Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Ethernet-kehys -> IP-kehys

Sivun loppuun

Palvy [29.04.2009 13:58:08]

#

Heräsi tässä kysymys erästä koulutehtävää tehdessäni. Kun sähköposti lähtee lähiverkon IP-palvelimen kautta Internettiin ja edelleen vastaanottajalle, niin mitä kaikkea sille sisäkkäisistä kehyksistä (Ethernet-IP-TCP-SMTP) koostuvalle viestille tapahtuu siinä lähettävässä IP-palvelimessa? Ainakin Ethernet-kehys poistuu ja uloimmaksi jää IP-kehys. Onko siinä jotain muuta oleellista?

hunajavohveli [29.04.2009 17:34:13]

#

En tunne asiaa kovin tarkasti, mutta luulisin, että ainakin IP-datagrammin TTL-arvoa vähennetään yhdellä (jos aikaväli on alle sekunnin). Lisäksi jos paketti on liian suuri lähetettäväksi eteenpäin, se pilkotaan osiin, jotka lähetetään erikseen. Muuta erityistä en keksi, ellei palvelin tee esim. NAT-muunnosta, jolloin myös TCP-segmentin porttinumeroita voidaan muokata. SMTP-sanomalle ei pitäisi tapahtua mitään.

Grez [29.04.2009 17:50:57]

#

hunajavohveli kirjoitti:

IP-datagrammin TTL-arvoa vähennetään yhdellä (jos aikaväli on alle sekunnin).

Miksi sitä TTL-arvoa ei pienennetä jos aikaväli on yli sekunnin? Minkä tapahtumien aikavälistä edes on kysymys?

hunajavohveli [29.04.2009 17:59:31]

#

Grez kirjoitti:

Miksi sitä TTL-arvoa ei pienennetä jos aikaväli on yli sekunnin? Minkä tapahtumien aikavälistä edes on kysymys?

Esitin asian sekavasti. Tarkoitin, että arvoa vähennetään nimenomaan yhdellä, jos aikaväli on alle sekunnin, muulloin toki enemmän (= sekuntien määrä). Kyseessä siis käsittääkseni nimenomaan yksi "hyppy" (hop) kahden kytkimen tai reitittimen välillä.

Grez [29.04.2009 22:59:11]

#

Ok, noin sen periaatteessa pitäisi toimia, mutta käytännössä jokainen vähentää sitä yhdellä.

Se on sinänsä oikein, koska ainakaan itse en keksi tilannetta, jossa ylipäätään on mahdollista että menee yli sekunti kahden hopin välillä. Ainoa tilanne tulee mieleen olisi joku laserlinkki kuussa olevan peilin kautta...

Palvy [30.04.2009 10:03:11]

#

Ok, kiitokset vastauksista!

Palvy [11.05.2009 23:23:05]

#

Laajennan kysymystäni hieman: entä jos viesti kulkeekin virtuaalisen lähiverkon välityksellä? Miten se Ethernet-kehys tunneloidaan siinä lähiverkon reunalla olevassa IP-palvelimessa? Tai tarkemmin, miten se näkyy siinä koko viestin rakenteessa?

Grez [12.05.2009 01:04:31]

#

Riippuu varmaan virtuaalisen lähiverkon toteutuksesta, vai mitä? Ehkä ne paketit printataan paperille ja kuljetetaan kohteeseen kamelikyydillä...

Yleisimpiä VPN:n toteutukseen käytettyjä protkollia on L2TP ja PPTP. Niiden spekseistä voi tutustua muutamaan vaihtoehtoon toteuttaa virtuaalinen (lähi)verkko.

Schedler [12.05.2009 14:50:37]

#

Palvy kirjoitti:

Kun sähköposti lähtee lähiverkon IP-palvelimen kautta Internettiin ja edelleen vastaanottajalle, niin mitä kaikkea sille sisäkkäisistä kehyksistä (Ethernet-IP-TCP-SMTP) koostuvalle viestille tapahtuu siinä lähettävässä IP-palvelimessa? Ainakin Ethernet-kehys poistuu ja uloimmaksi jää IP-kehys. Onko siinä jotain muuta oleellista?

Vastaus riippuu myös siitä, miten viesti lähtee "IP-palvelimelta" eteenpäin. Voihan olla että sama viesti lähtee toista Ethernettiä pitkin, jolloin IP-paketti kääräistään uuteen Ethernet-frameen. IP-kerrosta ei kiinosta se lainkaan, miten viesti välitetään kahden fyysiseen pisteen välillä (ks. vaikka RFC 1149).

IP-kerroksen alapuolella on OSI-mallissa vielä kaksi kerrosta, data link layer ja physical layer, joista kummatkin voivat muokata viestin lopullista esitysmuotoa mieleisekseen.

Palvy [12.05.2009 21:40:45]

#

Tuosta tunneloinnista ja virtuaalisesta lähiverkosta vielä: eli voidaanko esimerkiksi laittaa Ethernet-kehys kokonaisuudessaan IP-datagrammin datakenttään jne? Onko tuo se yleisin tapa? Samoin kuin IPv6-datagrammi voidaan laittaa tarvittaessa IPv4-datagrammin datakenttään, jos välissä on solmuja jotka eivät tue IPv6:sta.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta