Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Ubuntu Server: Lupa evätty

Sivun loppuun

Macro [05.03.2010 10:42:44]

#

Koitin poistaa kansiosta /var/www/ tiedoston index.html, mutta saan tulokseksi "Unable to trash file: Lupa evätty". Mitäköhän meni metsään? :o Samanlaisia lupa evätty-viestejä tulee, kun haluan muokata tiedostoja (for example /var/www/index.html). Voinko kirjautua jotenkin sisään siten, että minulla olisi lupa tehdä mitä lystään? Kuten Windowseissa.

Metabolix [05.03.2010 11:12:42]

#

Olet varmaan jo sudo-komentoa käyttänyt. Voit ajaa sillä kaikenlaisia komentoja tai vaikka komentotulkin (sudo bash). Kannattaa kuitenkin ensisijaisesti laittaa oikeudet kuntoon eli esimerkiksi lisätä itsensä ryhmään, jolla on oikeus hakemistoon /var/www.

Macro [05.03.2010 11:27:51]

#

Miten oikeudet voi säätää root-tilin kaltaiseksi? Ei siinä kyllä mitään ongelmaa ole kirjautua root-accountille, mutta oppiihan samalla käyttämään...

Grez [05.03.2010 11:47:32]

#

Käsittääkseni tapana on määritellä halutuille tileille oikeus "sudottaa" eli suorittaa komentoja sudo-komennolla.. Tyyliin "sudo rm bla". sudo on siis "super user do" eli suoritetaankomento pääkäyttäjän (rootin) oikeuksilla.

Ilmeisesti tuo on hyvä systeemi, kun MS:kin on kopioinut sen Windowsiin (Vista ja 7), eli tiettyihin asioita varten täytyy erikseen ajaa pääkäyttäjän oikeuksilla, vaikka onkin jo pääkäyttäjänä sisällä (tai jos ohjelma osaa kesken suorituksen pyytää korotusta, niin sitten ei tarvitse ennakkoon valita)

Chiman [05.03.2010 12:21:22]

#

Sen sijaan että käyttäisit suoraan sudoa tai root-tunnusta, katso millaiset oikeudet noilla tiedostoilla on.

www-hakemiston oikeudet:

ls -ld /var/www

Tiedoston poistamiseen tarvitset kirjoitusoikeudet kyseiseen hakemistoon. Entä itse tiedosto:

ls -l /var/www/index.html

Macro [05.03.2010 18:18:05]

#

Tuon sain jotenkin kummallisesti toimimaan.

Minulla on Asuksen M4A785TD-V EVO emolevy. Asennuslevy sisältää myös Linux-ajurit, mutta miten nämä asennetaan? Yhdessä oli install.sh, jonka ajoin terminaalissa: "Varmista että olet kirjautunut root-tunnuksella" oli tulos. Toisessa kansiossa (Kumminkin samoja ajureita) oli MAKEFILE, josta ei ota mitään selvää.

Nykyään menevät jo nämä sudo apt-get install systeemit, mutta miten asennetaan tuollainen toinen? Meneekö se sudo install /polku/ajurin/asennustiedostoon? Kaikista paras olisi, kun joku osaisi antaa vastauksen heti.

os [05.03.2010 18:26:23]

#

Ihan sudo sh install.sh (tai sudo ./install.sh) voisi olla hyvä veikkaus. Jos mukana on jonkinlainen ohje, kuten README tai INSTALL, niin kannattaa lukea se.

Blaze [05.03.2010 19:18:01]

#

Tarvit myös kernelin lähdekoodit, ne saa apt-getillä.

Ennenku tekee mitään muuta, kannattaa kolmeen kertaan varmistaa, josko ne ajurit ois vaikka vakiona mukana jossain aavistuksen verran uudemmassa kernelin versiossa, pääsee nimittäin paljon helpommalla.

Metabolix [05.03.2010 22:20:26]

#

Selvennän vielä Blazen sanomisia: Linux tukee vaikka minkälaisia laitteita aivan oletuksena. Sen sijaan jonkun ulkopuolisen toimittamat "Linux-ajurit" eivät välttämättä ole yhteensopivia käyttämäsi Linux-jakelun ohjelmistojen (tai niiden versioiden) kanssa, eivät ehkä edes lähdekoodimuotoisina. Jos kaikki koneen osat tuntuvat toimivan, älä asenna ylimääräisiä ajureita: mitä mielestäsi saavuttaisit sillä? Minusta todennäköisin lopputulos on, että jokin hajoaa pahasti. >_>


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta