Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: DA-muuntimen liittäminen mikrokontrolleriin

Sivun loppuun

KoodiNoppa [28.10.2008 22:54:39]

#

Miten DA-muunnin liitetään mikrokontrolleriin? Muuntimen malli on DAC0800LCN ja mikrokontrolleri on Arduino. Ilmeisesti kontrollerin ulostulot liitetään muuntimen digitaalisiin sisääntuloihin. Entä V+, V-, Vref+ ja Vref-? Mitä eroa V- ja Vref- liitännöillä on? Miten ne tulisi kytkeä ja mihin?

Tietoja muuntimesta

Grez [28.10.2008 23:15:29]

#

Joo, kannattaa laittaa samassa rekisterissä näkyvät I/O tai O-pinnit, varsinkin kun tuossa DACissa ei näytä olevan mitään puskuria itsessään. Eli sinun täytyisi saada mikorkontrollerissa pyörivässä softassasi vaihdettua kaikki 8 bittiä yhdellä kertaa.

KoodiNoppa [29.10.2008 12:14:12]

#

Käsittääkseni se onnistuu porttirekistereillä, vai olenko ymmärtänyt väärin?

Grez [29.10.2008 14:35:47]

#

Siis tuo Arduino on ilmeisesti tuollainen valmis lauta mikä käyttää Atmelin AVR mikrokontrolleria? Atmelin 8-bit kontrollereissa (ja yllättäen useimmissa muissakin 8-bit kontrollereissa) on I/O-portit ryhmitelty 8 portin ryppäisiin, joihin voi suoraan kirjoittaa yhden tavun. Eli katsot, että kytket tuon DACin niin, että kaikki linjat tulee samasta "portista".

Nopeasti kun katsoin niin noita arduinoja on useampi malli ja ainakin osassa näytti olevan suht hämärästi noi linjat numeroitu vaan "Digital 1-12" eli ei tiedä suoraan miten ne jakautuu (vähintään) 2 portin kesken.

KoodiNoppa [29.10.2008 15:37:09]

#

Käsittääkseni portit on ryhmitelty nollasta seitsemään, kahdeksasta kolmeentoista ja analogiseen sisääntuloon. Vanhemmissa malleissa, jos oikein muistan, portti 13 oli varattu sisäänrakennetulle ledille, mutta omistamassani mallissa sillekin on liitin. 0- ja 1-portit on varattu ohjelmien kirjoittamiseen yms., joten ilmeisesti saan maksimissaan 6-bittistä signaalia ulos :/
Entä ne V- ja Vref-liitännät? En ole elektroniikkaa paljon harrastanut, joten en tiedä niiden merkitystä. Mitä eroa niillä on, ja kumpi tulisi kytkeä virtalähteeseen, vai pitäisikö molemmat kytkeä?

tkarkkainen [29.10.2008 16:13:30]

#

V+ ja V- ovat positiivinen ja negatiivinen käyttöjännite, ja Vref+ ja Vref- positiivinen ja negatiivinen vertailujännite. Melkeinpä väittäisin, että lähtöjännite skaalautuu Vref-:n ja Vref+:n välille tuloon tuodun digitaalisen luvun mukaan. Jos haluat lähdön skaalautuvan koko käyttöjännitealueelle, kytke Vref+ V+:aan ja Vref- V-:een.

Schedler [29.10.2008 18:05:10]

#

Referenssijännitteiden (Vref+ ja Vref-) kytkeminen V+ ja V- pinneihin on ok mikäli analogisen lähdön tarkkuudella ei ole väliä. Ongelmana tuossa kytkennässä on se, että mikäli muutat nopeasti analogilähdön arvoa luultavasti V+ ja V- heiluvat melkoisesti, jolloin tietysti samaa tekevät Vref+ ja Vref-.

Tarkkuutta vaativissa sovelluksissa on siis tarpeen tuoda riittävän "jäykät" ja reguloidut referenssijänniteet erikseen Vref+ ja Vref- pinneihin.

Jos haluat säästää pinnejä niin kontrollerin ja DA-muuntimen väliin voi laittaa 8-bittisen serial in-parallel out siirtorekisterin.

Grez [29.10.2008 20:57:52]

#

Schedler kirjoitti:

Jos haluat säästää pinnejä niin kontrollerin ja DA-muuntimen väliin voi laittaa 8-bittisen serial in-parallel out siirtorekisterin.

Tai sitten käyttää suoraan sarjasisäänotolla olevaa DACia.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta