumin ja muita kappaleen tietoja kuten julkaisuvuosi ja genre.

Saako noita tageja editoitua ja luettua Javalla, vai pitääkö ne muuttaa johonkin toiseen formaattiin? Jos pitää, niin mikä formaatti olisi häviötön ja tageja hyväksyvä? Entä miten ne olisi helppo muuntaa?

The Alchemist [26.07.2012 18:30:33]

#

Flac on avoin ja luultavasti käytetyin formaatti äänen häviöttömään pakkaamiseen. Lisäksi se mahdollistaa paremman äänenlaadun kuin wav, jos vain on mahdollista päästä käsiksi parempaan lähteeseen kuin tavallinen musiikki-cd-levy.

Macro [26.07.2012 20:14:26]

#

Kiitti. Latasin Sourceforgen sivulta ton Windowsin asennusohjelman Flacille ja käynnistin Flac frontend -softan, valitsin testiksi yhden kansion failit ja käynnistin enkoodauksen. Nähtävästi "tagit" katosivat matkan varrella, vaikka automaattinen tagitus oli päällä. Mitenköhän noi nykyisten wavien tagitus on toteutettu, kun levyltä ne tuli ja Windows ne näyttää, mutta muunnoksessa ne ei siirtynyt?

The Alchemist [26.07.2012 20:36:14]

#

http://flac.sourceforge.net/faq.html­#general__not_wave_compressor

Metabolix [26.07.2012 20:41:56]

#

WAV-tiedostot ovat RIFF-tiedostojen johdannaisia, joten niissä voi olla käytännössä mielivaltaista lisätietoa, jota ohjelmat sitten joko osaavat tai eivät osaa käyttää. Lisätiedot voivat olla jossain Microsoftin omassa muodossa, tai ehkei muunnosohjelman tekijää muuten vain ole kiinnostanut panostaa ominaisuuteen, jota harvoin käytetään WAV-tiedostoissa.

Macro [26.07.2012 23:53:41]

#

Testailin The Alchemistin linkkaaman FAQ:n tiedoilla, mutta eipä näkynyt mitään. No, se olikin että toimii tai ei, mutta kokeilin myös käsin Flac Frontend.exellä lisätä niitä metatietoja, mutta eipä niitäkään Windowsin Explorerissa näkynyt.

Metabolix [27.07.2012 15:54:10]

#

Lisätieto ei ole mikään maaginen irtolipuke vaan osa tiedoston sisältöä. Windows Explorer ei varmastikaan osaa lukea FLAC-tiedostoja. Voit katsella tietoja jollain ohjelmalla, joka osaa.

The Alchemist [27.07.2012 18:55:43]

#

Windowsin tuki AVOIMILLE ja PATENTOIMATTOMILLE (tai jotain sinnepäin) mediaformaateille on varsin mystinen. Esimerkiksi Windows Media Player ei osaa toistaa Ogg/Vorbis-medioita suoraan laatikosta, mutta kuitenkin tuen saa enabloitua yksinkertaisella rekisterimuutoksella ilman uusien koodekkien asentamista. Tämänkään jälkeen WMP / Windows ei kuitenkaan suostu lukemaan näiden tiedostojen metatietoja.

Muistelisin ettei WMP osaa flaceja toistaa ollenkaan vaan vaatii jonkin FFDShow'n tai vastaavan asentamisen ja metatietojen näyttämisestä on turha haaveilla. Täten Windowsin muutkaan apuohjelmat eivät flaceja tue.

Metabolix [27.07.2012 18:57:43]

#

The Alchemist kirjoitti:

[Ogg/Vorbis-tuen] saa enabloitua yksinkertaisella rekisterimuutoksella ilman uusien koodekkien asentamista.

Saako? Ainakin linkittämäsi sivu sanoo ihan muuta:

lainaus:

Download and install the above Ogg Directshow Codec

The Alchemist [27.07.2012 19:04:11]

#

Höhö, niinpäs näkyy. Katsoin vain, että sivulla puhutaan rekisteriavaimista, en sen tarkemmin tullut lukeneeksi asiaa. Voipi toki olla, että muistan myös asiat väärin, kun niin en ole taas muutamaan vuoteen tuon asian kanssa tullut peuhanneeksi, ja FFDShow on melkein automaatio uutta Windowsia laittaessa.

Macro [27.07.2012 19:32:46]

#

Tein ohjelman, joka kävi koko musiikkikansion läpi ja loi .bat-tiedoston joka käyttää flac.exeä tiedostojen muuntoon. Ihan hyvä muuten, mutta esimerkiksi ì (huomaa piste i:n päällä) tiedostonimessä aiheuttaa sen, että tiedostoa ei löytynyt (Flac tulkitsee sen ý-merkiksi)

punppis [27.07.2012 20:36:54]

#

Voisin mutuilla että kyse on merkistökoodaukseen liittyvästä ongelmasta. Tuon nimisiä tiedostoja ei luulisi montaa olevan, muunna ne käsin joksikin muuksi.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta