Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Edelleen käynnistysongelmia

Sivun loppuun

setä [04.01.2009 10:02:24]

#

Aloitin uuden aiheen kun vanhaan ei enää voi vastata. Vanhassa XP-pöytäkoneessa on ollut käynnistysvaikeuksia. Pääsin niistä eroon TuneUp-ajon jälkeen mutta taas on alkanut tökkiä. Prossutuuletin piti melkoista jurnutusta joka taas hävisi muutamalla öljytipalla. Kone on käynnistynyt aina vikasietotilaan ja verkoyhteydetkin saa toimimaan mutta tietyt ohjelmat eivät toimi vikasietotilassa. Uudelleenkäynnistys normaalitilaan ei onnistu. Sensijaan kun katkaisen koneesta kokonaan virrat ja odottelen noin varttitunnin käynnistyy kone normaalitilaan kuten nyt tänäaamunakin. Missä ihmeessä vika mahtaa olla? Toisinaan kone käynnistyy heti normaalisti ilman mitään konstailuja.

ville-v [04.01.2009 10:38:30]

#

Kone kuumenee liikaa tai kovalevy on rikki.

setä [04.01.2009 12:34:41]

#

Tuskin se käynnistyshetkellä on vielä ehtinyt kuumentua. Kovalevyt toimivat kyllä. Vanhemman levyn voi tietysti kokeeksi kytkeä irti mutta kun tuo ongelma näyttää olevan satunnainen.

koo [04.01.2009 18:29:18]

#

Veikkaisin kyllä prosessorin kuumenemisongelmia. Jos jäähdytys ei toimi, prosessori ehtii käynnistyksessäkin saavuttaa sellaisen lämpötilan, että seurauksena on joko jonkinlainen rautatason hätäpysäytys tai epävakaudesta johtuva softapuolen sekoaminen.

Onhan prosessorin jäähdytin varmasti kunnolla kiinni prosessoria vasten eikä esimerkiksi jotenkin vinossa tai sivussa? Jäähdytin voi siirtyä koneen siirtelyn tai vaikka puhdistuksen yhteydessä.

Jäähdyttimen ja prosessorin välissä on yleensä tarpeen käyttää piitahnaa tms. Tököttiä kuuluu olla siellä kuitenkin vain niin vähän, että se tasoittaa pintojen epätasaisuudet eli saa pienet kolotkin johtamaan lämpöä. Ylimääräinen tahna ei paranna lämmön siirtymistä. Jos jäähdyttimen ottaa irti ja laittaa takaisin, kannattaa yleensä putsata vanhat tahnat pois ja laittaa tilalle uutta, jotta mönjää on sopivasti ja oikeassa paikassa.

Prosessorin jäähdyttimen tuulettimen täytyy myös toimia. Tämä ei liene ongelma tällä kertaa.

Voi olla järkevää myös kokeilla irrottaa tuuletin kokonaan jäähdyttimestä ja varmistaa, ettei jäähdyttimeen ole kertynyt pölyä tai likaa. On mahdollista, että tuulettimen alla on näkymättömissä lämpöä eristävä möhnäkerros jäähdyttimen pinnassa ja että sitä ei tosiaankaan näe tuuletinta irrottamatta.

On myös tärkeää, että ilma kiertää koneen koteloon ja sieltä ulos. Tämä ei liene ongelma tällä kertaa, jos koneen käyttöolosuhteet eivät ole muuttuneet.

Yleensä kone ei jäähdy paremmin, jos kotelo on auki. Avonainen kotelo saattaa vähentää ilman virtausta esimerkiksi emolevyn, väyläohjaimen, näytönohjaimen tai muiden komponenttien alueilla, vaikka itse prosessorituuletin saisikin vapaammin ilmaa. Suljetun kotelon sisällä ilman vatkaamisesta ei ole paljon hyötyä, ellei ilma kotelossa vaihdu. Jäähdytyksessä on muutoinkin kyse lämmön johtamisesta pois kriittisiltä alueilta. Siksi jäähdyttimet ovat enimmäkseen sellaisia kuin ovat ja siksi esimerkiksi 100 kg:n kuparimöhkäleen kiinnittäminen prosessoriin ei kertakaikkiaan vain toimi.

Voi toki olla niinkin, että ongelma on jossain aivan muualla kuin jäähdytyksessä, mutta sen nyt vain tarkistaisin ensimmäiseksi (ja ehkä vielä toiseksikin).

setä [05.01.2009 10:34:20]

#

Aivan oikeassa olet. Todellakin oli jäähdytyslevyssä möhnää joka taisi haitata tuulettimen puörimistäkin. Irroitin tuulettimen ja putsasin möhnät ainakin osittain, jäähdytyslevyä en irroittanut. Prossun lämpötla laski putsauksen jälkeen kymmenisen astetta. Tuuletin toimii nyt ja jäähdytyslevy on paikoillaan mutta piitahnaa en ainakaan muista laittaneeni kiinnitysvaiheessa. Mutta kuitenkin edelleen normaali käynnistys tökkii. Jos sammutuksen jälkeen katkaisen vielä virran powerin virtakytkimellä ja aamulla kytken virran takaisin ja käynnistän, niin ei töki. Tänään viimeksi tällä konstilla käynnistyi heti. Siis jotenkin virran päälläolo haittaa käynnistystä. Mikä se voisi olla on nyt se kysymys johon ei taida vastausta löytyä.

Gaxx [05.01.2009 14:19:37]

#

En nyt muista, mitä kaikkea aikaisempien keskusteluiden aikana on käynyt ilmi, mutta pistän pari omaa ehdotusta, jos haluat kokeilla.

Kovalevyn eheyden sekä sillä olevan Windowsin asennuksen virheettömyyden voi tarkistaa vaihtamalla koneeseen toimivasta koneesta Windowsin sisältävä kovalevy. Itselläni kovalevyvauriot ovat kahdessa kolmesta kohdalleni sattuneesta tapauksesta aiheuttaneet juuri vastaavanlaisia tilanteita(suurimman osan kerroista ei käynnisty, mutta joku onnekas kerta se sitten käynnistyykin).

Mainitsemasi pääkytkimen käytön vaikutus saattaisi viitata itse virtalähteen viallisuuteen. Rikkinäiset virtalähteet ovat aiheuttaneet itselleni enemmän päänvaivaa, kuin mikään muu rautapuolen ongelma. Kokeile vaihtaa koneeseen joku toimiva virtalähde.

setä [05.01.2009 15:08:34]

#

Kovalevyt ovat kyllä vanhoja, en edes muista kuinka vanhoja, varsinkin pienempi levy. Luulisin powerin olevan kunnossa kun kuitenkin kone on aina käynnistynyt vikasietotilaan. Koneenhan voi kaiketi myös bootata CD:ltä niin on vaivattomampi testata.

setä [07.01.2009 15:57:13]

#

Eilen aamulla kone käynnistyi melkoisen jurnutuksen kera. Tutkin sitten BIOS-ikkunassa prossutuulettimen nopeutta ja prossun lämpötilaa. Jurnutuksen aikana nopeus laski 3400:stä 700:aan ja prossun lämpötila alkoi nousta kohtalaista vauhtia. Tuulettimen jurnutus lakkasi välillä ja alkoi hetken päästä uudelleen. Sammutin sitten koneen ja päätin vaihtaa tuulettimen. Tänään sitten hankin uuden (käytetyn) hieman isomman siilin ja tuulettimen. Lämpötila pysyy nyt alle 50 asteen mutta käynnistysvaikeudet jatkuvat. Kone käynnistyy kyllä vikasietotilaan mutta normaalitilaan käynnistys tyssää vaiheeseen, jossa näytöllä rullaa kolmen vihreän tai sinisen täplän ryhmä, pysähtyy parikertaa ja sen jälkeen jää jumiin kun pitäisi käynnistää windows. Näin kävi useamman kerran kun yritin käynnistää uudelleen vikasietotilasta, sammuttamalla ensin tai kytkemällä virrat kokonaan pois. Viidennellä yrityksellä lopulta käynnistyi.

ville-v [07.01.2009 16:45:29]

#

Tarkistapa ensin, että mikään kovalevyn johdoista ei ole sattunut löystymään. Koneen käynnistyessä voitkin sitten tarkistaa kovalevyn virheet. Jos niitä ei löydy, ei kovalevy ole syyllinen ongelmaan. Oma tietokone -> Hiiren oikealla kovalevy -> Ominaisuudet, ja eteen tulee jokin tämän tapainen ruutu: http://koti.mbnet.fi/jjw/assets/images/luku1.9_eheytyksen_tila.jpg

setä [07.01.2009 17:58:17]

#

Mikään asemista ei kaivannut eheytystä. Kaipa nuo piuhat kiinni ovat kun levyt kerran toimivat.

Metabolix [07.01.2009 18:06:45]

#

"Levyn eheytyksellä" ei ole mitään tekemistä levyn virheiden kanssa. Virheet tarkistetaan komennolla scandisk tai chkdsk ja asianmukaisilla lisäparametreilla.

Gaxx [07.01.2009 18:42:50]

#

Usko pois setä, ongelma on kiintolevyssä.

setä [07.01.2009 19:56:06]

#

Tosiaan, kokeilin vain tuota eheytystä. Tarkistampa vielä tuon pinnan. Onnistuu kai Wintoosan omilla vehkeillä.
Edit: Muistaakseni joskus ajoin ohjelman, jolla tarkastettiin levypinta. Ei toss Wintoosan akkunassa sellaista olekkaan. Virheiden hakua yritin boottiasemalta mutta se ei onnistu kuin uudelleen käynnistyksellä. Kone kyllä käynnistyi uudelleen ja hetken näkyi vaaleansininen ruutu jossa oli jotain tekstiä tarkistuksesta mutta sitten noin parin sekunnin kuluttua tuli jotain ettei levyä voi .. ja hups, meni normaaliin alkutilaan. Kuinkahan tuo vianetsintä pitäisi suorittaa. Jaa, en huomannutkaan tuota Scandiskiä. Kokeilempa sitä.

Claw [07.01.2009 20:20:35]

#

Kovalevy vaihtoon. Jos ongelma ei ratkea, testaa memtest86:lla muistit(jos virheitä niin muistitkin vaihtoon) ja emolevy ja/tai virtalähde vaihtoon.

Käytännössä vika on ilmeisimmin kovalevyssä tai emolevyssä.

Metabolix [07.01.2009 21:58:45]

#

Kun kerran Windowsin kanssa on selvästi pahoja ongelmia (johtuivat sitten mistä hyvänsä), kannattaisi ehkä polttaa jokin CD-Linux, jolla voisi ajaa kaikenlaiset tarkistukset läpi. Linuxissa on yleensä tällaisiin puuhiin paljon järeämmät vehkeet kuin Windowsissa. Linuxin kanssa voi myös ihan käyttämällä kokeilla, pysyykö kone pystyssä silloin, kun kovalevyä ei tarvita.

setä [07.01.2009 22:36:26]

#

Siinä lienee ratkaisu pulmiin. Boottilevyn tarkistus ei nimittäin onnistunut wintoosassa lainkaan. Ilmoitti ettei voi tarkistaa kun levy on toisen prosessin käytössä ja kysyi, tarkistetaanko seuraavan käynnistyksen yhteydessä. Vastasin myöntävästi mutta mitään tarkistuksia ei kyllä tehty. Sen sijaan näiden lukuisten uudelleenkäynnistysten kohdalla kone on käynnistynyt moitteetta joten mahtneeko vikaa enää ollakkaan. Mutta kaiken varalta tuon CD-Linuxin vois polttaa. Olisko mitään linkkiä minkä Linuksen otan käyttöön ja löytyykö siihen netistä jotain dignosointikaluja.

JTJ [07.01.2009 23:20:46]

#

Kiintolevyn SMART-tiedoistakin voi jotain päätellä levyn kunnosta. Tai ainakin yrittää päätellä, esimerkiksi Wikipedian SMART-artikkelin perusteella.

Windows-puolella tiedot saa esille esimerkiksi HD Tune-ohjelmalla ja Linux-puolella smartmontoolsilla.

setä [08.01.2009 00:08:17]

#

Suuret kiitokset kaikille vastanneille. Taas täältä sain apuja ongelmiini.

setä [08.01.2009 11:49:02]

#

Asensin HD Tunen ja ajoin Error Scanin. Kummastakaan levystä ei löytynyt tuhoutuneita (Damaged) kohtia. Muista jutuista en osaa sanoa sitten onko hyvä vai huono. Uudempi muistikampa 1 GB valmistettu 2008 ja vanhempi, 256 MB valmistettu 2001. CHKDSK /F tai /X ei toimi. Pari kertaa on käynnistyksen jälkeen aloittanut tarkistuksen mutta parin sekunnin päästä tulee ilmoitus jotain että "ei voi avata .." ja siihen stoppaa ja kone käynnistyy normaalisti. Ensimmäisen CHKDSK-tarkistuksen jälkeen jotain korjauksia tehtiin ja kehotettiin ajamaan CHKDSK valitsimella /F mutta kun ei toimi. Sen sijaan koneesa ei enää ole ollut käynnistysvaikeuksia. Ehkäpä CHKDSK sitten teki tarpeelliset korjaukset.

Metabolix [08.01.2009 12:40:03]

#

setä kirjoitti:

CHKDSK /F tai /X ei toimi.

Tuo voi liittyä esimerkiksi virustentorjuntaohjelmaan, joka toisinaan ehtii käynnistyä, ennen kuin tarkistukset aloitetaan (ks. Wikipedia). Mutta hyvähän se on, jos nyt toimii.

setä [10.01.2009 23:06:17]

#

Muutaman päivän kone käynnistyi normaalisti muttei tänäaamuna. Ei käynnistynyt edes vikasietotilaan. Valitsin ensin vikasietotilan komentorivin, mutta jäi vilkuttamaan vasempaan ylänurkkaan alleviivamerkkiä. Samoin kävi kun valitsin vikasietotilan ja verkkoyhteydet. Sammutin virran ja kävin hiihtämässä 11 km. Sen jälkeen kone käynnistyi normaalisti. Mitähän ton kanssa tekisi kun ei aina välttämättä ole kunnon hiihtokelejäkään.

JTJ [10.01.2009 23:45:22]

#

CHKDSK:n voi tarvittaessa ajaa Windowsin asennuslevyltä valitsemalla asennuksen korjauksen.

Muuten sanoisin sitten että virtalähde tai emolevy. Erityisesti emolevyltä kannattaa katsoa kondensaattoreiden kunto. Sama pätee myös virtalähteisiin, mutta tutkiminen on vaikeampaa.

setä [11.01.2009 10:36:17]

#

Poweri ja emolevy ovat 8 vuotta vanhoja. Onko todennäköistä että niissä olisi jotain häikkää. Jännitteet näyttää olevan kohillaan. Ucore on 1,744 V enkä tiedä mikä jännite on kyseessä. Tänäaamuna käynnistyi taas normaalisti.

Claw [11.01.2009 15:30:34]

#

VCore-jännite ilmaisee prosessorin ytimen jännitteen.

setä [12.01.2009 09:15:47]

#

Ajoin chkdsk /F Metabolixin ohjeiden mukaan. Sen jälkeen kone käynnistyi itsekseen vikasietotilaan. Johtuikohan boot-ini asetuksesta vai jostain virheestä. Skannasin sitten kovalevyn HD Tunella. Siihen menikin koko yö kun tälläkertaa en valinnut quick-vaihtoehtoa. Vikoja ei löytynyt kovalevystä. En tiedä sitten miten poweria tai emolevyä voisi tetailla tai tutkailla. Jos silminnähtäviä vaurioita olisi niin tuskin apparaatti silloin toimisi lainkaan. Nyt kuitenkin käynnistyi normaalisti.

JTJ [12.01.2009 12:49:10]

#

Virtalähdevian poissulkeminen on helpointa siten, että testaa vaan toisella virtalähteellä.

Ja mitä noihin kondensaattorivikaisiin emolevyihin tulee, niin ne saattavat kyllä toimia, joskin epävakaasti. Vian näkee lisäksi helposti päältäpäin, eli toimivat elektrolyyttikondensaattorit eivät saisi pullistua saati vuotaa.

Koska kyseessä voi olla myös jotain ihan muuta, niin oletko vielä tapahtumienvalvontaan kurkistanut?

setä [12.01.2009 17:09:32]

#

JTJ kirjoitti:

oletko vielä tapahtumienvalvontaan kurkistanut?

Empä ole kurkannut mutta kurkkasin nyt. Löytyihän sieltä virheitä mutta onko niiden edelleen lähettämisestä mitään hyötyä. Virhelogista en viisastunut yhtään. Sovellusviheitä aiheutti COM+ ja Application error. En tiedä mikä application.

JTJ [12.01.2009 18:23:59]

#

Kaksoisnapauttamalla saa lisätietoja tapahtumista. COM+:n virheet taitavat johtua enimmäkseen Windowsin käynnistymisestä vikasietotilaan, kun silloin osa palveluista ei käynnisty.

setä [29.01.2009 09:38:23]

#

Palaanpa vielä vanhaan aiheeseen. Viimeksi kun kone tökki käynnistyksessä oli USB-portissa muistitikku (Kingston, 8 GB). Vaikka poistin tikun, käynnistys ei onnistunut kuin vasta jännitteiden oltua poiskytkettynä tunnin verran. Voiko tuo tikku ola syypää käynnistysongelmiin? Nimittäin tuon edellisen tökkimisen jälkeen kone on käynnistynyt aina normaalisti kun vain olen varmistanut ettei muistitikku ole kiinni USB-portissa. Asiaa voisi tietysti testata mutta kovin mielellään en siihen ryhdy koska käynnistyminen sen jälkeen näyttää olevan onnenkauppaa. Käytän muistitikkua mm. varmuuskopiointiin.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta