Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Linuxiin muuttaminen

Sivun loppuun

DrDeath [17.01.2010 00:48:01]

#

O hai thar!

Haluaisin ryhtyä käyttämään linuxia tietokoneeni käyttöjärjestelmänä, mutta ennen kun poistan ikkunat koneesta haluaisin varmistua muutamasta asiasta.

Ensinäkin haluaisin käyttää Visual Studio:ta ide:nä Visual Assist X lisäosan kanssa ohjelmien kehitykseen ja kehittää niin linuxille kuin ikkunoillekin. Onko tämä mahdollista linuxissa?
Toiseksi joskus vapaa-ajallani kehitän ns. "hackeja" peleihin, en sen takia ettäkö olisin muuten huono peleissä, mutta sen vuoksi että nimenomaan "hackien" kehitys kiinnostaa. Onko linuxissa mitenkään mahdollista "pakottaa" kohdeohjelmaa lataamaan ikkunoille kehitettyä dll tiedostoa?

Jälkimmäinen saattaa kuulostaa mitättömältä ja huonolta tekosyyltä sille miksi en voisi vaihtaa järjestelmää, mutta koska varsinaiset pelit eivät minua kovinkaan paljoa kiinnosta, niin siitä on tullut korvaava viihdyttäjä.
Huom. En haluaisi ryhtyä muuttamaan mitään ikkuna-emulaattoria tarpeisiini.

Miten erilaiset pelit ja grafiikkaa vaativat ikkunoille suunnatut ohjelmat pyörivät linuxissa? Käytättekö virtuaalikonetta vai emulaattoria ja minkälainen vaikutus niillä on ko. ohjelmiin?

Linuxilla tarkoitan tässä yhteydessä käyttöjärjestelmää, joka käyttää linuxia ytimenään (ellen sitten ole sekoittanut käsitteitä).

Metabolix [17.01.2010 01:20:16]

#

Pidä nyt visusti mielessäsi, että Windows ja Linux ovat ohjelmoijan (ja ohjelmien) kannalta aivan erilaiset ympäristöt. Windows-ohjelmat tai DLL-tiedostot eivät sellaisenaan toimi Linuxissa. Visual Studiolla ja etenkin sen mukana tulevilla kääntäjillä et missään nimessä pysty tekemään Linux-ohjelmia. Voit ehkä käyttää sitä editorina, mutta Linux-käännös ohjelmista täytyy tehdä muilla välineillä. Lisäksi jos on kyse VB:stä, .Net-ohjelmoinnista, MFC:stä, WinAPIsta tai DirectX:stä, kannattaa minusta unohtaa koko juttu. Nämä tekniikat eivät ole Linuxia varten.

Windows-ohjelmia ajetaan Linuxissa tyypillisesti Winellä, joka on vapaan lähdekoodin projekti, joka pyrkii toteuttamaan koko WinAPIn natiivisti Linuxilla. Kyseessä ei siis emulaattori eikä virtuaalikone, vaan Wine lataa EXE:t ja DLL:t Linuxille kelpaavaan muotoon ja huolehtii tarvittavista huijauksista, jotta ohjelma luulisi yhä olevansa Windowsissa. Koska x86-koodi saadaan ajettua sellaisenaan, varsinaista säännönmukaista nopeuseroa ei ole. Kuitenkin Wine on yhä monin osin keskeneräinen ja buginen, joten jotkin ohjelmat voivat toimia hitaasti tai kaatuilla.

Suuri osa Windows-ohjelmista toimii melko hyvin, mutta aina on joitakin, jotka eivät toimi sitten alkuunkaan. Tilanne riippuu aika paljon ohjelman lajista ja tekijästä sekä auringonpilkkujen aktiivisuudesta. Ennakkotietoja voi etsiä Winen tietokannasta. Itselläni Windows-ohjelmien tarve on pitkälti rajoittunut peleihin, ja näistä Microsoftin pelit eivät toimi, Blue Byten pelit kohtuullisesti, Blizzardin pelit varsin hyvin ja Black Islen pelit erittäin hyvin.

Wine on tuon haksaushomman kannalta paljon hedelmällisempi ympäristö kuin oikea Windows. Ohjelmat on jo huijattu lataamaan Linuxin natiiveja kirjastoja, joten selvästi mikä tahansa on mahdollista. Ei myöskään ole kovin suuri vaiva hakea Winen lähdekoodia ja kääntää ja muokata sieltä yhtä DLL:ää, tosin homma vaatii melkoisesti ennakkoymmärrystä asianmukaisista kehitystyökaluista, jotka varmaan VS:n käyttäjälle ovat melkoisen vieraita.

On mahdollista asentaa täysi virtuaalikone ja siihen Windows, ja toimisto-ohjelmat toimivat ihan hyvin niinkin. Muistia touhuun kuluu tolkuttomasti, ja kunnolliselle laitteistokiihdytykselle voi vielä toistaiseksi heittää hyvästit.

Kaiken kaikkiaan suosittelisin aivan rauhallista tutustumista Linuxiin. Viestistäsi jäi sellainen kuva, ettet ennalta tiedä aiheesta juuri mitään etkä oikein hahmota Windowsin ja Linuxin eroa. Voisit aivan aluksi vaikka asentaa (K)Ubuntun Windowsin rinnalle, jotta pääset kokeilemaan, mikä toimii ja mikä ei. Kannattaa kuitenkin lähteä liikkeelle ajatuksesta, että Linuxissa käytetään ensisijaisesti Linux-ohjelmia.

trilog [17.01.2010 01:38:11]

#

Itse ajan Linuxin sisällä Windowsia VirtualBox-virtuaalikoneella. Siellä luonnollisesti toimii kaikki, mitä Windowsissa muutenkin - marginaalisella nopeuserolla tosin. VirtualBox tukee nykyään useampaa ydintä ja jonkin tasoista rautakiihdytystä. Sillä voi siis periaatteessa jopa pelata, ja muutamissa tekemissäni testeissä näyttää toimivan ihan kohtalaisella tasolla.

Blaze [17.01.2010 01:38:55]

#

Haluat käyttää Linuxia, mutta ajaa Windows-ohjelmia? Missäs tässä nyt on se järki?

Grez [17.01.2010 01:51:40]

#

Blaze kirjoitti:

Haluat käyttää Linuxia, mutta ajaa Windows-ohjelmia? Missäs tässä nyt on se järki?

Varmaan se kun joku kirjoitti HS:n Nordean asiakkaille suunnattua kalastelusoftaa koskevan artikkelin kommentteihin, että "tämä ongelma, kuten lähes aina nämä tietokoneongelmat, koskevat vain niitä Nordean asiakkaita, jotka käyttävät Windows-käyttöjärjestelmää ... Paljastan suuren salaisuuden, on muitakin käyttöjärjestelmiä kuin Windows." :D

DrDeath [17.01.2010 02:21:06]

#

@Blaze, haluan käyttää linuxia alustana ja myös windows-ohjelmia joita ei ole saatavilla linuxissa. Esim. joitain pelejä.

Ohjelmoin c:llä ja c++:lla enkä tee, ainakaan yleensä, kovin alustasta riippuvia ohjelmia.

Minulla on nyt 3 kiintolevyä, joista kaksi on perustiedostoja ja yksi käyttöjärjestelmää varten. Mitä jos poistan windowsin ja asennan kubuntun, niin pystynkö avaamaan muilla kovalevyillä olevia tiedostoja linuxista käsin? Tarviiko ottaa mitään ihmeellisempää huomioon tyhjennys ja osiointi -vaiheessa?

Edit: Ainiin, onko mahdollista siirtää kaikki tiedostot windowsin tiedostojärjestelmästä linuxin tiedostojärjestelmään?

Merri [17.01.2010 03:53:50]

#

Muutaman vuoden Linux-kokeilujen viisastuttamana olen yksinkertaisesti päätynyt siihen, että Windowsille tehdään liian paljon hyvää, jotta voisin siirtyä Linuxin käyttäjäksi. Ainut kone johon voisin sen laittaa on miniläppäri, koska se on vain nettikäyttöä varten. Ja silläkin kävi viimeksi niin, että Ubuntu rikkoi itsensä ensimmäisen kernelin päivityksen yhteydessä.

Voisin todeta, että ennen kuin alat hätiköidä ja sotkeutua pysyvästi Linuxiin, niin kokeile ja opettele systeemi ensin kunnolla. Älä ala siirrellä tiedostoja Linuxin tiedostojärjestelmään ennen kuin voit olla täysin varma, ettei mene häntä koipien väliin ja sormi suuhun, jos tekeekin mieli palata takaisin Windowsin puolelle. Aihetat vain hallaa itselle, jos yrität nielaista isomman palan kerralla kuin pystyt nielemään. Tutustu käyttikseen vähintään reilu puoli vuotta, niin että saat vähintään yhden kernelipäivityksen alle. Saat kyllä koneen buuttaamaan molempiin käyttöjärjestelmiin, ei tarvitse luopua toisesta jotta toista voisi käyttää.

DrDeath [17.01.2010 04:20:05]

#

Merri, Windows ei tarjoa mitään sellaista mitä ilman en tulisi toimeen. Toisaalta en halua tukea Microsoftia edes siinä mielessä että käyttäisin heidän järjestelmäänsä.

RQ [17.01.2010 05:12:46]

#

DrDeath kirjoitti:

Merri, Windows ei tarjoa mitään sellaista mitä ilman en tulisi toimeen. Toisaalta en halua tukea Microsoftia edes siinä mielessä että käyttäisin heidän järjestelmäänsä.

Mutta Microsoftin kehitysympäristöä voi käyttää? ;)

DrDeath [17.01.2010 05:16:06]

#

Ehdin jo ladata code::blocksin ja se näyttääkin ihan hyvältä vaihtoehdolta.

Käytän ehkä vielä Microsoftin tuotteita, mutta haluan todellakin siirtyä niistä kaikista ilmaisiin vastaaviin ohjelmiin.

Daih [17.01.2010 11:06:55]

#

Hei, voin sanoa, että Linuxilla ob code::blocksin lisäksi muutama muukin hyvä kehitysympäristö, kuten Anjuta tai KDevelop. Näistä itse olen käyttänyt Anjutaa hyvin kokemuksin.

Windowsista (K)Ubuntu siirtyminen on erittäin helppoa, sillä kaikki toimii peruskäyttäjän näkökulmasta samoin kuin Windowsissa poisluettuna ohjelmien helppo asentaminen. (K)Ubuntu on mielestäni myös ihan hyvä ohjelmoijan lähtökohdista, sillä vaikka et löytäisi haluamaasi kirjastoa jakelun asennuspakettien joukosta, niin voit katsoa, että löytyykö sitä debian-jakelun paketeista (näissä kannattaa sitten katsoa jos haluaa uusimman niin testing-vaiheen paketteja).

Jos taas haluat mennä "syvemmälle" linux-maailmaan ja tutustua miten järjestelmää hallitaan ilman suurempia automaatioita, niin Arch Linux on hyvä ratkaisu, sillä sitä käytettäessä ja jo asentaessa oppii asioita siitä, miten Linuxia säädetään ja käytetään. Arch Linuxilla on myös AUR pakettivarasto, josta löytyy mitä erilaisimpia ohjelmia ja ohjelmoinnissa tarvittavia kirjastoja.

Metabolix [17.01.2010 11:42:58]

#

Tässä on muutama ilmainen vaihtoehto tietyille Microsoftin tuotteille:
Messenger: Pidgin, Kopete, KMess, amsn;
Office: OpenOffice.org, KOffice, GNOME Office;
Visual Studio: Code::Blocks, Eclipse (CDT), KDevelop, Anjuta.

Daih kirjoitti:

poisluettuna ohjelmien helppo asentaminen

Siis kummasta pois? :) Selvennys: Windowsissa täytyy etsiä netistä ohjelma ja asennuspaketti ja kikkailla kaiken maailman sharewaren kanssa. Ubuntussa kirjoitetaan vain sudo apt-get install anjuta, ja ihme: Anjuta asentuu! (Aina ei toki näin helposti löydy, mutta graafisella hakutyökalulla on helppo koluta pakettivarasto läpi. Yleensä jotain tarkoitukseen sopivaa löytyy viimeistään multiverse-varastosta, tai jos ei, voi olla netistäkin vaikea löytää.)

Daih [17.01.2010 12:25:31]

#

tuolla poislukien tarkoitin sitä, että se poikkeaa windowsin suhteellisen vaikeasta asennustavasta, eli ei ole lähelläkään samanlainen windowsissa asentamisen kanssa.

Merri [17.01.2010 15:31:42]

#

Mikä lienee syy dissata Microsoftia? Windows ei ole ongelmaton käyttis, mutta sitä ei ole Linuxikaan. Tämän heijastuminen siihen, että Microsoft on Suuri Paha on kuitenkin hieman järjenvastaista. Raha tuntuu olevan monilla ongelma, mutta ehkä se johtuu vain siitä, että täällä monet ovat vielä köyhiä alaikäisiä tai nuoria. Ei minullakaan kamalasti rahaa ole, olen työtön nuori aikuinen, mutta se ei ole estänyt minua hankkimasta viime vuonna uutta konetta ja Seiskaa. Maksullisuuksista kritisoiminen on ainakin minusta parempi suunnata yleisen yhteiskuntakritiikin puolelle kuin syyttää siitä Microsoftia. Microsoft pelaa vain nykyisten sääntöjen mukaan siinä missä kaikki muutkin. Jos haluaa eroon markkinataloudesta, niin siinä on kovasti tekemistä!

Milo [17.01.2010 16:04:01]

#

Windows ei vaan ole kovin softakehittäjäystävällinen alusta. OpenSource puolella ymmärretään kehittäjiä paremmin.

DrDeath [19.01.2010 22:26:47]

#

Kiitos kaikille tuesta!

@Merri, tässä ei ole kyse rahasta.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta