Kysyn täällä tietäviltä asiasta, joka on pitkään askarruttanut, mutta johon en ole löytänyt valaisevaa selitystä.
Jokainen nettisivun ylläpitäjä toivoo, että sivuja katsottaisiin muilla selaimilla kuin Internet Explorerilla. Koska kuitenkin valtaosa peruskäyttäjistä ei käytä muita, niin asialla on merkitystä, vaikka IT-ala mitä sanoisi.
Kyse on siitä, miksi IE näyttää öhuonostiö eli käytännössä esim. fonttikokoja, joskus värejäkin eri lailla kuin muut. Käsittääkseni tilanne on pahentunut hiljattain jonkin IEn päivityksen yhteydessä. IE ei aina näytä turvatunnistuksen kirjainkuvia eikä aina kaikkia muitakaan sivustojen toimintoja.
Mistä nämä omituisuudet johtuvat IEssä? Miksi muut näyttävät oikein ja toiminnot ovat OK? Tuskinpa tähän mitään korjausta on, mutta peruskäyttäjille kirjoittavan oloa helpottaisi, jos tietäisi, mistä on kyse.
En tiedä, puhutko nyt jostain yksittäisestä bugista, mutta pääasiassa IE:n tilanne on kyllä nimenomaan kohentunut huomattavasti viime vuosina. IE6 ja sitä vanhemmat versiot tukivat virallisia tekniikoita hyvin rajallisesti. IE7 otti jonkinlaisen askeleen kohti standarditukea, IE8 on jo kohtuullinen, ja tuleva IE9 huhujen mukaan alkaa pärjätä muille selaimille.
Kysymys on siis siitä, että muilla on selvä sopimus säännöistä (vaikka selaimissa toki on bugeja) mutta IE on vuosikaudet viitannut kintaalla näille ja painellut omaan suuntaansa. Tämä on ollut mahdollista juuri siksi, että lähes kaikki peruskäyttäjät ovat käyttäneet IE:tä ja nettisivujen tekijöiden on siksi ollut pakko toimia sen mukaan. Nyt tilanne on merkittävästi parantunut, vaihtoehtoiset selaimet ovat saaneet kunnolla jalansijaa ja sivujen tekijät ovat uskaltaneet ilmoittaa, että sivu on tehty sääntöjen mukaan eikä se siksi kerta kaikkiaan "toimi" (eli näytä oikealta) vanhalla IE:llä.
Kuulostaa silti oudolta, että IE:llä olisi enemmän ongelmia kuin muilla selaimilla. Olen nähnyt koko joukon sivustoja, joissa lukee "IE:lle suunniteltu" ja jotka ovat pahasti rikki kaikilla muilla selaimilla katsoessa. Voitko osoittaa joitain merkittäviä sivuja, jotka eivät toimisi vaikkapa IE8:lla?
Omasta mielestä ie:n heikkoudet kulminoituvat juurikin ie6 (ja sitä vanhempiin) ja joskus jopa ie7-selaimiin. Ie8:lla ei juurikaan ole ongelmia, ellei välttämättä halua feidailla läpinäkyviä png-kuvia tai pyöristellä elementtien kulmia.
En usko että nyky IE:llä olisi kauhean suuri ongelma värien, kuvien tai fonttienkaan näyttäminen. Yleensäottaen puhuttaessa IE ongelmista taidetaan tarkoittaa IE6 selainta, tätä vartenhan joutuu pieniä work-aroundeja tekemäään joissakin asioissa (esim joissakin css-menu systeemeissä jne...). Näin jostakin tilaston että viime vuonna IE6 selainta käytti vielä hieman vajaa 10% ihmisistä, joten olisiko tänä vuonna IE6 käyttäjiä sitten vaikka 5% kaikista (Toivottavasti tuota vanhempaa ei enää kukaan).
Neptun kirjoitti:
Käsittääkseni tilanne on pahentunut hiljattain jonkin IEn päivityksen yhteydessä. IE ei aina näytä turvatunnistuksen kirjainkuvia eikä aina kaikkia muitakaan sivustojen toimintoja.
Tämä kuulostaa siltä, kuin kyseessä olisi jokin tietty yksittäinen sivusto, jolla on ongelmia. Voi olla mahdollista, että jokin muu on muuttunut ja epäsuoraan aiheuttanut sen, että IE:lle koituu ongelmia. Tämmöinen voisi olla vaikkapa muutos palvelinohjelmiston asetuksissa.
Neptun kirjoitti:
Mistä nämä omituisuudet johtuvat IEssä? Miksi muut näyttävät oikein ja toiminnot ovat OK? Tuskinpa tähän mitään korjausta on, mutta peruskäyttäjille kirjoittavan oloa helpottaisi, jos tietäisi, mistä on kyse.
IE6 ja IE7 käyttivät sivujen näyttämiseen moottoria, joka kehitettiin ennen kuin CSS:stä tuli HTML-sivujen tyylittelyn standardi. IE alkoi versiosta 3 tai 4 tukea CSS:ää jossain määrin, mutta koska moottoria ei oltu suunniteltu toimimaan CSS:n sääntöjen mukaan, niin moottoriin tehtiin korjauksia ja säätöjä. Valitettavasti moottorin toimintalogiikka ei ollut millään täydellisesti sovellettavissa CSS:n tapaan toimia vakavien rajoituksiensa takia. Nelosversiossa joitakin CSS:n määrityksiä toteutettiin jopa kokonaan päin honkia (mm. text-align saattoi saada aikaan efektin, jota voisi CSS-termein kuvailla pikemminkin floattina).
Tästä kaikesta syntyi sivuston tekijöille se ongelma, että IE ei toiminut CSS:n sääntöjen mukaisesti kaikissa tilanteissa. Joskus vanhan moottorin peruna esimerkiksi jotkin osat tietystä elementistä saattoivat katketa näkymättömiin, tai elementti saattoi kadota kokonaan. Tästä huolimatta IE6 oli julkaisunsa aikaan parhaiten CSS:ää tukeva selain.
IE8:n moottori suunniteltiin alusta alkaen uudelleen, mutta sen ongelmana on muita selaimia jäljessä oleva CSS-tuki sekä ajoittain heikko suorituskyky verrattaessa muihin selaimiin. Kohtalaisen nopeasta kehityksestä johtuen moottoriin jäi myös joitakin bugeja ja puutteita.
IE9 tulee olemaan ensimmäinen IE:n versio lähes kymmeneen vuoteen, joka on joillain osa-alueilla kilpailijoitansa edellä.
Eivät muutkaan selaimet täydellisiä ole, mutta IE on pitkään ollut se selain, joka on ollut muita jäljessä. IE6:n ja IE7:n välillä oli todella monta vuotta, jolloin ainoat päivitykset IE:hen olivat tietoturvapäivityksiä. IE7 ja IE8 ovat kilpailijoitaan heikompia selaimia.
Neptun kirjoitti:
Jokainen nettisivun ylläpitäjä toivoo, että sivuja katsottaisiin muilla selaimilla kuin Internet Explorerilla. Koska kuitenkin valtaosa peruskäyttäjistä ei käytä muita, niin asialla on merkitystä, vaikka IT-ala mitä sanoisi.
Riippuu ihan kohderyhmästä. Jos kohderyhmä on esimerkiksi suomalaiset, näin ei ole. Toki IE:itäkin vielä käytetään - enemmän kuin monia vaihtoehtoselaimia - mutta käsitys siitä, että Suomessa edelleen valtaosa netin surffaa IE:llä (mistä tahansa syystä) on vanhentunut jo vuosia sitten eikä enää pidä paikkaansa.
IE6:n käyttäjiä on todennäköisesti vähemmän kuin Chromen, ja - täysin sivustosta riippuen - eritystuen ko. selaimelle voi kyllä pudottaa. Harvoin sivu menee edes täysin käyttökelvottomaksi, vaikka tietyt ominaisuudet aiheuttavatkin sen, ettei sivu muistuta edes etäisesti haluttua. Se ei välttämättä haittaa IE6-käyttäjää, jos sivua voi käyttää. Ainoa syy miksi näin ei jossain tapauksessa kannattaisi menetellä olisi se, että se väestökato, mikä aiheutuu marginaaliryhmästä nimeltä "IE6-käyttäjät", ja erityisesti sen siitä osasta joka päättää lopettaa sivustolla käymisen siksi, ettei se "enää näy kuten muissa selaimissa" olisi sivun kannalta merkittävä.
Kiitoksia kovasti tietoa antavista vastauksista. Selvennän vielä hiukan: En tarkoittanut, että IE näyttäisi niin pieleen, että sivustoja ei voi lukea tms. Tarkoitin, että se voi näyttää - myös IE8 - esimerkiksi jonkin fonttikoon pienempänä kuin muut. Sinänsähän tuollaisen voidaan sanoa olevan pikkujuttu. Toinen asia, mikä on mahdollista, on että käyttäjän, vaikka Neptunin omaan, IEhen vaikuttaa jokin lisäke-, tai ominaisuus, joka on vain siinä yhdistelmässä. Ja kolmanneksi, että sivuston koodeissa on jokin tulkinnanvaraisuus, jonka IE lukee toisin (ehkäpä CSS?).
Otan paivän-parin aikalisän ja katson muutaman specifisen tapauksen ja kerron täällä. Jos sitten vielä ystävällisesti palaatte asiaan toteamaan, mikä näissä tapauksissa voisi olla hiukan erilaisten näyttöjen syy.
Lohdullista on, että parempaan on menty ja IE9 tulee vielä parantamaan tilannetta. eg:lle; en oikein usko, että Suomessa enemmistö käyttäisi muita kuin IEtä. Arvelen prosenttien olevan lähellä 50%, ainakin Euroopassa. Sen sijaan puhuin nimenomaan ns. peruskäyttäjistä ja heidän kohdallaan on tuntemieni nettisivujen tilastoista lukien täysin selvää, että enemmistö heistä käyttää IEtä.
Neptun kirjoitti:
en oikein usko, että Suomessa enemmistö käyttäisi muita kuin IEtä. Arvelen prosenttien olevan lähellä 50%, ainakin Euroopassa. Sen sijaan puhuin nimenomaan ns. peruskäyttäjistä ja heidän kohdallaan on tuntemieni nettisivujen tilastoista lukien täysin selvää, että enemmistö heistä käyttää IEtä.
Tässä kohtaa pitää kyllä määritellä ns. "peruskäyttäjä". Nuoremmassa väestössä (< 30v) selain ja "sininen e" eivät ole olleet vuosiin synonyymejä, ihan missä tahansa väestöryhmässä.
Näihin tilastoihin selainten käyttöön liittyen:
En tiedä ketä tämä peruskäyttäjä pitää sisällään, mutta tutkaillessani selainten käyttöä ilman jakoa peruskäyttäjiin ja ei-peruskäyttäjiin näyttäisi siltä, että IE on vielä hetken maailman käytetyin selain, mutta euroopassa ja Suomessa Firefox on jo mennyt IE:n ohi.
Maailmalla - IE 45,58%, Firefox 30,47%
Euroopassa - IE 36,86%, Firefox 37,56%
Suomessa - IE 28,06%, Firefox 49,29%
Näitä Suomen käyttöprosentteja tukee jonkin verran myös kesästä asti pyörinyt ylläpitämäni nettikauppa, jonka hiukan alle 3000 kävijän tilasto kertoo Firefoxin käyttäjiä olleen 40,06% ja IE:n 29,38%. Suomalaisia kävijöistä näyttäisi olevan 97,28%
Kuulun itse tuohon eq:n mainitsemaan nuorempaan väestöön (22v.) ja IE ei tosiaan ole ollut minulla vuosiin käytössä. Joskus pikkutenavana, kun nettiä ensimmäisiä kertoja käytti niin IE oli tosiaan hetken aikaa yhtä kuin selain, mutta siitä pääsi nopeasti eroon. Isukki taas ei vielä nykyäänkään suostu edes ajattelemaan muuta vaihtoehtoa kuin IE:tä. Testaankin omien sivustojeni IE-toimivuuden aina hänen koneellaan, kun minulla ei tuota selainta löydy.
Prosenteissa kannattaa huomioida se, että se mistä IE saa eniten käyttöastetta ovat yritykset. Monien yrityksien järjestelmiä rakennettiin IE-riippuvaisella tavalla ja siten se on säilyttänyt asemaansa siellä suhteellisesti kotikäyttäjiä enemmän.
Eräällä sivustoistani on tässä kuussa käyneen 4000 uniikin kävijän joukossa jakauma:
Firefox 54,6 %
IE:t 20,1%
Safari 10,4%
Chrome 9,5%
Mobiiliselaimet (näistä 99% Nokia) 2,9%
Opera 2%
Ohjelmointiputkan tilastot tammikuussa 2011:
Firefox: 51,9 %
Chrome: 21,4 %
IE: 11,1 %
Opera: 7,5 %
Safari: 4,3 %
Muut: 3,8 %
Tämän perusteella putkalaisten keskuudessa Chrome on poikkeuksellisen suosittu ja IE poikkeuksellisen epäsuosittu.
Merri kirjoitti:
Eräällä sivustoistani on tässä kuussa käyneen 4000 uniikin kävijän joukossa jakauma:
Firefox 54,6 %
IE:t 20,1%
Safari 10,4%
Chrome 9,5%
Mobiiliselaimet (näistä 99% Nokia) 2,9%
Opera 2%
Lasketaanko iPhone mobiiliselaimiin vai Safariin? Entä Android-luurien selain. Jos ne lasketaan mobiiliselaimiin, niin sitten kyllä olen hyvinkin yllättynyt Nokian osuudesta mobiiliselailussa ellei sivusto ole Nokia käyttäjille suunnattu.
Ohjelmointiputkan "IE-osumista" kohtalainen osuus oli vielä taannoin eräiden bottien ansiota. Blokkasin htaccessilla muutaman IP-osoitteen ja lisäksi kaksi yleisintä satunnaisesta osoitteesta tulevaa bottia user agentin ja osoitteen muodon perusteella, ja vanhojen IE-versioiden osuus laski merkittävästi.
Melko hauskaa, että harrastelija- ja vapaa-ajan sivustoilla IE:n osuus on melko pieni, mutta asiakkaidemme yrityssivustoilla IE porskuttaa +45% osuudella.
Sehän on ihan matemaattinen välttämättömyyskin, että jos kotikoneilta IE käytetään vähemmän kuin kesimäärin, niin jostain muualla IE:tä täytyy vastaavasti käyttää enemmän kuin keskimäärin.
Erään asiakkaamme käyttöön tehty järjestelmän käyttö-statistiikka on tylsää luettavaa. IE 100% - siellä nimittäin ei saa käyttää mitään muuta selainta :D
No, muutama FF tai Chrome saattaa olla joukossa jos minä tai kollega tehdään ylläpitotehtäviä asiakkaan puolesta.
Grez: todennäköisesti tilastoharha syntyy siitä, että pari Nokian kännykän omistavaa vierailevat säännöllisesti lähes päivittäin, ja IP-osoite vaihtuu käyntikertojen välillä. Androidin osuus 0,1% ja se on käytännössä oli minun vierailuni.
Hyvää tietoa selaimien käytöstä - ja kaiketi oikean suuntaista kehitystä.
Teen noita specifisiä paria esimerkkiä, jotka vaativat muutamia tarkistuksia ja palaan niihin. Mutta Merriltä kysyisin tästä:
Merri kirjoitti:
Tämmöinen voisi olla vaikkapa muutos palvelinohjelmiston asetuksissa.
Tämä voisi olla yhden ihmettelyni oikea syy, sen että hiljattain fonttikokoja muuttui sivustollani sekä samalla mm. hostin C-paneelissa. Kysynkin tätä hostilta, mutta lisätieto asiasta kiinostavaa.
En osaa sanoa tarkemmin syytä, miksi juuri fonttikoko vaihtuisi kahdessa erillisessä domainissa (oletan että Cpanel on hostin domainin alla ja sivut jossain toisaalla). Yksi asiaan vaikuttava voisi olla se, että jostain syystä ennen tarjottiin tai jätettiin tarjoamatta X-UA-Compatible, jolla voidaan määrittää uusimpien IE-versioiden käyttämän renderointimoottorin versio, mutta tämä on todella kaukainen veikkaus ja todennäköisesti väärä.
Todennäköisempänä pidän vaikka sitä, että satuit vahingossa pitämään jossain vaiheessa Ctrl-nappulaa pohjassa samalla kun rullasit hiirellä, ja kappas kummaa: fonttikoko vaihtuu. Toisaalta jos muutos on ihan oikeasti tapahtunut muillakin koneilla olevissa IE-selaimissa täsmälleen samaan aikaan, niin sitten muutokset palvelimella jäävät ainoaksi vaihtoehdoksi. IE:n renderöintimoottoria kun ei muokkailla versioiden sisällä.
Nyt kun tässä IE9:stä oli puhetta, niin sen Release Candidate on julkistettu tänään.
Merri ja kaikki muut: Selvitykset johtivat tulokseen. Palvelimilla ei ollut tehty mitään erityistä, vain normaaleja tieturvapäivityksiä, jotka eivät vaikuta näihin asioihin. Sen sijaan asia paljastui tavallaan nololla tavalla; näytön pieni erilaisuus johtuukin minun omista koneista. En olisi sitä uskonut, sillä koneita on kolme ja kaikki erilaisia kokoonpanoja. Joitakin yhteisiä piirteitä ja softia toki on, mm. IE7Pro lisäke kaikissa näissä. Nyt sitten tutkin mielenkiinnon vuoksi, mikä ihme tuon ilmiön aiheuttaa.
Ennen näitä tukimuksia en kehtaaa ottaa tarkemmin esille toistakaan sektoria, josta aioin kertoa. Eli, miksi IE8 ei näytä jollakin phpBB foorumisivulla lainkaan turvakoodin kuvaa (jälleen muut selaimet näyttävät). Tämä voi olla kyllä aivan sivustokohtainen juttu, sillä aivan vastaavan kuvan näen omilla IEllä omassa foorumissa oikein hyvin. Muistelen itselläkin olleen joskus vastaavan häiriön, jonka korjaisin turvakoodin kuvien uusasennuksella.
Ehkä tämä tilastosaitti on teille tuttu, mutta täältä löytyy maailman, Euroopan ja vaikka Suomen selaintilastot:
http://gs.statcounter.com/#browser-FI-monthly-201001-201101
Asia siis ratkaistu. Toivottavasti ensi kerralla tuon kysymyksen, joka ei perustu omien koneiden näyttövirheeseen :-(
Näyttövirheen aiheuttaja löytyi. Se oli IEn lisäkkeen IE7Pro kohta Faster IE. Siitä kun ottaa kruksin pois eli se ei ole päällä, niin IE näyttää koneissani kuten muutkin selaimet.
Kun tässä ketjussa tuli esille, mikä on peruskäyttäjä, niin laitan siitä erikseen vähän alustusta Yleiseen keskusteluun.
IE 8 ainakin näyttää omat sivuni oikein, IE 7 ei näin tee, joten parannusta css-tuessa havaittavissa :)
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.