Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: SMTP, Windows XP tai Windows server 2008 standard

Sivun loppuun

MIB [29.08.2009 11:33:43]

#

Moro

Tätäkin täytyy vielä kysyä. Jos hommaan domainin serverille, ja haluaisin sinne oman smtp serverin, niin mikä kannattaisi laittaa? Jos se nyt maksaisi pari kymppiä, niin ei se ole ongelma kunhan ei tule enempää hintaa.

Sitten semmoinenkin kysyms, että tästä tulee tosiaankin pelkkä serverikone. Kannattaako sinne laittaa Windows XP Professional vai Windows Server 2008 Standard edition? Kummatkin minulla on saatavilla, joten siinä ei ole väliä.

Sitten vielä on tämä.

Grez [29.08.2009 12:51:46]

#

Siis tuleeko servu jonnekin kotiin ADSL-piuhan päähän vai ISP:n laitetilaan? Meinaan koti-ADSL:ssä ei välttämättä ole mahdollista pitää (vastaanottavaa) SMTP-serveriä.

jo123 [29.08.2009 13:09:18]

#

Jos panet tuon Windows Serverin, niin ymmärtääkseni voit unohtaa apachen ja php:een asennusongelmat. Windows Serverissä on jo valmiina palvelin asennettuna ja php:ee toimii. Tietokantana on joku windowsin oma viritys. Sama sql-kieli, kun mysliin siihenkin silti pätee.

Metabolix [29.08.2009 13:26:20]

#

Ja taas kerran: maailma on pullollaan aivan ilmaisia postipalvelimia, eli ei tarvitse maksaa penniäkään. Listoja löytyy Wikipediasta. Mutta kuten Grez sanoi, kotikaistalla SMTP-palvelimesta ei ole paljonkaan hyötyä, koska protokollan vaatima portti 25 on "tietoturvasyistä" tukittu. Pitäisi siis hankkia palvelimen pitoon tarkoitettu nettiyhteys, jossa ei ole tällaista rajoitusta.

MIB [29.08.2009 14:30:22]

#

Grez kirjoitti:

Siis tuleeko servu jonnekin kotiin ADSL-piuhan päähän vai ISP:n laitetilaan? Meinaan koti-ADSL:ssä ei välttämättä ole mahdollista pitää (vastaanottavaa) SMTP-serveriä.

Laite tulee olemaan ADSL:n takana, mutta DMZ päästää sen ulospäin omalla ip:llään. Eli, perjaatteessa kumpaakin.

Metabolix kirjoitti:

Ja taas kerran: maailma on pullollaan aivan ilmaisia postipalvelimia, eli ei tarvitse maksaa penniäkään.

Sempä takia juuri. Eli, kun niitä on paljon niin kestää kauan etsiä hyvä.
Jos portti 25 on estetty, niin hyvissä ohjelmissa pystyy vaihtamaan porttia mitä ohjelma käyttää.


Edit. Selvittelin vähän, niin Elisa, yllätys yllätys, estää portista 25 lähtevän liikenteen, jollei kohde ole Kolumbuksen postipalvelin.
Sisään tuleva liikenne estetään täysin.

Lähde
Eli, ohjelmassa pitäisi pystyä muuttamaan tätä porttia.

- MIB

Grez [29.08.2009 15:19:08]

#

MIB kirjoitti:

Eli, ohjelmassa pitäisi pystyä muuttamaan tätä porttia.

Hei tosi upeeta - nythän sun ei tarvi enää kuin saada kaikki joiden kanssa haluat postitella vakuuttuneeksi siitä, että niidenkin kannattaa vaihtaa johonkin muuhun porttiin.

Vai ajattelitko että kun mistä tahansa lähetetään sulle postia (joka siis tulee aina porttiin 25) ja operaattori suodattaa sen pois, niin se kuitenkin jotenkin maagisesti toimisi, jos vaan konffaat itsellesi eri portin?

Metabolix [29.08.2009 15:19:20]

#

MIB kirjoitti:

Sempä takia juuri. Eli, kun niitä on paljon niin kestää kauan etsiä hyvä.

Itse olen käyttänyt Eximiä, tosin se vaatii Windowsissa Cygwinin (eräänlaisen Linux-rajapinnan) asentamisen.

MIB kirjoitti:

Jos portti 25 on estetty, niin hyvissä ohjelmissa pystyy vaihtamaan porttia mitä ohjelma käyttää.

Luuletpa taas olevasi nokkela. :D Joskus kannattaa vain uskoa, mitä kerrotaan.

Kysehän ei ole palvelimen ominaisuuksista vaan siitä, että kun toinen postipalvelin välittää postia eteenpäin, se menee aina porttiin 25. Siis vaikka kuuntelisit mitä porttia, et saa yhtä ainoaa viestiä, koska toiset palvelimet yrittävät toimittaa ne tuohon blokattuun porttiin. Palvelun ilmoittamiseen käytettävät MX-tietueet eivät sisällä mitään keinoa muun portin valitsemiseen.

Tietenkin jos on tarkoitus käyttää palvelinta vain oman postin lähettämiseen, voit säätää sen muuhun porttiin ja valita saman portin myös sähköpostiohjelmastasi. Lisäksi voit säätää palvelimen lähettämään postit eteenpäin tuon Elisan palvelimen kautta.

Grez [29.08.2009 15:25:49]

#

Niin, jos sitä postipalvelinta on tarkoitus käyttää sisäverkosta lähettämiseen, niin ei tarvitse edes vaihtaa porttia. Mutta kuten jo alun perin sanoin: "koti-ADSL:ssä ei välttämättä ole mahdollista pitää (vastaanottavaa) SMTP-serveriä."

Ja hyöty serverin pystyttämisestä pelkästään lähettämistä varten on mielestäni usein hyvin lähelle 0, koska operaattori kuitenkin tarjoaa sen lähtevän postin palvelimen.

MIB [29.08.2009 16:10:29]

#

Ahaa, nyt ymmärsin. :D Kävi tuo mielessä, että olisikohan se sittenkin clientillä, mihin porttiin lähettää.

Eli, siis yrityslaajakaistoilla olisi mahdollista pitää tälläistä vastaanottavaa SMTP-palvelinta? Lähinnä tarkoitus silti on vain lähettää mailia (mail() funktiota varten), mutta olisi se siistiä, kun olisi oma SMTP-palvelin! :)

Grez [29.08.2009 16:19:55]

#

Voit määritellä toki siellä PHP:n asetuksissa, että mail() käyttää operaattorin SMTP:tä. Jos kuitenkin jostain syystä haluat oman SMTP-palvelimen lähettämistä varten niin siinä ei ole mitään ongelmaa. Laitat vaan, että kaikki lähtevä posti reititetään operaattorin SMTP-palvelimen kautta.

MIB [29.08.2009 16:22:34]

#

Mutta, jos lähtevä posti lähtisikin omalta SMTP-serveriltä vaikka portista 1234 (ja käytössä oma domain), niin enkös voisi määrittää, että lähettäjä olisi esimerkiksi no-reply@omadomain.fi?

Grez [29.08.2009 16:35:07]

#

Ketään ei kiinnosta, mistä portista posti lähtee. Käytännössähän se yleensä lähtee satunnaisesti porteista 1024 - 65535 ja menee porttiin 25.

Lähettäjäksi voi aina määrittää ihan mitä tahansa. Joissakin tapauksissa se voi tosin vaikuttaa siihen, meneekö posti spämmiksi vai ei.

MIB [29.08.2009 16:37:37]

#

http://www.elisa.fi/asiakastuki/index.cfm?o=199.65:

Porttiin 25 (SMTP) saapuva liikenne estetään. Portin 25 kautta lähtevä liikenne sallitaan ainoastaan Elisan postipalvelimille smtp.kolumbus.fi ja smtpa.kolumbus.fi sekä Saunalahden postipalvelimelle posti.saunalahti.fi. Rajoitus perustuu Viestintäviraston määräykseen.

Elisa sanoo toista. Eli, lähtevänkin postin portti pitää muuttaa.

Grez [29.08.2009 16:39:34]

#

MIB kirjoitti:

Elisa sanoo toista.

Öh, siis toista kuin mikä? Ainakaan yhdenkään tässä ketjussa olevan minun tai Metabolixin postauksen kanssa tuo ei ole mitenkään ristiriidassa.

"Portin 25 kautta lähtevä liikenne" tarkoittaa sinun koneelta lähtevää liikennettä, jonka kohdeporttina on portti 25. Lähdeportti voi olla mikä tahansa.

MIB [29.08.2009 16:41:54]

#

Grez kirjoitti:

Ketään ei kiinnosta, mistä portista posti lähtee.

Elisaa nähtävästi kiinnostaa, jolloin SMTP palvelimen (ja PHP:n) asetuksista pitää lähtevän postin portti muuttaa.

Grez [29.08.2009 16:44:26]

#

MIB kirjoitti:

Elisaa nähtävästi kiinnostaa, jolloin SMTP palvelimen (ja PHP:n) asetuksista pitää lähtevän postin portti muuttaa.

No, vaikka oletettaisiinkin, että näin on, niin mistä edes ajattelit säätää sitä lähdeporttia? Kohdeportin kyllä yleensä pystyy vaihtamaan, mutta lähdeportti on tyypillisesti joka lähetyskerralla eri (satunnaisesti jokin portti väliltä 1024 - 65535)

Lisäksi jos tehtäisiin hypoteesi, että Elisalle kelpaisi vain tietyt lähetysportit, niin heidän asiakkaansa tuskin olisivat kovin iloisia asiasta. Sehän tarkoittaisi käytännössä sitä, että Elisan asiakkaiden lähettämät sähköpostit jäisivät satunnaisesti menemättä perille.

Edit: Lisätään nyt vielä, että jos oikeasti haluat tehdä omia kikkoja, niin kannattaa selvittää ensin miten sähköpostin välittäminen internetissä toimii. Olen täällä kertonut jo kaksi tapaa, jolla saat postit lähtemään PHP:stä eteenpäin tilanteessa, jossa palvelimesi on Elisan ADSL-putken päässä. Et selvästikään ymmärrä kovinkaan hyvin miten TCP-liikennöinti toimii tai miten sähköpostin välitys SMTP-protokollaa käyttäen toimii ja tästä syystä ymmärrät väärin minun ja Elisan kirjoitukset. Eli siis joko noudata neuvoja ilman kikkailua tai opettele perusteet niin tiedät miksei omat kikat toimi.

MIB [29.08.2009 16:48:13]

#

Nähtävästi Xampissa on joku MercuryMail, niin se ei ainakaan mail() functiosta herjaa, kun koitin, mutta perille ei viestit tule.

Grez [29.08.2009 16:52:28]

#

MIB kirjoitti:

Nähtävästi Xampissa on joku MercuryMail, niin se ei ainakaan mail() functiosta herjaa, kun koitin, mutta perille ei viestit tule.

Jos luet ja sisäistät nuo aikaisemmat viestit, niin sieltä löytyy selitys miksi ei.

Jos haluat että se mercurymail toimii, niin määrittelet sinne, että kaikki ulosmenevä posti toimitetaan Elisan sähköpostipalvelimen kautta, eikä suoraan.

JAMSUO93 [13.09.2009 00:01:25]

#

Miksi kukaan haluaa serverikoneen käyttikseksi Windows XP:n? Windows Serverin voi vilä juuri ja juuri ymmärtää, mutta itse suosittelisin tietoturva / vakaus / ylläpito -syistä linuxia. Ubuntu Desktop editionkin on serverina parempi kuin Windows.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta