Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Windows-osion laajentaminen

Sivun loppuun

Hennkka [17.10.2011 08:19:24]

#

Eli kuinka saisi laajennettua Windows-osiota 64 bittisellä seiskalla? Kaikkien tiedostojen pitäisi säilyä, joten pelkästään osiotaulun sörkiminen ei auta.

Luin jostain, että Windowsissa on oma työkalunsa, Levynhallinta, mutta se ei osaa kuin vapauttaa tilaa osion lopusta ja lisätä loppuun. Ymmärtääkseni siis tuo ei auta minua yhtään. Tässä vielä osiotaulu niin kuin Windows sen esittää:

+-----------+-----------+---------------+-------------------+
|Levy 0     |           |               |                   |
|Peruslevy  |           | System (C:)   | Data (D:)         |
|931,51 Gt  | 2,01 Gt   | 60,00 Gt NTFS | 869,50 Gt NTFS    |
|Online     | Kunnossa  | Kunnossa      | Kunnossa          |
+-----------+-----------+---------------+-------------------+

Ajattelin myös, että voisi tehdä backupin operaatiota varten ja sopiva teran levy löytyisi palvelimestani. Levy on toinen peilatuista levyistä, joten kuinka saan siirrettyä toisen levyn datan takaisin sille, kun osoiden sörkkiminen on lopetettu? Onko tässä backupissa edes mitään järkeä? Niin ja kuinka edes teen sen backupin?

ps. Löytyy myös Ubuntun live-CD

pistemies [17.10.2011 12:51:35]

#

Ensimmäinen toimenpide: Ota ensin varmuuskopio.

Etene sen jälkeen seuraavasti:
1.Avaa Ubuntu-live CD.
2.Siirry ohjelmaan GParted.
3. Jos jossakin osiossa on lukitus päällä, poista se. Ainakin versiossa 10.04 LTS Swap-osion lukitus on päällä myös cd:ltä katsottuna. Poista lukitus valikosta Osio->Swapoff.
4. Tarkista kaikessa rauhassa osiolistaa.
5. Pienennä Windows-osion vieressä olevaa osiota halutun verran. Tässä yhteydessä voit valita, kummalle puolelle osiota jätetään tyhjää tilaa. Voit tehdä tämä pienennyksen kirjoittamalla ylimpään "lokeroon" vapaan tilan tavumäärän. Tällöin vapaa tila jää "vasemmalle".
6. Sen jälkeen suurenna windows-osiota väliin jäävän vapaan tilan verran.

Tämä toiminto on hyvin hidasta, useita tunteja kestävää. Varsinkin, jos windowsin vieressä olevaa osiota ei ole vara nykyisestään pienentää. Joudut silloin aloittamaan "home"-osion pienentämisellä ja siten pikkuhiljaa siirtämään ubuntun järjestelmä-osiota riittävän "etäälle" windows-osiosta.

Ps. Tuosta osiolistasta saisi enemmän selvää, jos se olisi esitetty ubuntun fdisk -l komennolla. Näkisi silloin myös Ubuntu-osiot ja niiden koot. Tuosta voi vain arvella, että Ubuntu sijainnee tuossa Data-osiossa.

Ps 2: Huomautus: Tämä toimenpide ei poista mitään tiedostoja. Varmuuskopio on otettu vain kaiken varalta, niin kuin nimikin sanoo.

tsuriga [17.10.2011 13:05:05]

#

Jos on mahdollisuus siirtää tiedostoja niin homma hoituu suoraan Windowsin levynhallinnallakin, tyhjäät vain tietyn osion ja puuppaat sen halutun osion perään.

pistemies [17.10.2011 13:14:22]

#

tsuriga kirjoitti:

tyhjäät vain tietyn osion ja puuppaat sen halutun osion perään.

Eikö se tietty osio ole juuri ubuntun järjestelmä-osio (jota windows ei tunnista)? Ymmärtääkseni se on tällä hetkellä windows-osion viereinen osio. Ei tuota C-asemaa muuhun suuntaan juuri ole varaa laajentaa.... eli joutuu muuttamaan osioita ubuntusta käsin.

Ps. Toisaalta. Otat varmuuskopion. Tyhjennät koko levyn. Asennat windowsin ja Ubuntun uudestaan ja teet windowsille suuremman osion. Kopsaat tärkeät ohjelmat.
On tämäkin aikaa vievää... ehkä jopa enemmän aikaa vievää... ubuntu-ohjelmnien asennus voi olla joskus hitaanpuoleista.... riippuen ohjelmista... serveri...mysql...

Ps 2: Hiukan minua jäi askarruttamaan mainintasi "windows-osiosta", samalla kun et missään mainitse, että sinulla olisi koneella myös "ubuntu-osio". Käytännössä tuo Data-osio voi olla sekin windows-osio...?

Hennkka [17.10.2011 13:55:53]

#

Koneella ei ole Ubuntua. 2 Gt osio on Windowsin joku kaatumisosio, jota käytetään kun järjestelmä kaatuu. C on se Windows-osio ja D on tarkoitettu tiedostoille ja ohjelmille.

ps. Taulukko näyttää ihan hirveältä koulunkoneelta katsottuna.

Edit. Tarkoitus olisi hieman pienentää tuota D:tä ja siirtää siitä C:lle.

pistemies [17.10.2011 14:03:27]

#

Hennkka kirjoitti:

Koneella ei ole Ubuntua. 2 Gt osio on Windowsin joku kaatumisosio, jota käytetään kun järjestelmä kaatuu. C on se Windows-osio ja D on tarkoitettu tiedostoille ja ohjelmille.

ps. Taulukko näyttää ihan hirveältä koulunkoneelta katsottuna.

Edit. Tarkoitus olisi hieman pienentää tuota D:tä ja siirtää siitä C:lle.

Sitä minä hiukan arvelin.
Joka tapauksessa tuolla GParted ohjelmalla voi sen tyhjän vapaan tilan jättää muutettavan osion kummalle puolelle tahansa (hiukan ihmettelen, ettei windowsilla voi tehdä samoin). Eli pienennät data-osiota.

Ps. Jos käytät tätä menetelmää, niin osion muutoksen aikana voit vaikka selailla nettiä ubuntu-Cd:ltä käsin. :)

pistemies [17.10.2011 14:31:20]

#

Hiukan kiinnostaa, onko sinulla kuinka monta gigaa tavaraa tuossa Data-asemassa? Kun sitä noin isoon tilaan mahtuu.
Ubuntun GParted lukeen ensin datan muistiin. En tiedä, onko sillä miten suuri muisti.... minä olen käsitellyt sillä onnistuneesti osioita, joissa on ollut 14 gigaa tavaraa. Ehkä sen muistimäärä jossakin tulee vastaan... jos on kauheasti kuvia ja musiikkia...? Olisi hyvä tietää tuo asia, miten suuri GPartedin "välimuisti" on, jos itsekin sitä joskus voin tarvita. Onko siitä asiasta jollakin tietoa?

Hennkka [17.10.2011 14:34:56]

#

Nuo luvut tuolla ylhäällä on siis sen osion kokoja. C:stä on käytetty 51,6 Gt ja D:stä 144 Gt.

ps. Mielenkiintoinen huomio. Eilen C:llä oli vapaana alle 2 Gt, nyt 8,34 Gt.

tsuriga [17.10.2011 14:36:39]

#

Kyllä sen pitäis onnistua levynhallinnallakin. Ensin pienennät (Shrink) D:tä ja sitten laitat sen C:n jatkoksi (Extend).

Hennkka [17.10.2011 20:33:27]

#

Ymmärtääkseni Levynhallinta antaa pienentää vain osion lopusta, joten osiota pitäisi vielä siirtää, mikä ei taida onnistua Levynhallinnalla?

pistemies [17.10.2011 21:18:45]

#

Kenties tuo GParted CD-levy on hiukan tekokkaampi kuin ohjelman käyttäminen Ubuntu-CD:ltä.

http://gparted.sourceforge.net/index.php

jalski [17.10.2011 22:21:57]

#

Itsellä on edelleen OS/2 käyttöjärjestelmä päivittäisessä käytössä ja tuon päällä olen ajellut DFSee nimistä ohjelmaa. Ohjelmasta löytyy versiot yleisimmille käyttöjärjestelmille ja on mielestäni ihan pätevä työkalu. Ulkonäkö tosin ei taida voittaa kauneuskilpailuja...


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta