Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Miten tutustuit ohjelmointiin?

Sivun loppuun

janijohannes [19.05.2010 08:38:24]

#

Jos tällainen on jo, tämän voisi kai poistaa.

Itse olen ollut aina kiinnostunut tietotekniikasta ja elektroniikasta. Kun olin 7v. kaverini näytti ohjelmointikielen nimeltä CoolBasic. Eipä hänkään osannut kuin kaksi komentoa silloin, Print ja WaitKey. Kun taas vuoden päästä muistui nämä ajat mieleen. Aloittaminen oli hankalaa, mutta kattava suomenkielinen manuaali sekä CB-yhteisö oli apuna. Oli mahtava tunne kun sain pari ukkoa kentälle liikuteltaviksi. Tässä nyt on 2v. ohjelmoitu ja tyytyväinen olen valintaan. Eipä siinä, uusia kieliä on opeteltu ja hauskaa on.
Lisäänpä perään vielä: keskittymiskykyni johtunee polyneuropatiasta. Muuten kai olisin tuolla ulkona vandalisoimassa (ehkä).

Ja tämä oli tiiviste kahden sivun esseestä (vai mikä se olikaan?) jonka sijainen käski kirjoittamaan.

typofix

Deffi [19.05.2010 11:25:53]

#

Ala-asteen kolmosluokalla kävin hotelli kultakalassa. Kuulin että parhaat haksit tehdään C++:lla, joten aloin opetella sitä (Dev-C++ ja Hassun hauska C++ -opas kombolla). Kyllä siitä loppujen lopuksi jotain kehittyikin. Satuin olemaan niitä onnekkaita, jotka sai jotain kiksejä siitä, että sai konsolin kysymään nimeä ja tervehtimään. Siitä asti ohjelmoinnin opiskelu on tapahtunut omalla painolla, ja kohta toivottavasti opiskelen tietotekniikkaa aalto-yliopiston TKK:ssa.

ankzilla [19.05.2010 14:18:55]

#

No, alku ei ihan suoraan ohjelmoinnista lähtenyt...
12v:nä aloin HTML:ää koodailla ja sit sivuille piti foorumi saada joten piti PHP:tä alkaa opettelee, sit foorumi tuli värkättyä (tietoturva-aukkoja lukemattomia) MVnetin palautelomakkeen avulla.
Sitten tuohon C++:aan aloin yhtäkkiä kiinnostua lähinnä vain siksi että teki mieli alkaa koodailemaan ohjelmia, joita ei ajeta selaimessa.

Siinä se oli tiivistettynä. Assemblyä tekis mieli joskus opettelemaan alkaa.

punppis [19.05.2010 17:00:01]

#

Ensin luin Ohjelmointiputkan HTML-oppaan, jonka jälkeen siirryin putkan PHP-oppaaseen. Yläasteella oli valinnaisena C++-ohjelmointi ja otin sen, kurssi oli aika hyvä kun se oli "ulkoistettu" johonkin maksulliseen sivustoon.

ankzilla [19.05.2010 21:08:20]

#

punppis: Missä kaupungissa kävit yläastetta? :'(

tgunner [19.05.2010 22:35:27]

#

Isoissa kaupungeissa tuntuu olevan parempi ohjelmointitarjonta yläasteaikana. Meillä oli pienessä Järvenpäässä Turbo Pascal -ohjelmointikurssi, mutta opetus oli niin kamalaa, etten edes jaksanut vaivautua sinne.

punppis [19.05.2010 22:47:00]

#

ankzilla kirjoitti:

punppis: Missä kaupungissa kävit yläastetta? :'(

Tampereella Sampolan yläaste.

Tuo C++ opetus oli siellä suorastaan loistavaa. Opettajahan ei mitään muuta osannut kun näyttää Wordilla valmiita esimerkkejä, mutta itse sivusto jossa teimme tehtäviä oli sangen laadukas. Tekstiboksiin kirjoitettiin koodi, jonka jälkeen serveripäässä käännettin se ja näytettiin käyttäjälle ruudulla tuloste, sekä missä kohtaa meni mahdollisesti väärin. Heti kun tehtävän pääsi läpi, niin tuli automaattisesti seuraava tehtävä.

Tämä siis vuonna 2004.

Metabolix [19.05.2010 22:51:24]

#

Eiköhän tuo koulun opetustarjonta riipu pääasiassa opettajakunnasta. Jos joukossa on joku koodaustaitoinen, hän voi pitää kurssin, tai jos jotakuta muuten vain kiinnostaa, voidaan maksaa ulkopuoliselle taholle. Itse kävin huvikseni lukiossa C++-kurssin, jonka taso ei todellakaan vakuuttanut. Tentistä tuli yhtä vaille täydet pisteet; opettajalla oli int-float-muunnoksista jokin outo harhaluulo eikä hän suostunut korjaamaan käsitystään.

Ohjelmoinnin aloitin Delphillä kuudennen luokan aikana pääasiassa kokeilemalla ja selvittelemällä asioita itse Delphin englanninkielisestä dokumentaatiosta. Nettiä en tuolloin vielä paljon käyttänyt.

Näitä vastaavia keskusteluja löytyy muuten vuosien varrelta jo vaikka kuinka, kun vain vähän hakua käyttää...

Triton [19.05.2010 23:43:53]

#

tgunner kirjoitti:

Isoissa kaupungeissa tuntuu olevan parempi ohjelmointitarjonta yläasteaikana. Meillä oli pienessä Järvenpäässä Turbo Pascal -ohjelmointikurssi, mutta opetus oli niin kamalaa, etten edes jaksanut vaivautua sinne.

Usko tai älä Turbo Pascalia opetetaan vieläkin vanhassa yläasteessani.. Itse kävin samaisen kurssin.

AkeMake [27.05.2010 22:26:10]

#

Minun ohjelmointitaitoni on vielä lapsenkengissä.
Meillä ei yläasteella eikä vielä lukiossakaan ollut minkäänlaisia ohjelmointikursseja tarjottavana. Yläasteella oli ainoastaan yksi internet-kurssi, jolla tehtiin todella alkeelliset kotisivut html:llä. Siitä innostuin niin, että omalla ajalla opiskelin/tein vuosia nettisivuja xhtml- ja css-kielillä. Nettisivuja osaan siis tehdä varsin hyvin, mutta koskaan en 'uskaltanut' siirtyä ohjelmointia opiskelemaan. Aina yrittäessäni lukea jonkinlaisia Javascript-, Java- ja PHP-oppaita meni niin nopeasti sormi suuhun, etten pitemmälle jatkanut.

Nyt kävin yliopistossa tarjolla olleen Ohjelmointi 1 -kurssin ja syksyllä tarkoitus käydä ohjelmointi 2 (Javaa opiskeltiin). Nyt on siis Javasta alkeet opittuna ja näiden omatoimisten opintojen myötä ymmärrän myös jotain Javascriptistä ja PHP:stä. Kiinnostus olisi kyllä PHP:tä kohtaan suuri lähinnä sivujen tekoa silmällä pitäen. Nykyään voin vain unelmoida kaikesta mitä voisi nettisivuille tehdä, jos PHP:n osaisi. :(

walkout_ [28.05.2010 12:04:48]

#

Ekan kerran ohjelmoin isäni SpetraVideolla 80'-luvulla, joskus 1984.
Silloin koneet aukesivat suoraan Basic-ohjelmointitilaan.

DumTom [28.05.2010 16:14:59]

#

Ohjelmointikipinän sain toisella luokalla vuonna 1984 kun kaverilla oli oric 1.
Ekat ohjelmat oli tyyliin:
10 zap
20 goto 10

Kuului mahtavaa zapsetta!:)
Sitten ruinasin vanhemmilta commodore 64:n ja sillä tuli tehtyä tekstipelejä.
Pc:llä nyt sitten kymmenkunta vuotta.Dossin Watcom C++:lla,Blitzbasicilla ja nyt SDL C++:lla.

En ole katunut valintaani ja toivon mukaan jatkan opintoja ihan ammattikorkeakoulussa syksyllä!

raakaliha [28.05.2010 18:34:24]

#

8-vuotiaana minulla oli DOS 6/Windows 3.1 -kone, jolla tutkin .BAT -komentojonotiedostoja, ja kirjoitin myöskin omia "ohjelmia". Myöhemmin eksyin Googlen kautta Ohjelmointiputkan komentojonotiedostot-oppaaseen, josta opin paljolti uutta. 9-10 -vuotiaana tein sovelluksia Applen HyperCard -nimisellä ohjelmistolla, johon sisältyi HyperTalk -ohjelmointikieli. Myöskin eräs ystäväni oli opettanut minulle HTML:n ja JavaScriptin alkeet. 10-vuotiaana löysin joltakin koneeltani QBasicin, josta oli myös aloittelijan opas OP:ssä, sekä liudan muita BASICeja. Samoihin aikoihin alkoi ensimmäinen kyselykauteni täällä. 12-vuotiaana opettelin Visual Basicia jonkin verran, sekä aloitin PHP:n opiskelun, sekä webbikoodaamista hieman vakavammalla asenteella. Nykyisin teen lähinnä web-sovelluksia.

Juhko

Macro [28.05.2010 18:37:28]

#

9-10 vuotiaana aloitin HTML:n opiskelun, jonka jälkeen siirryin CSS-tyylikielen harjoitteluun, koska tämä oli pakollista näyttävien sivujen tekemiseen. Sitten opiskelin PHP:tä, ja vähän myöhemmin opettelin alkeet C++:sta ja vähän enemmän Pythonista. Myös Basicceja tuli vilkaistua. Nyt otin vakavasti harjoitteluun grafiikan, jotta sivut näyttäisivät myös joltain.

temu92 [28.05.2010 22:01:33]

#

Oliskoha ollu 'bout 9v kun näin 101 dalmatialaista (jonku version jossa on oikeet näyttelijät). Siinä oli joku ihme nörtti kakara ja ukko joka teki pelejä. Sitte ku tää kakara arvosteli sen toisen pelejä niin alko innostaa muakin että haluun tehä pelejä ja saada arvosteluita. Sittenpähän isukilta löytykin Quick Basic ja siihen kätevä hieman humoristinen opaskirja jota jaksoi lukeakin :) Sitten tuli väsäiltyä diskettien ja .bat-filujen kanssa hienoja "asennusohjelmia" joilla näitä QB:lla tehtyjä tekstipelejä jakelin ympäriinsä.

Olihan tässä välissä vielä tutustumista Game Makeriin (4 versio silloin) ja MMF:ään joilla jotain sain aikaankin, tosin ne tuotokset on jo kadonnut bittiavaruuteen (taino, kai ne vanhalta kovolta löytyy jos vaan sen sais pelittämään vielä).

Sittemmin on tullu siirryttyä enemmänkin web-ohelmoinnin puolelle elikkä (X)HTML/PHP/CSS. Hieman C++:aakin osaan, mutta en niin huomattavasti. Coolbasicilla olen tehnyt ainakin jo 5 vuotta joten sen osaan aika hyvin myös.

Koulussa ainoa opetus on ollut Javaa josta en pahemmin ole pitänyt. Kyllä hommat saa sujumaan ja toimii kun perusteet on samat joka kielessä, mutta silti jokin ei vaan iske :) Toisaalta se kaikki Java mitä on opetettu on ollut lähinnä pienten tekstipohjaisten sovellusten tekoa, olishan se ihan cool jos kunnon Java-applet pelejä osais väsäillä :P

Blitziä haluais testailla enemmänkin kun vaan demoa mutta rahaa ei oikeen ole ostaa kokoversiotakaan :R Syntaksikin kun on melko samankaltainen CB:n kanssa.

JussiR [28.05.2010 22:30:33]

#

Serkku alko tekee pelei Cool Basicil. Ni mäki sit

Latska [31.05.2010 16:51:41]

#

Noin seitsemän vuotta sitten (herra varjele, onko siitä muka niin kauan) googlettelin jonkinlaisessa nettikahvilassa koodeja konsolipeleihin ja sitten jostain kohtalon oikusta päädyin Ohjelmointiputkaan ja koodivinkkeihin. Tarkemmin sanottuna johonkin QB-vinkkiin. No sehän näytti mielenkiintoiselta luettavalta ja sitten jotenkin päädyin kopioimaan muutamia vinkkejä itselleni ja kirjoittamaan ne käsin editoriin. Vielä en ole esikuvieni tasolle päässyt enkä varmaan tule koskaan pääsemäänkään, mutta uran alku oli jotakuinkin tuommoinen.

Jokotai [31.05.2010 17:01:24]

#

7-luokan lopussa opettelin C:tä, mutta tietokoneiden kanssa on tullut puuhasteltua jo 4v. saakka. Ohjelmoinnissa innostaa se että siinä on absoluuttisia totuuksia ja se auttaa hahmottamaan muutakin maailmaa. Opinpa sitten useita kieliä Ajax tähtäimessä. C++:ssaa opin Päivi Hietasen C++ ja olio-ohjelmointi nimisestä kirjasta(kaikille lienee tuttu kyseinen kirja)

Sami345 [31.05.2010 23:06:51]

#

3.-luokalla sain internetin. Muutaman kuukauden internettiä käytettyäni aloin kiinnostua siitä, miten pelejä tehdään. Ensimmäiset pelini tein Tekstipeli MAKER:lla. Noin kuukauden sillä puuhasteltuani löysin CoolBasicin. CoolBasicilla sitten koodattiin seuraavat 2 vuotta. 5.-luokalla opettelin C++:n. (Olin toki yrittänyt sitä jo aiemmin.) Siitä tähän päivään asti ollaan C++:lla ohjelmoitu ja samalla harjoiteltu muita kieliä. Nykyään osaamani ohjelmointikielet: CoolBasic, Python, BrainFuck, Marlov, C++, haXe, JavaScript (jotenkuten), Assembly (ZASM) ja PHP. Lisäksi osaan kuvauskielistä XHTML, HTML, CSS ja XML. Tällähetkin olen siis 7.-luokalla.

K_L [01.06.2010 12:13:21]

#

Aloittelin Salora Fellow kotitietokoneella, johon minulla ei ollut kasettiasemaa. Basic käsikirjasta kirjoitettiin koodit. Virrat jos katkesi, niin hommat piti aloittaa alusta.

btw. Jos jollain myynnissä ko. laite, niin minä voin ostaa...

JussiR [03.06.2010 10:04:47]

#

Ohjelmoinnissa viehättää minkä tahansa luominen tyhjästä. Vähän niin kuin ns. jumala..

Torgo [03.06.2010 10:59:01]

#

Metabolix kirjoitti:

Näitä vastaavia keskusteluja löytyy muuten vuosien varrelta jo vaikka kuinka, kun vain vähän hakua käyttää...

Vaan niihin ei pysty osallistumaan...

AkeMake kirjoitti:

Meillä ei yläasteella eikä vielä lukiossakaan ollut minkäänlaisia ohjelmointikursseja tarjottavana. Yläasteella oli ainoastaan yksi internet-kurssi, jolla tehtiin todella alkeelliset kotisivut html:llä.

Yläasteella oli jokin hyvin ylimalkainen atk-kurssi, missä käytiin läpi dosin ja windows 3.1 käyttöä, sekä jotain wordin ja excelin perusteita. Mitään varsinaista ohjelmointia ei ollut. Lukiossa sama meininki jatkui. Käytännössä käytiin ihan samat asiat uudestaan läpi. Lisänä oli sentään hyvin lyhyt tutoriaali Turbo Pascalista. Mitään ohjelmaa meidän ei muistaakseni tarvinnut tehdä. Internettiähän ei kummassakaan koulussa ollut.

janijohannes kirjoitti:

Miten tutustuit ohjelmointiin?

Olisinkohan ollut ehkä 6v kun tutustuin ensimmäisen kerran ohjelmointiin. Käytännössä se oli Mikrobitin koodinurkasta suoraan rivi riviltä näpyteltyä MSX Basicia. Mutta tuntui se silti vähintäänkin yhtä hienolta kuin suuren legolinnan rakentaminen, vaikka koodi ei omaa ollutkaan. Ihan itse sain ne ohjelmat näpyteltyä, tallennettua ja ajettua.

walkout_ [16.06.2010 12:31:14]

#

Miksi meillä koulussa muuten ei opeteta Java? No siksi kun koulun palvelimella on mm. Tomcatin ja kaikki muutkin portit kiinni tietoturvasyistä.
Vain PHP/MySQL-opetusta on.
JavaScriptiä ei opeteta paljoakaan ja syy on että sillä ei voida tehdä tietokantaohjelmia.. niin AJAX?

tsuriga [16.06.2010 12:42:56]

#

Syynä voi olla myös puutteet aika- ja tietoresursseissa, mm. JavaScript itsessään koetaan varmaankin melko pieneksi osaamisalueeksi ja täten sitä varmaankin vain sivutaan jollakin www-sivujen suunnittelu -kurssilla. Ajax viittaa vain verkkosovellusten interaktiivisuuteen, palvelinpäässä tarvitaan jotain muuta lukemaan ja tallentamaan JavaScriptillä lähetetyt ja haetut tiedot.

Blaze [16.06.2010 13:07:38]

#

walkout_ kirjoitti:

Miksi meillä koulussa muuten ei opeteta Java?

Ekana tuli mieleen, että siellä ei taideta opettaa paljon muutakaan...
No, joka tapauksessa, koulutuksen tehtävä on lähinnä opettaa ohjelmoimaan. Kun sen osaa, uusien kielien ja tekniikoiden opettelu on suhteellisen triviaalia. Se, millä kielellä ja tekniikoilla tuo opetus tapahtuu on hyvin pitkälti epäoleellista.

Ohjelmoin tällä hetkellä työkseni Enterprise-Javaa, ja vaikka ammattikorkeakoulussa asiasta jopa jotain puhuttiin, oon käytännössä joutunu työn ohessa opettelemaan kaiken tämän ihan ite. Niin se vaan menee, ettei työelämän kaipaamaa täsmäkoulutusta oo mahdollisuus antaa yleisissä oppilaitoksissa, koska tarvealueet on niin kapeita ja spesifisiä.

walkout_ kirjoitti:

JavaScriptiä ei opeteta paljoakaan ja syy on että sillä ei voida tehdä tietokantaohjelmia.. niin AJAX?

Kun osaat ensin ohjelmoida, voit käydä lukemassa jostain Javaskriptin syntaksin ja alkaa koodaamaan. Ei sitä tarvitse erikseen opettaa jossain oppilaitoksessa.

tsuriga [16.06.2010 15:22:53]

#

Blaze kirjoitti:

Kun osaat ensin ohjelmoida, voit käydä lukemassa jostain Javaskriptin syntaksin ja alkaa koodaamaan. Ei sitä tarvitse erikseen opettaa jossain oppilaitoksessa.

Hieno periaate, mutta. Kielillä on useita käyttökohteita eikä syntaksin tuntemista voida sanoa kielen hallitsemiseksi. JavaScriptissä perussyntaksin jälkeen tulee tietää vielä monta asiaa, jotta kieltä voi käyttää sen tutuimmassa ympäristössä, webissä. Ehkäpä kielistä ei siis tarvita peruskursseja, vaan suoraan erikoiskursseja.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta