Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Pelien ilmoitusvelvollisuus valtion elokuvatarkastamolle

Sivun loppuun

Blaze [22.10.2008 18:29:30]

#

Arkadianmäellä pelastetaan taas lapsia nettikansan kustannuksella. Tälläkertaa tulilinjalla on pelit ja niiden levittäjät, eli me. Puhun siis tästä uutisesta: http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Nettipelitkin ilmoitettava elokuvatarkastamolle/1135240440446

Lähetin VET:lle listan kysymyksiä, jotka toivon mukaan selvittää, tarviiko kaikki pelinlevitys siirtää ulkomaisille palvelimille, vai selvitäänkö tästä säikähdyksellä.

viestini VET:lle kirjoitti:

Hei,

Ohjelmoinnin ja pelinteon harrastajana huolestuin luettuani uutisen ilmoitusvelvollisuuden laajentamisesta verkkolevitteisiin peleihin (http://www.vet.fi/tiedotteet/vet_tiedote_2008_10_22.php). Suuri osahan tällaisista peleistä on harrastajien ilman palkkiota omaksi ilokseen tekemiä. Listaan alla itselleni ja muille alan harrastajille aiheesta heränneitä kysymyksiä, joihin toivon vastausta.

1. Mikä on ilmoitusvelvollisuus? Miten ilmoitus tehdään? Maksaako se jotain?

2. Kuinka "ilmoittaminen" eroaa "ennakkotarkastamisesta"?

3. Missä ilmoitusvelvollisuuden raja kulkee? Kuinka tämä "vain mekaanisia toimintoja sisältävä" määritellään? Pitäisikö esimerkiksi Nethackin (http://fi.wikipedia.org/wiki/Nethack) levittämisestä ilmoittaa?

4. Onko eroa sillä, onko peli erikseen tietokoneelle ladattava vai selaimessa pyörivä?

5. Entäs asiakasohjelman levittäminen verkkopeliin, jossa kaikki sisältö tulee palvelimelta?

6. Mitä jos yhdellä pelillä on useampi levittäjä, eli se sijaitsee usealla eri henkilöiden ylläpitämillä palvelimilla. Pitääkö kaikkien tehdä ilmoitus, vai riittääkö kerta?

7. Entäs jos pelin tekijä ei ole pelin levittäjä?

8. Miten toimitaan pelien kanssa, joiden sisältö muuttuu jatkuvasti?

9. Harrastajat kehittävät pelejä usein julkisesti avoimen lähdekoodin periaatteiden mukaisesti (ks. http://fi.wikipedia.org/wiki/Avoin_lähdekoodi­#Avoimen_l.C3.A4hdekoodin_kehitt.C3.A4j.C3.A4yhteis.C3.B6). Tällaiset projektit ovat julkisesti saatavilla jo hyvin varhaisessa kehitysvaiheessa, jossa pelin varsinaisesta sisällöstä voi päätellä tuskin mitään. Missä vaiheessa ilmoitus pitää tehdä? Milloin peli on "tarpeeksi valmis" tarkastettavaksi? Huomatkaa myös, että useat projektit eivät ole koskaan virallisesti valmistu, vaikka ne ovat hyvinkin pelattavissa.

10. Useat ohjelmoinnin harrastajat ovat alaikäisiä. Kuinka ratkaistaan tilanne, jossa alaikäisen tekijän peli osoittautuu "lapsille haitalliseksi"?

11. Kuinka ehdotatte, että iän varmistaminen suoritetaan Internetissä?

12. Mitkä on sanktiot, jos ilmoituksen jättää tekemättä?

13. Koskeeko edellisistä mikään, jos levitys tapahtuu ulkomailla sijaitsevalta palvelimelta, vaikka levittäjä ja/tai tekijä onkin suomalainen?

14. Onko jotain muuta, jota pelintekoa harrastavan tulisi tietää välttyäkseen ikäviltä yllätyksiltä?

Tulen julkaisemaan tämän viestin ja saamani vastauksen alan harrastajien keskustelupalstalla osoitteessa https://www.ohjelmointiputka.net/keskustelu/

kwanttitatti [22.10.2008 18:45:05]

#

Kappas...Tämmöistä en odottanutkaan. Joka ikiselle nettipelille laaditaan ikäraja? Mitäs tämä tämmöinen on? Itse olen tässä tehnyt peliä jo jonkun aikaa, mutta valmistumisen päivämäärää en edes tiedä, mutta kun saan pelin valmiiksi niin pitää lähettää tuonne tarkastettavaksi. Mielipiteeni on kielteinen tätä kohtaan ja odotan vastauksia noihin Blazen tekemiin kysymyksiin. =\

tkarkkainen [22.10.2008 18:56:18]

#

Tarkastaminenhan ei vielä tuossakaan tapauksessa tule pakolliseksi kaikissa tapauksissa:

VET kirjoitti:

Vuorovaikutteiset kuvaohjelmat eli tietokone-, konsoli-, videopelit on lähtökohtaisesti vapautettu pakollisesta ennakkotarkastuksesta, vaikka niitä levitetäänkin alle 18-vuotiaille. Niiden kohdalla riittää yleensä ilmoituksen tekeminen ja pelien varustaminen suositusikärajamerkinnällä.

Valtion elokuvatarkastamolla on kuitenkin oikeus pyytää ilmoitettu peli ennakkotarkastuksen, mikäli on syytä epäillä sen sisältävän lapsille haitallista materiaalia. Tarkastus on maksullista, hinnasta säädetään Opetusministeriön antamalla asetuksella. Maksu on sidottu pelin tarkastamiseen kuluneeseen aikaan.

http://www.vet.fi/pelit_tarkastaminen.php

VET kirjoitti:

Pelien tarkastusmaksut

Vuorovaikutteisen kuvaohjelman (pelit) tarkastamisesta perittävä maksu on 67,30 €. Jos pelin tarkastaminen kestää yli puoli tuntia peritään jokaiselta alkavalta puolelta tunnilta lisäksi 25,30 €. Maksu on kuitenkin enintään 337 €.

Mikäli tarkastus suoritetaan tarkastuksen hakijan tiloissa ja laitteilla alennetaan tarkastusmaksua kolmanneksella.

http://www.vet.fi/yleista_maksut.php#pelit

Eihän nuo nyt ihan mahdottomia ole. Ylimääräistä hommaa kuitenkin, ja mahdollisuus saada lasku.

Jaska [22.10.2008 19:08:50]

#

kwanttitatti kirjoitti:

Joka ikiselle nettipelille laaditaan ikäraja?

Ei ihan. Äly- ja opetuspeleille ei laiteta ikärajaa. Onko muuten missään olemassa määritelmää sille, mikä on peli ja mikä ei? Voisin kuvitella, että esimerkiksi Game of life olisi aika rajatapaus. Ja ainakin matemaattisessa logiikassa tutkitaan muun muassa erilaisia pelejä, jotka ovat enemmän tiedettä kuin pelejä.

tkarkkainen [22.10.2008 19:14:18]

#

Jaska kirjoitti:

Äly- ja opetuspeleille ei laiteta ikärajaa. Onko muuten missään olemassa määritelmää sille, mikä on peli ja mikä ei?

Niin. Mietin tuossa, että tulkittaisiinko vaikka The Typing of the Dead opetuspeliksi vai muuksi peliksi.

K_L [22.10.2008 19:43:29]

#

Joo o... En nyt ole moneen vuoteen pelejä tehnyt. Mutta en taatusti lähettäisi tarkastettavaksi peliä, jota ilmaiseksi levittäsin. Vielä vähemmän maksaisin sen tarkastamisesta. Kyseessä on sama periaate, jonka takia kirjahyllyssä ei ole televisiota.

Grez [22.10.2008 19:54:34]

#

K L kirjoitti:

Kyseessä on sama periaate, jonka takia kirjahyllyssä ei ole televisiota.

Mulla meni toi periaate nyt vähän ohi. Eli siis tarkoitatko että televisiota voi pitää vaikka jääkaapin päällä, mutta kirjahyllyssä ei?

K_L [22.10.2008 20:07:09]

#

Grez kirjoitti:

Mulla meni toi periaate nyt vähän ohi. Eli siis tarkoitatko että televisiota voi pitää vaikka jääkaapin päällä, mutta kirjahyllyssä ei?

Kyllä

Gwaur [22.10.2008 20:14:31]

#

Koko keskustelu on käyty sillä oletuksella, että ennakkotarkastaminen ja ilmoittaminen olisivat sama asia. Vastausta Blazen toiseen kysymykseen emme kuitenkaan vielä tiedä.

Grez [22.10.2008 20:25:39]

#

No tuosta tkarkkaisen vastauksestahan kävi ilmi että ne eivät ole sama asia ja ainakin sen verran voi lukea että ennakkotarkastaminen maksaa ja rivien välistä voi lukea että ilmoittaminen ei maksa.

Ongelmana on lienee tuo, että ilmoittaminen voi johtaa ennakkotarkastavaksi vaatimiseen. Ja tietenkin se pelkkä ilmoituskin voi olla työläs tehdä...

tkarkkainen [22.10.2008 20:27:51]

#

Gwaur kirjoitti:

Koko keskustelu on käyty sillä oletuksella, että ennakkotarkastaminen ja ilmoittaminen olisivat sama asia. Vastausta Blazen toiseen kysymykseen emme kuitenkaan vielä tiedä.

No, vastaus tavallaan löytyy tuolta tämän ketjun ensimmäisen postaukseni ensimmäisen linkin takaa. Siellä on oma sivunsa pelien ilmoittamisesta.

Ymmärtäisin tuon niin, että tarkastaminen tarkoittaa, että joku VET:n ihminen pelaa peliä ja päättelee siitä, minkä ikäisille se sopii. Ilmoittaminen taas tarkoittaa, että VET:lle ilmoitetaan, että tällainen on tulossa levitykseen Suomessa, ja että sille on PEGI:n mukaan tietty ikäraja. Kysymykseen, onko PEGI-ikärajan saaminen maksullista vai ei, en löytänyt pikaisella etsimisellä vastausta. Jos PEGI-luokitusta ei ole, maahantuoja (eli kai käytännössä julkaisija, jos suomalainen) ehdottaa ikärajaa, ja VET joko hyväksyy sen, neuvottelee ikärajasta tai määrää ennakkotarkastuksen.

ByteMan [23.10.2008 00:34:55]

#

No mitäs sitten tehtäsiin, jos ilmeneekin ettei se tarkastaja OSAA pelata kyseistä peliä? =S
Vaikka esim. että kontrollit ovat yksinkertaiset mutta itse pelaaminen varsin haastavaa(esim. shakki).
Sehän maksaisi valtavasti ja vain sen takia että tarkastaja on ammattitaidoton?
Joten saisiko silloin tehdä korvausvaatimuksen?
EDIT::
tai siis ettei se opi pelaamaan sitä

Grez [23.10.2008 01:07:11]

#

ByteMan kirjoitti:

Sehän maksaisi valtavasti ja vain sen takia että tarkastaja on ammattitaidoton?

"Maksu on kuitenkin enintään 337 €." (vai tarkoititko että tuo on jo "valtavasti")

Eli käytännössä tuon verran menee jos pelaaminen kestää yli 5,5 tuntia. Ei varmaan kovinkaan montaa oikeasti tarkastettavaa peliä pelata läpi tuossa ajassa, oli pelaaja ammattitaidoton tai ei.

Jos laitat ilmoitukseen, että "Verkon yli pelattava shakkipeli, ikäsuositus: Sopii kaikenikäisille", niin olen melko varma etteivät vaadi sitä tarkastettavaksi eivätkä ainakaan keskusteltuaan pelin tekijän kanssa, ellei se sitten oo joku "battle-chess" missä veri lentää kun nappulat tappelee tai "strip-chess" :D

Metabolix [23.10.2008 18:01:07]

#

VET kirjoitti:

Niin ikään ns. mini- ja selainpelit rajataan ilmoitusvelvollisuuden ulkopuolelle, kuten myös peliharrastajien itse suunnittelemat ja kotisivuilleen tai muille sivustoille asettamat harrastepelit.

Tämän perusteella harrastuksena tehtyjä ja sivustoilla (HTTP:llä?) levitettäviä pelejä ei tarvitse ilmoittaa. Joku toivottavasti osaa kertoa, missä menee harrastuksen ja työn ero; voisihan sitä harrastuksekseenkin firmaa pyörittää.

K_L [23.10.2008 18:33:26]

#

Kait harrastuksesta tulee työ, kun sitä alkaa tekemään päätoimisena tai sivutoimisena. Kuulostaa tyhmältä, mutta näin verottaja näkee asian.

ByteMan [23.10.2008 22:08:27]

#

Grez kirjoitti:

"Maksu on kuitenkin enintään 337 €." (vai tarkoititko että tuo on jo "valtavasti")

Noh. En sinusta tiedä, mutta itsellä vuositulot ovat ehkä noin paljon mikäli jaksan säästää kaiken.. joten kyllä se on aika paljon juu. :P

Metabolix [23.10.2008 22:21:44]

#

Grez kirjoitti:

"Maksu on kuitenkin enintään 337 €." (vai tarkoititko että tuo on jo "valtavasti")

Eiköhän ole selvää, että summa alkaa menettää merkityksensä, jos kaupallisen pelin myynti lasketaan edes tuhansissa. Jos kuitenkin noin paljon — tai edes 35 € — joutuisi maksamaan jokaisesta tekemästään pikkupelistä, jossa tallataan muurahaisia tai potkitaan mummoja kadulla, tilanne olisi aika hälyttävä. (Onneksi näin ei kuitenkaan ole, kuten sivuilta kävi ilmi.)

Blaze [23.10.2008 23:11:58]

#

Jooh, VET:ltä annettiin geneerinen copypastevastaus:

inbox kirjoitti:

VS: Palautetta verkkosivuilta
From: "Matti Paloheimo" <matti.paloheimo(nyaa)vet.fi>
To: blaze(nyaa)pp.kpnet.fi
Date: Today 15:53:45
X-Mailer: Microsoft Office Outlook 12.0

Tervehdys!

Kysymyksiä ja kommentteja tiedotteeseemme liittyen on tullut runsaasti.
Siksi olemme julkaisseet sivuillamme (www.vet.fi) lisätietoja. Toivottavasti
siitä löytyvät vastaukset myös näihin kysymyksiin.

Ystävällisin terveisin

Matti Paloheimo
Johtaja
Valtion elokuvatarkastamo
Jaakonkatu 5 B
00100 Helsinki
Puh. 09-22854461
040-7025495

*snip oman viestini täyslainaus*

Mainitut lisätiedot löytyvät siis tuolta: http://www.vet.fi/tiedotteet/vet_tiedote_2008_10_23.php

Oon kohtalaisen tyytyväinen. Näyttäisivät rajaavan "mini-, selain- ja harrastepelit" pois ilmoitusvelvollisuuden piiristä. Lisäksi epäselvissä tilanteissa on aina turvassa käyttämällä ulkomaalaista palvelinta.

Niin, ja selvennettäköön, että harrastepeleiksi luen kaikki, joista ei pyydetä rahaa. Sharewareistit ym. joutavatkin ilmoittaa.

Grez [24.10.2008 09:00:01]

#

Blaze kirjoitti:

harrastepeleiksi luen kaikki, joista ei pyydetä rahaa. Sharewareistit ym. joutavatkin ilmoittaa.

Ei myöskään mainosten muodossa? Luulisin, että jos peli toimii saitilla, joka tuottaa kohtuullisesti mainostuloja, niin sitä ei luettaisi harrastepeliksi. Tosin myös selain- ja minipelit oli rajattu.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta