Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Litteät näytöt (LCD) vastaan kuvaputket (CRT)

Sivun loppuun

Burton [26.08.2009 22:18:24]

#

Hankin hiljattain 24-tuumaisen littunäytön vanhan kuvaputkeni tilalle, ja heti ergonomian ystävänä mietin, millainen ero näillä näyttötyypeillä on silmien rasitukseen? Onko LCD muka parempi kuin CRT?

En halua mollata LCD:tä, koska en tiedä faktoja, mutta mielestäni iso valoteho + pieni päivitystaajuus on silmille haitallisempi yhdistelmä kuin vanhojen putkarien pieni näyttökoko ja korkeat päivitystaajuudet (entisessä näytössäni oli 90 Hz, nykyään vain 60 Hz).

Haluaisin tietää hieman enemmän näyttöjen eroista. Osaako joku kertoa?

Grez [26.08.2009 22:32:02]

#

Ainakin omassa näytössäni valotehoa (=taustavalon kirkkautta) voi säätää pienemmäksi.

TFT-näytöissä ei näyttöä virkistetä, kuten kuvaputkinäytöissä. Eli voit ajatella virkistystaajuudeksi esimerkiksi 10000 Hz, jos haluat vertailla sitä siihen 90Hz. TFT-näytöissä toki kuvadatan päivittäminen tapahtuu edelleen tietyllä taajuudella, joka on usein tuo 60 Hz. Toisaalta jos esim. käytän nettiselainta ja en tee mitään, niin näytössä oleva kuva päivittyy muutenkin 1Hz taajuudella, oli käytössä sitten CRT tai TFT, koska ainoa mikä muuttuu on vieressä olevan kellon viisarin asento, ja se päivittyy kerran sekunnissa.

CRT-näytöissähän näytön virkistäminen ja kuvadatan päivittäminen kulkivat käsi kädessä, koska näytössä itsessään ei ollut "muistia", eli se unohti saman tien kun oli näyttänyt datan. TFT-näytöissä taas kukin pikseli muistaa oman kirkkausarvonsa ja tavallaan virkistää itseään koko ajan.

Metabolix [26.08.2009 23:34:15]

#

Verkkovirran jännite vaihtelee 50 Hz:n taajuudella, teho siis 100 Hz:n taajuudella. Huonot loisteputket välkkyvät mutta hehkulamppu palaa tasaisesti. Vastaava tilanne on tässäkin.

tkarkkainen [27.08.2009 00:12:00]

#

Omien kokemusten pohjalta littu on paljon levollisempi silmille. Ei minkäänlaista välkkymistä ja väpätystä, mikä putkinäyttöjä vaivaa. Myös heijastusongelmat ovat paljon vähäisempiä.

Tuskinpa nykyisin sellaista näyttöä myydäänkään, jossa taustavaloa ei voisi säätää, ja oma näyttöni osaa myös säätää sen automaattisesti muun valaistuksen mukaan.

Grez [27.08.2009 01:21:45]

#

Noiden tkarkkaisen mainittujen etujen lisäksi mainitsisin myös että ei fokusvirheitä eikä geometriavirheitä.

No, onhan lituissa toki haittojakin verrattuna putkiin, mutta etuja on niin paljon, että en ole vaihtamassa takaisin. (Taitaa olla n. 5 vuotta siitä kun viimeksi putkia käytin)

Metabolix kirjoitti:

Verkkovirran jännite vaihtelee 50 Hz:n taajuudella, teho siis 100 Hz:n taajuudella. Huonot loisteputket välkkyvät mutta hehkulamppu palaa tasaisesti. Vastaava tilanne on tässäkin.

Hehkulamppu muuten ei pala tasaisesti, vaan kirkastuu ja himmenee 100Hz taajuudella. Toki se vaihtelu ei ole yhtä jyrkkää kuin loisteputkilla. Taajuusmuuntajien ansiosta loisteputkiakin voidaan myös ajaa suuremmalla taajuudella. Hehkulamppuja voitaisiin myös ajaa tasajännitteellä, jolloin ne ei välky ollenkaan.

Tumpelo [31.08.2009 11:57:21]

#

Nykyisin ei ole mitään syytä käyttää kuvaputkinäyttöä jos on valmis ostamaan muunkin kuin kaikista halvimman LCD-näytön. Ja jos pelkästään silmien mukavuutta ajatellaan niin huonoinkin LCD on parempi silmille kuin CRT. CRT piirtää kuvan jatkuvasti uudestaan koska muuten kuva katoaisi näytöltä, ja tästä taas johtuu enemmän tai vähemmän häiritsevä välkkyminen. LCD-näytössä pikseli pysyy tietyssä väriarvossa ellei kuvan sisältö muutu, eikä kuva näin ollen välky. Lisäksi kaikki pikselit päivittyvät LCD:ssä yhtäaikaa, toisin kuin CRT:ssä.

LCD-näytötkin kehittyvät jatkuvasti. Nykyään monissa on jo ledeillä toteutettu taustavalaistus, joka parantaa väritoistoa. Seuraava askel on oled (organic light emitting diode) näytöt joiden kuva on jo lähellä täydellistä (ei katselukulmaongelmia, todella hyvä mustan taso ja väritoisto, nopea pikseleiden päivitys). Ja ne ovat vain pari milliä paksuja (vrt. LCD 1-3cm, crt 30-50cm).

Grez [31.08.2009 13:11:00]

#

Tumpelo kirjoitti:

LCD-näytössä pikseli pysyy tietyssä väriarvossa ellei kuvan sisältö muutu

Pitää kohtuu hyvin paikkansa TFT:issä (joskin itselläni on yksi ikivanha TFT joka värisee tietyillä kuvilla) mutta ei läheskään aina muilla LCD-tyypeillä. Varmaankin tarkoititkin PC:n näyttöinä käytettäviä LCD-näyttöjä, joista suunnilleen kaikki on nykyisin TFT:tä.

Tumpelo kirjoitti:

Lisäksi kaikki pikselit päivittyvät LCD:ssä yhtäaikaa, toisin kuin CRT:ssä.

Olisiko tälle tiedolle jotakin lähdettä? Itse en keksi mitään syytä miksi näin olisi tai miksi näin olisi järkevää toteuttaa näyttö, joka kuitenkaan dataa ei kerralla ohjaimelta saa.

os [31.08.2009 14:24:52]

#

Itseäni haittaavat TFT-näytöissä eniten huonot värit. Pikselin/värin todellinen intensiteetti ei TFT:ssä ilmeisesti muutu kovin tasaisesti sitä vastaavan väriarvon funktiona. Varsinkin väriliu'uissa huomaa heloposti erot CRT:hen. Myös valokuvat ja videokuva näyttävät helposti epäluonnollisilta. Ehkä tilanne on kalliimmilla näytöissä parempi (?).

Grez [31.08.2009 14:46:45]

#

Monissa näytöissä on 6-bittiset paneelit. Yleensä hyvissä 8-bittisillä (tai paremmilla) paneeleilla varustetuissa näytöissä väriliu'ut toimii ihan hyvin.

Tietty jos 8-bit näyttö on kalibroitu, niin oikein tarkkasilmäinen voi nähdä siinäkin hyppyjä, kun vierekkäiset värit hyppäävät kahden fyysisen tason yli. Nopeimmat (vasteaika ms) paneelit, joita siis pelaajat haluavat, on yleensä 6-bittisiä.

Vaikka väriliuku ei olisikaan ongelmallinen, niin silti värisävyjen muuttuminen eri suunnista katsottaessa on tunnettu haitta. Tähänkin auttaa MVA ja paremmat paneelit.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta