Kyseisessä läppärissä oli ennen Windows Vista ja netti toimi hyvin. Kun asensin siihen Linux Mint Helenan, niin pääsen nettiin vain kirjottamalla salasanan Elisalta saamani modeemin takaa, lisäksi netti on hitaampi kuin Windowsin puolella ja se pätkii välillä. Mitenkä saisin netin toimimaan nopeammin? Vai kannattaako joku muu läppäri nettiä varten?
Ei läppärissä mitään vikaa ole; Ubuntun (/ Linuxin yleisesti?) tapa käsitellä Dns-tietoja on erillainen kuin Windowsin, jonka takia kestää kauemmin nimipalvelimen hitauden takia hakea ip-osoite jossa palvelin sijaitsee. Itse käytän Linuxeissa Googlen nimipalvelinta osoitteessa 8.8.8.8 joka on yleensä nopeampi verrattuna operaattoreiden nimipalvelimiin.
Mutta tuo pätkiminen aiheuttaa mulle harmaita hiuksia, kun esimerkiksi Firefox keskeyttää suurten tiedostojen latauksen, jos yhteyttä verkkoon ei ole. Edellisen läppärini kanssa ei ollut kyseistä ongelmaa, mutta se on jo romuna.
Teknkik kirjoitti:
Ei läppärissä mitään vikaa ole; Ubuntun (/ Linuxin yleisesti?) tapa käsitellä Dns-tietoja on erillainen kuin Windowsin, jonka takia kestää kauemmin nimipalvelimen hitauden takia hakea ip-osoite jossa palvelin sijaitsee.
Viitannet siihen, että Windows oletuksena cachettaa DNS-tiedot ja Linux ei. En mää näin silmällä oo mitään eroa huomannu, mut voit toki pistää cachen pystyyn Linuxillakin, mulla on itellä dnsmasq tuohon puuhaan.
Jaska kirjoitti:
Firefox keskeyttää suurten tiedostojen latauksen, jos yhteyttä verkkoon ei ole
En osaa tässä debugata ongelmaas, mut suosittelen käyttämään isoihin latauksiin tyhmien selainten sijasta wgetiä.
Kokeilin asentaa koneelleni Ubuntu 9.04:n. Kone ei ilmeisesti tunnista oletuksena nettia.
Jos nyt osasin oikein googlettaa tuon konees wlan-piirin mallin, niin Ubuntu 9.04:lla
http://ubuntuforums.org/showpost.php?s=51cf08a788fd18613a54b5a2fa096ccf&p=8108401
I installed the Jaunty backport module (using an eth0 connection):
sudo apt-get install linux-backports-modules-jaunty
Perfectly working now
Unohdin sanoa, etta asennettuani Ubuntun uudelleen netti ei toimi ollenkaan, vaan kirjoitan tata toisella koneella. Siten sudo ei paase nettiin hakemaan tuota backportsia.
Käytätkö siis Gnomea vai komentoriviä? Tuleeko virheilmoituksia, näkyykö palkissa verkkoyhteysapplettia? Tarkista komentorivillä komentojen ifconfig -a
ja iwconfig
tulosteet. Jos koneessa on langallinen verkko, luultavasti saat sen toimimaan suunnilleen sellaisella komennolla kuin sudo dhcpcd eth0
.
Miksi lähes kaksi vuotta vanha Ubuntu? Miksei uudempaa?
Gnomea kaytan. Verkkoyhteyskuvake nayttaa punaisella pohjalla valkeaa X-merkkia. ifconfig -a naytti teksteja lo Linc encap Local Loopback ja pan0 Link encap Ethernet HWaddr 12 e6 65 d2 eb 49, kaksoispisteet valissa.
Olen kokeillut asentaa koneelleni monia eri Linuxeja, uusin Debian, Mint Helena ja eri Ubuntuja ja Xubuntu 9.04, mutta missaan ei tunnu verkko toimivan.
Kokeilehhan Jaksa uusinta Ubuntua eli versiota 10.10 josko olisivat saaneet ajurit sun läppärin verkkokortille valmiiks mukaan..
Nyt sainkin neti toimimaan Linux Mintissä! Asensin Mintin uudelleen ja siinä sain netin pätkimään syöttämällä modeemin takana olevan koodin. Siinä piti tosiaan asentaa tuo backports. Lataaminen onnistui muutaman yrityksen jälkeen, kunhan pidin verkkoa tarpeeksi usein manuaalisesti pystyssä klikkailemalla sinivalkeaa palkkikuvaketta.
Pöytäkoneessa on kai joku toinen ongelma, kun siihen voi asentaa Ubuntu 9.04:n. Kun sitä päivittää, niin näyttö muuttuu pikselimössöksi. Omituista, onkohan he poistaneet näytönohjaimen tuen uusissa Linuxeissa?
Jaahas. Yon jalkeen netti kysyy taas verkon salasanaa. Kun laitoin sen modeemini takaa olevasta lapusta, niin sepa ei hyvaksykaan sita.
Nyt täytyy ihan ihmetellä, mikä kumma siinä Linuxin käytössä voi olla niin vaikeaa. Olen käyttänyt vuosien varrella lukuisia erilaisia työkaluja verkkoyhteyksien hallintaan, ja niissä kaikissa on ollut hyvin näkyvillä jokin nappula tai rasti toiminnolle "muista salasana". Tämä toiminto on aina toiminut ongelmitta.
Jos nyt sattuu olemaan niin ikävästi, että läppärisi verkkokortille ei ole Linuxissa hyviä ajureita, asialle ei voi paljonkaan. Kärsin itsekin vuosia sitten rt2570-ajurin lukuisista bugeista. Paras ratkaisu on yleensä asentaa mahdollisimman uusi Linux-jakelu. Jos vaadit jotain Ubuntun tapaista, uusin on tällä hetkellä Ubuntu 10.10 tai jokin siihen pohjautuva. Ubuntu ei kuitenkaan ole aivan kehityksen etulinjassa; vielä ajantasaisempia vaihtoehtoja ovat mm. Arch Linux ja Gentoo.
Itsekin ihmettelen Linuxin logiikkaa. Pari paivaa sitten se hyvaksyi salasanani, mutta ei enaa tanaan. Kaippa se verkkokortti on jotenkin vaaran mallinen Linuxilleni. Onkohan olemassa mitaan ohjeita, miten verkkokortin ajureita ohjelmoidaan?
Jaska kirjoitti:
Itsekin ihmettelen Linuxin logiikkaa. Pari paivaa sitten se hyvaksyi salasanani, mutta ei enaa tanaan.
Tuota ensinnäkin... Mikä salasana tämä nyt ylipäätään on? WLANin WPA-salauksen? Toimiiks muilla koneilla? Mitä jos boottaat WLAN-purkin?
Jaska kirjoitti:
Onkohan olemassa mitaan ohjeita, miten verkkokortin ajureita ohjelmoidaan?
Jos sun pitää kysyä, niin ei.
Siis paasin ennen tuolta koneeltani nettiin vain WLANIN WPA-keyn kautta. Sen avulla sain asennettua backports/paketin ja netti alkoi toimimaan kunnolla. Kuitenkaan parin paivan jalkeen en paase koneellani ollenkaan nettiin. Talla toisella koneella paasen nettiin ihan ongelmitta, mutta tassa ei taas toimi naytonohjain kunnolla. WLANin boottaus ei auttanut ongelmaan ainakaan pari kuukautta sitten, mutta voin kokeilla uudelleen.
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.