Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Atomirakenteiden piirto ja nimeäminen

Sivun loppuun

Macro [29.09.2011 18:01:15]

#

Terve

Olisin tehnyt muistiinpanoja tietokoneella kemiantehtävistä, mutta en tiedä miten saisin sillä kirjoitettua atomien nimiä ja piirrettyä niitä. Nimeämisellä tarkoitan järjestysluvun ja massaluvun lisäämistä atomin nimeen OpenOffice Writerissä, tai muuten liittämällä sinne. Piirtämisellä taas tarkoitan sitä, että kuvaisin ydintä pisteellä, jonka ympärille saisin sitten elektronikuoria ja elektroneita 2D-muodossa.

Mimmoisiakohan ohjelmia Ubuntulle löytyisi? Kuvankäsittelyohjelmilla (esim. Gimp) tekeminen on hieman hidasta, varsinkin jos piirretään raskaita atomeita (esim. uraani).

peran [29.09.2011 18:41:28]

#

Ehdottaisin Blenderiä ja pythonia sen sisällä.

Tosin saattaa olla tykillä hyttysen ampumista.

Triton [29.09.2011 19:15:30]

#

Atomimallien tekemistä varten löytyy ihan omia ohjelmiakin. Katso Google:lla ohjelmaa nimeltä ChemSketch.

Metabolix [29.09.2011 19:41:27]

#

Massaluvun ja järjestysluvun kirjoittamiseen voisi käyttää ainakin OpenOfficen kaavaeditoria.

binom{14}{8} C
size 6 binom{14}{8} size 12 C

Toinen mahdollisuus on opetella käyttämään hienompia kirjoitusvälineitä. ;)

Kemiallisten rakenteiden piirtämiseen löytynee oikeita ohjelmia paketinhallinnasta hakusanalla chem, chemistry tai chemical. Käytin itsekin joskus jotain, chemtool vaikuttaa etäisesti tutulta.

Ympyröiden ja pisteiden piirtelyyn GIMP tai jokin vektorigrafiikkasofta (Inkscape) on parempi. Noita pöljiä kaavioita et joudu toivottavasti kauan piirtelemään, mitään tieteellistä arvoahan niillä ei ole.

kaviaari [29.09.2011 19:43:14]

#

Valmisohjelmat kuten ChemSketch on tarkoitettu molekyylien rakennekaavojen piirtämiseen. Atomien kuorimalli on tyystin eri asia. Kuorimalli on muutenkin käytännössä täysin korvautunut kvanttimekaniikan ymmärryksen myötä molekyyliorbitaaliteorialla, joten valmista ohjelmaa tuskin löytyy. Helpointa taitaa olla kirjoittaa itse jokin pieni skripti.

Yucca [29.09.2011 19:51:02]

#

OpenOffice Writer on aika rajoittunut, mutta luultavasti et halua vaihtaa Microsoft Wordiin, jonka kaavaeditori on paljon kehittyneempi. Toisaalta järjestysluvun mainitseminen on redundanttia, koska tieto siitä sisältyy jo alkuaineen tunnukseen. Jos merkitset vain massaluvun, se hoituu normaalilla yläindeksityylillä.

Macro [29.09.2011 19:54:59]

#

Hei, hyvä juttu Metabolix, tuolla tavalla saankin massa- ja järjestysluvut kirjoitettua.

En sitten tiedä mitä tieteellistä arvoa noilla on, mutta kun näin meille opetetaan (peruskoulussa), niin parempi tehdä niin kuin opettaja käskee, ettei arvosana ihan penkin alle mene. Jatko-opinnoissa voi sitten paremmin perehtyä tähän kaviaarin mainitsemaan kvanttimekaniikkaan ja muihin vastaaviin asioihin.

Nämä mainitut työkalut riittävät hienosti omaan systeemiini.

Yucca: En ole vaihtamassa Wordiin, vaikka siinä olisi paljon parempi kaavaeditori. OpenOffice Writer voi olla rajoittunut, mutta se riittää hienosti minun tarkoituksiini.

kaviaari [29.09.2011 19:55:03]

#

Yucca kirjoitti:

OpenOffice Writer on aika rajoittunut, mutta luultavasti et halua vaihtaa Microsoft Wordiin, jonka kaavaeditori on paljon kehittyneempi.

Mikäli halutaan päästä eroon kummankin ohjelmiston wysiwyg- luonteen aiheuttamista ongelmista, voidaan toki helpottaa elämää käyttämällä LaTeX-ladontaa.

Triton [29.09.2011 23:33:49]

#

kaviaari kirjoitti:

Valmisohjelmat kuten ChemSketch on tarkoitettu molekyylien rakennekaavojen piirtämiseen. Atomien kuorimalli on tyystin eri asia. Kuorimalli on muutenkin käytännössä täysin korvautunut kvanttimekaniikan ymmärryksen myötä molekyyliorbitaaliteorialla, joten valmista ohjelmaa tuskin löytyy. Helpointa taitaa olla kirjoittaa itse jokin pieni skripti.

Olisikin varmaan kannattanut lukea aloitusviesti kunnolla :D
Täytyy tosin kommentoida, että vaikka kvanttimekaniikan myötä onkin tullut orbitaalit käyttöön, niin siitä huolimatta peruskoulussa sekä lukiossa käytetään tuota Niels Bohrin atomallia hyväksi, vaikkei se tosin toimi kunnolla kuin vain vetyatomin kohdalla...


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta