Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: EKG-opetusohjelman tarpeessa

Sivun loppuun

donpedro [04.11.2009 22:07:24]

#

Arvoisat bittinikkarit. Olisin pienehkön ohjelmanpätkän tarpeessa. Tämän ohjelman luulisin osaavan ihmisen toimesta syntyvän aika helposti. Jos teistä joku on innostunut pienestä haasteesta, voisin siitä luvata pientä vaivan palkkaakin. Ohjelma tulisi pienen yrityksen koulutuskäyttöön. Jos kiinnostuit niin kerron mielelläni lisää.

Teuro [04.11.2009 22:14:06]

#

No mikset sitten kertonut lisää? Laita koko tehtävänanto tähän, niin eiköhän siihen joku ratkaisu keksitä.

vehkis91 [04.11.2009 22:15:00]

#

Kerro ihmeessä lisää.

donpedro [04.11.2009 22:31:46]

#

Hienoa että innostuneita löytyy. Ohjelman tulisi toimia kahdella näytöllä ja mac ympäristössä. Toinen näyttö näkyy koulutettaville ja siinä tulisi olla potilasmonitorin näytön kaltainen näkymä. Toisella näytöllä näkymä voi olla mitä vaan mutta arvoja toisella näytöllä tulisi sitä kautta päästä muuttamaan. Graafiselta ulkoasulta potilasmonitorit ovat melko kömpelöitä, ainoa ehkä hankaluus voi tulla sydänmen toimintaa kuvaavan EKG käyrän saaminen sujuvaksi ja muokattavaksi. Tähän löytyy ilmaisia ohjelmia joista ehkä koodit voisi napata. En osaa sanoa kun en tätä koodailua niin ymmärrä. Vaikuttaako toteutettavalta?

Teuro [04.11.2009 22:48:46]

#

Minusta tuntuu, että tämä ei ole "pieni ohjelman pätkä", vaan pikemminkin kokonainen ohjelma. EKG-käyrä ei ole mikään ongelma. Luultavasti opettajalle tulisi oma ohjelma, jolla tuota sydänkäyrää voi manipuloida. Onko tarkoituksena simuloida vaikkapa infarktia tai liian alhaista saturaatiota.

Metabolix [04.11.2009 23:03:57]

#

Millä tavalla EKG:tä pitäisi pystyä muokkaamaan? Valitaanko näytettävä käyrä valmiista valikoimasta (helppo koodata), pitäisikö käyrää pystyä piirtämään vapaalla kädellä (helppo koodata, vaikea kylläkin piirtää) vai pitäisikö mukana olla jotain hienompaa kuten satunnaista flimmerikäyrää tai jopa simulaatiota infarktien lopputuloksista eri kytkennöissä? Vai riittääkö jonkinlainen parametrinen systeemi, jossa voi tehdä joitain tyypillisiä juttuja kuten pidentää QT-aikaa, korottaa ST-segmenttiä tai lisätä kääntyvät kärjet?

Jos projekti on tarpeeksi pieni mutta kiinnostava, voisin jopa lähteä tuohon. :)

Kyseinen "pieni yritys" taitaa olla tämä elvytyskoulutuksen edelläkävijä, jolla on sivujen perusteella varsin merkittäviäkin asiakkaita.

donpedro [05.11.2009 06:44:19]

#

Ekg käyrää ei tarvitse vapaalla kädellä päästä muokkaamaan vaan kuten sanoitte, valitaan valmiista valikoimasta. Portaaton säätö pulssille, saturaatiolle, arteriapaineelle ja että ekg muuttuu pulssin mukaiseksi. Hienoja EKG variaatioita ei tarvita vaan riittää yleisimmät rytmit ja ehkä lisäksi joku st muutos.

Jos Metabolix olet edelleen kiinnostunut niin laita viesti yrityksen sähköpostiin. Sivut jo näköjään löysitkin ;)

Teuro [05.11.2009 08:57:09]

#

En malta olla mainitsematta keskustelua, jossa väitettiin, että koodaamaan oppii vain koodaamalla. Tässä tehtävässä esimerkiksi koodaustaito ei auta asiassa eteenpäin, vaan on tiedettävä tarkasti, että mitä ollaan tekemässä. Väitän, että useimmilta jäisi tehtävä suorittamatta, jollei ottaisi asiasta selvää. Itse koodauksen osuus on tässä(kin) tehtävässä aivan sivuosassa. Mielenkiintoinen tehtävä kuitenkin kaikkiaan.

Riittäisikö säätöön kuitenkin yhden porrasvälin säätö sykkeelle ja saturaatiolle? Nehän usein kuvataan kokonaisluvuilla.

Metabolix [05.11.2009 09:19:17]

#

Itse asiassa minusta taas näyttää nyt, että koodarin ei tarvitsisi tietää aiheesta juuri mitään, jos vain donpedro saa annettua tarkat ohjeet. Täytyy muistaa, että useimmilla täällä ennakkotiedot sydämen toiminnasta tai potilasnäytöstä ovat TV-sarjojen tasolla, eli kannattaa aika teknisesti selittää, mitä ohjelmassa pitäisi olla.

Sydänkäyrät voisi esittää nimettyinä kuvina (valitaan esim. pudotusvalikosta). Piirto tehdään jotenkin oskilloskoopin tapaan. Käyräkuvat varmaan tulevat talon puolesta. Kuvaa pitäisi pystyä tietyistä kohdista leikkaamaan lyhyemmäksi parametrin (pulssin) mukaan. Jos käyrässä on tarpeeksi tasainen kohta, säätö onnistuu aika hyvin vain leikkaamalla, muussa tapauksessa täytyy vähän improvisoida. Lisäksi pitäisi olla pari muuta säätölaatikkoa, joiden arvot ilmeisesti näkyisivät vain sellaisinaan potilasnäytöllä. Eikö näin?

Aika mekaanista siis. Eiköhän tuo homma sovi kelle tahansa, joka osaa jollain Macille sopivalla kielellä (ehkä Javalla?) tehdä vaaditut käyttöliittymät, piirtää oskilloskooppikäyrää ja päivittää verkon yli tiedot hallintaohjelmasta "potilasnäytölle". Jätän projektin teknisestä toteutuksesta kiinnostuneemmille, itse olisin tykännyt lähinnä siitä simulaatiopuolesta. :) Toivottavasti tekijä löytyy.

kayttaja-2791 [05.11.2009 13:30:53]

#

Teuro kirjoitti:

En malta olla mainitsematta keskustelua, jossa väitettiin, että koodaamaan oppii vain koodaamalla. Tässä tehtävässä esimerkiksi koodaustaito ei auta asiassa eteenpäin, vaan on tiedettävä tarkasti, että mitä ollaan tekemässä. Väitän, että useimmilta jäisi tehtävä suorittamatta, jollei ottaisi asiasta selvää.

Koodaus on vain pieni osa sitä kokonaista ohjelmistotuotannon prosessia. Mutta selvää on että kyllä se koodaustaito auttaa myös ihan määrittelyvaiheessakin, suunnittelusta puhumattakaan. Ja se että "koodaamaan oppii vain koodaamalla" ei tietenkään tarkoita etteikö asioista saisi ottaa selvää, lähinnä päinvastoin :)

donpedro [05.11.2009 15:31:49]

#

Sydänkäyriä pyrittäviä ohjelmia löytyy paljon ja niitä voi toki helposti piirtää myös lisää. Muiden arvojen osalta riittää että "monitorin" näytöllä lukema muuttuu halutuksi kokonaisluvuksi. Näyttö tulisi näyttää mahdollisimman aidolta esim. http://www.laerdal.fi/doc/19325230/SureSigns-VM8.html .

Tekniseen toteutukseen ja koodaamiseen en osaa kantaa ottaa kun en siitä mitään ymmärrä. Tarve kiteytettynä on:

1. Koulutettaville aidon oloinen monitorinäkymä jossa parametreinä
- EKG
- verenpaine-lukema(noninvasiivinen ja arteria)
- happisaturaatio-lukema
- pulssi-lukema
- mahdollisesti myös jotain muita, mutta nekin lukema muodossa

2. Ohjaus toiselta näytöltä eli käytännössä ohjaus kannettavalta ja rinnakkaisella näytöllä näkymä koulutettaville.

3. Mac ympäristöön sopiva

Tekijä vielä puuttuu...


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta