Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Suomen laki ja latailu

Sivun loppuun

Hellami [03.10.2008 12:15:16]

#

Olen tässä jo pitkän aikaa miettinyt missä se laki tulee vastaan Suomessa? Joskus muistan kuulleeni, että ladata saa kunhan ei ulos päin lähde mitään. Onko tällä mitään perää?

Lähinnä nyt nuo TV-ohjelmat mietityttää. Sanotaan, että lataan Supernatural season 4 jaksoja joita ei vielä suomessa edes tule, onko tämä jotenkin lain vastaista? (kyseessä siis olisi ihan TV:stä nauhotettuja ohjelmia, niin että kanavan merkki näkyy ja kaikki, ei mitään dvd-ripattuja mistä pitäisi normaalisti maksaa)

Musiikki, elokuvat, pc-ohjelmat yms. mistä normaalisti pitäisi maksaa itse luokittelisin tuonne laittomien latauksien luokkaan, mutta en niistäkään tiedä (100% varmasti) kuinka tuo laki niiden latailun näkee.

Lebe80 [03.10.2008 12:36:43]

#

Millähän sä latailet noita sarjoja? Koska p2p softathan jakavat automaagisesti muille latailijoille noita pätkiä mitä latailet (ts. sinä jaat samalla kun lataat).


Jos "maalaisjärjellä" ajattelisit, niin tajuisit kyllä tekeväsi "laittomuutta" tai ainakin moraalisesti arvelluttavaa tekoa, kun lataat tekijänoikeudella suojattua materiaalia (huono laatu ja kanavamerkki yläkulmassa ei vapauta materiaalia tekijänoikeusta).


edit:
Tietenkään siis nettilatailuasi ei oikein voida valvoa, kuin siitä, että kerrot siitä julkisesti esim. internetin julkisella keskustelufoorumilla.

Hellami [03.10.2008 12:46:03]

#

En sanonut latailevani, sanoin jos lataisin. Ja TV ohjelmat mietityttävät lähinnä sen takia, että nehän on täysin ilmaisia muutenkin. Ok suomessa maksetaan tv:n katselusta, mutta monessa muussa massa ei. Eikä suomessa makseta mistään ohjelmasta suoraan, vaan siitä että se tv saa olla seinässä kiinni.

Teuro [03.10.2008 12:48:26]

#

Se kanava, joka tuota lähettä maksaa aivan takuulla siitä rahaa, että saa näyttää kyseistä sarjaa / ohjelmaa. Yle kerää rahat ohjelmiin ja muuhun tv-luvalla ja muut käytännössä mainoksilla. Lataaminen lienee kuitenkin laitonta touhua.

tsuriga [03.10.2008 12:56:50]

#

Hei, olli_s.

Latska [03.10.2008 12:58:17]

#

Lataamisen päätarkoitushan on nauttia suosikkisarjoistaan koska haluaa välittämättä tv-kanavien lähetysajoista. Saman asian ajavat nykyään myös tallentavat digiboksit sekä dvd-boksit. Nykyinen mulle-kaikki-heti-nyt -sukupuoli ei vain tajua, että laadusta pitää YLEENSÄ maksaa. Itse olen sitä mieltä, että nykymuodossa tv:tä ei ole enää 15 vuoden päästä. Nykyäänkin aika monet tv-kanavat tarjoavat maksullisia/maksuttomia palveluja, joista ohjelmia voi katsoa koska haluaa. Tämä on oikea suuntaus. Jatkuva tv-luvan hinnan nostaminen vain lisää piratismia ja sitten valitetaan, että piratismi vie katsojia. Tänne tarvitaan kyllä uusia tuulia.

..olipa ympäripyöreä viesti

Hellami [03.10.2008 13:19:01]

#

tsuriga kirjoitti:

Hei, olli_s.

Miten tuo kalajuttu nyt liittyy siihen jos haluan tietää tarkalleen missä vitussa se laki kulkee ENNEN kuin teen mitään?

En siis tullut tänne kysymään mitään vitun nörttien mielipiteitä asiasta vaan luulin (näemmä väärin), että täältä löytyisi joku joka osaisi asiasta kertoa faktaa.

Faktaahan on, että:
- Saat kopioida kaverilta lainaamasi musiikki/elokuva (jne) levyn.
- Saman saat myös tehdä kirjastosta lainaamille.
(ellei ole lakiin tullut mitään muutoksia sen jälkeen, asiaahan en ole seurannut näin monen vuoden jälkeen)

Ja nyt haluan tietää asiaan liittyen lisää, miten on tuo tv ohjelmien lataus. Nehän ovat ilmaisia katsojalle, jokainen voi/saa niitä nauhoittaa. Tästä syntyy pieni epäselvyys, että saako niitä myös ladata.

Enkä todellakaan ole mikään warettaja. Hyllystä löytyy yli 1000 euron edestä elokuvia, musiikkia ja pelejä. Ihan kaupasta ostettua / aitoa tavaraa KAIKKI. Yhtään piraatti ohjelmaa ei löydy koneelta, yhtään piraatti musiikkia tai elokuvaa ei löydy koneelta. Eikä ole edes koskaan ladattu sitä yhtäkään.

Teuro [03.10.2008 13:23:33]

#

<OT>Onneksi on kuitenkin asenne kohdallaan</OT>

Mutta asiaan väittäisin, ettet tältä foorumilta saa ajantasaista faktaa (miten se fakta nyt määritelläänkään) tästä asiasta. Kannattaa ehkä kysyä joltain, joka tietää asiasta. Hienoa että sulla paljon tavaraa laillisesti koneella, kaikillapa ei olekaan yli tonnilla laillisia ohjelmia konella. Olipas ilkeä kommentti minultakin...

Hellami [03.10.2008 13:28:58]

#

Voi eevan emätin... opetelkaa ihmiset lukemaan...

lainaus:

Hyllystä löytyy

En siis sanonut, että koneeltani löytyy. Sanoin että hyllystä löytyy (koteloineen päivineen). Enkä sanonut että ohjelmia, sanoin elokuvia, musiikkia ja pelejä. Eikä niitä elokuvia, musiikkia ja pelejä tarvitsee montaa olla, että se 1000 euro tulee täyteen.

Lebe80 [03.10.2008 13:36:38]

#

Hellami kirjoitti:

En sanonut latailevani, sanoin jos lataisin. Ja TV ohjelmat mietityttävät lähinnä sen takia, että nehän on täysin ilmaisia muutenkin. Ok suomessa maksetaan tv:n katselusta, mutta monessa muussa massa ei. Eikä suomessa makseta mistään ohjelmasta suoraan, vaan siitä että se tv saa olla seinässä kiinni.

En jaksa kirjoittaa uudelleen, mutta jos et ymmärtänyt viestiä ilman isi-päätteitä, niin sittenhän en voi asialle mitään.

Lisäksi voisit kertoa lisää, mistä olet lataamassa (lataisit) ja millä. Eli jos kyseessä on (olisi) ihan "kaupallinen" latauspaikka, niin mitään ongelmaa ei ole (olisi).

Latska [03.10.2008 13:40:17]

#

Hellami kirjoitti:

Ja nyt haluan tietää asiaan liittyen lisää, miten on tuo tv ohjelmien lataus. Nehän ovat ilmaisia katsojalle, jokainen voi/saa niitä nauhoittaa.

Ainakaan tällä hetkellä me maksamme tv-lupaa, josta leijonanosa menee ylelle, mutta myös "pienemmät" kanavat saavat siitä osansa (ainakin tietojeni mukaan) ja tietooni on tullut tapaus, joissa digiaikasiirtymän jälkeen tv-lupa olisi pitänyt maksaa, koska televisio vastaanotti eurosportin lähetyksiä. Mielestäni tällainen nyt on täysin kohtuutonta.

Ohi aiheen menee, mutta menkööt.

Blaze [03.10.2008 13:40:25]

#

Tajusin just, että itsesensuuri on ihan hirveä asia. Suurimmat osanottoni kiinalaisille, ja muille poliisin pelon alla eläville :X

Sanottakoon nyt kuitenkin, että en näe mitään moraalisesti väärää siinä, että käyttää P2P-verkkoja tallentavan digiboksin korvikkeena. Laillisuuteen en ota mitään kantaa, en ole lakimies.

Hellami [03.10.2008 13:48:03]

#

Lebe80 kirjoitti:

Lisäksi voisit kertoa lisää, mistä olet lataamassa (lataisit) ja millä. Eli jos kyseessä on (olisi) ihan "kaupallinen" latauspaikka, niin mitään ongelmaa ei ole (olisi).

google.com, yksinkertaisuudessaan. Mitään sivustoja tai ohjelmia en nimeltä tiedä (koska latailu ei kuulu harrastuksiin), vaan ihan googlella etsisin kun saisin asiasta tietoa ja jos tuo tieto sen latailun sallisi.

K_L [03.10.2008 13:48:46]

#

On myöskin aivan moraalitonta maksaa tv-lupaa, kun sieltä tuu ku jotain big brotheria ja salkkareita. Discoverystä ja NG:stä sitten maksaa mielellään sen ~20 euroa kuussa.

Miksi kukaan ei myy tv-sarjoja/elokuvia netissä, siten että ne saisi samana päivänä, kuin ne tulee ensi-esitykseen. Minä ainakin maksaisin hyvää rahaa moisesta palvelusta.
Onhan se väärin ottaa, mitä toinen on tehnyt kovalla rahalla…. eiku…

Lebe80 [03.10.2008 14:01:35]

#

Hellami kirjoitti:

Lebe80 kirjoitti:

Lisäksi voisit kertoa lisää, mistä olet lataamassa (lataisit) ja millä. Eli jos kyseessä on (olisi) ihan "kaupallinen" latauspaikka, niin mitään ongelmaa ei ole (olisi).

google.com, yksinkertaisuudessaan. Mitään sivustoja tai ohjelmia en nimeltä tiedä (koska latailu ei kuulu harrastuksiin), vaan ihan googlella etsisin kun saisin asiasta tietoa ja jos tuo tieto sen latailun sallisi.

Aaa, eli siis selaimella ja satunnaisilta sivuilta. Sittenhän sinun pitää siis selvittää jokaisen lataussivun käyttöehdot, jotta selviää onko heidän materiaalinsa sellaista, mitä voi ladata "laillisesti".

Eli kukaan täällä ei voi edelleenkään vastata, onko tämä laillista, jos emme voi tietää miltä sivu(i)lta lataat (lataisit) tiedostoja.

Blaze [03.10.2008 14:07:51]

#

K_L kirjoitti:

Miksi kukaan ei myy tv-sarjoja/elokuvia netissä, siten että ne saisi samana päivänä, kuin ne tulee ensi-esitykseen.

Joo-o, niin kauan kun piraatteja saa helpommalla ja halvemmalla kuin laillista tavaraa ei tartte ihmetellä miks porukka lataa.

Hellami [03.10.2008 14:09:31]

#

Tekijänoikeuslaki sanoo näin:

lainaus:

- Kuluttajien oma kopiointi yksityiseen käyttöön sallitaan edelleen.
- Täysin vapaasti aineistoa saa kopioida yksityiseen käyttöön, jos aineisto on laillisesti saatettu yleisön saataville ja jollei tekninen suojaus estä kopiointia.

Ja:

lainaus:

- Luvattomasti netissä julkaistun aineiston välittäminen eteenpäin ja lataaminen omalle koneelle on laitonta.
Esim. laittomat elokuvakopiot tai musiikkitallenteet

Käsittääkseni tv ohjelmien kopiointi ON laillista (tallentavat digiboxit, dvd soittimet, VHS laitteet ja tietokoneet), joten käsittääkseni kyseessä ei ole laiton kopio. Mutta kuinka tuon niiden latailun sitten käsittää? Meneekö sekin silti laittomuuksien puolelle? edit: Eli ts. onko tv-ohjelmien kopioiden julkaisu laillista vai ei.

Lebe80 [03.10.2008 14:23:59]

#

laitonta, jos se on luvattomasti netissä (tarkista ne ehdot sivustolta, jolta olet lataamassa).

squid [03.10.2008 14:28:59]

#

Miten se tv-ohjelma tuossa tapauksessa eroaa elokuvakopiosta? Vai saako elokuvankin ladata sen jälkeen kun se tulee televisiosta?

Grez [03.10.2008 14:33:11]

#

Siis tosiaan jos vastataan vaan kysymykseen mikä on laillista (eikä mikä on moraalisesti oikein tai väärin niin)

Omaan käyttöön saa kopioida musiikkia, elokuvia, kirjoja, valokuvia yms. laillisesta lähteestä. Laillinen lähde on siis verkossa sellainen, jossa se on saatavilla tekijän luvalla. IRL laillisia lähteitä on alkuperäisen ostaminen, vuokraaminen, lainaaminen kirjastosta tms. Ostettu piraattikopio sen sijaan ei ole laillinen lähde.

Tietokoneohjelmia, tietokantoja yms. sen sijaan ei saa kopioida omaan käyttöön missään tilanteessa ilman tekijän lupaa. (omistamastaan saa kuitenkin ottaa varmuuskopion, kaverilta ei saa ottaa "varmuuskopiota")

Verkossa yleisölle jakaminen ei ole yksityistä käyttöä, eikä sitä saa tehdä missään tilanteessa ilman tekijän lupaa.

(Tekijän luvan voi antaa myös tekijän edustaja)

Hellami [03.10.2008 14:40:03]

#

lainaus:

laitonta, jos se on luvattomasti netissä (tarkista ne ehdot sivustolta, jolta olet lataamassa).

Aivan, sen nyt itsekkin tiesin, että jos se on laittomasti netissä niin lataaminenkin on laitonta. Mutta tv ohjlemien suhteen en itse ole varma missä tuo laki tulee vastaan, että koska se on laittomasti netissä ja koska ei.

Käsittääkseni torrent(?) sivustot vain listaavat mitä muilta käyttäjiltä löytyy. Eli Antti Aasialaisella on koneellaan kopio jostain ohjelmasta, joka siellä tulee tv:stä ja hän laittaa kyseiseen kopioon linkin sivustolle (käsittääkseni nämä ovat niitä torrenteja) millä Rane Ruotsalainen voi sen ladata sen omalle koneelleen suoraan Antin koneelta.

Eli onko tämä nyt sitten laittomasti netissä jakamista (pelien, ohjelmien, elokuvien ja musiikin suhteen sanoisin itse epäröimättä, että on laitonta). TV ohjelmat nyt vain hieman mietityttävät, kun jokainen Raimo Random saa ne kopioitua / nauhoitettua laillisesti itselleen ja useassa maassa niiden katselu ei edes maksa mitään (monessa maassa naureskelevat jos kerrot heille, että Suomessa maksetaan TV:n katselusta).

Edit;
Luulen, että Grez onnistui vastaamaan niin, että jopa kaltaiseni kellarissa elävä olio tajusi. Juuri sellainen vastaus mitä hainkin, kiitos.

Eli saan nauhoitaa / kopioida tavaraa rekkalastin verran, kunhan lähde on laillinen (tv, kirjasto, kauppa jne). Mutta kyseisen kopion edelleen välittäminen taas eteen päin on laitonta, kuten myös lataaminen (vaikka ladattava kohde olisi kopio laillisesta lähteestä olevasta tuotteesta). Laitonta ilman laillista lupaa siis.

Korjaa jos onnistuin käsittämään väärin.

Grez [03.10.2008 15:33:52]

#

Joo, siis laillinen kopio voi olla myös laillinen lähde, mutta sen laittaminen jakoon "kaikelle maailmalle" ei ole laillista.

Eli.

Jos esimerkiksi nauhoitat TV-ohjelman, niin

1) saat tehdä kopiosta kopion läheiselle ystävällesi. Ja voit lähettää sen kopion vaikka verkon yli, käytetyllä tekniikalle ei sinänsä ole merkitystä. Ystäväsi saa edelleen kopioida sitä eteenpäin läheisille ystävilleen.

2) et saa laittaa verkkoon yleiseen* jakoon esim verkkoon. Käytetyllä tekniikalla ei ole väliä. Lataajien kannalta olet "laiton lähde".

* Jos rajaat lataajat vain läheiseen ystäväpiiriin ja lähisukulaisiin, niin sitten tuokin on laillista.

Kannattaa muistaa myös, että yksityiseen käyttöön tehtyjä kopiota ei saa käyttää muuhun kuin yksityiseen käyttöön. Esimerkiksi jos toimit DJ:nä, niin et saa (ilman tekijän lupaa) laillisesti soittaa levyjä jotka olet laillisesti kopioinut yksityiseen käyttöön, vaikka tilaisuudesta maksettaisiinkin normaalit korvaukset.)

Tosiaan kaikki "laittomat" jutut muuttuvat laillisiksi jos tekijä antaa luvan tehdä ne.

JussiR [03.10.2008 18:30:03]

#

Hellami kirjoitti:

En sanonut latailevani, sanoin jos lataisin. Ja TV ohjelmat mietityttävät lähinnä sen takia, että nehän on täysin ilmaisia muutenkin. Ok suomessa maksetaan tv:n katselusta, mutta monessa muussa massa ei. Eikä suomessa makseta mistään ohjelmasta suoraan, vaan siitä että se tv saa olla seinässä kiinni.

Maksetaan YLE:n kanavista ;)

Gwaur [04.10.2008 12:21:21]

#

Kuten on jo sanottu, nykyään luvattomasta lähteestä lataaminen on laitonta.

Hellami kirjoitti:

Joskus muistan kuulleeni, että ladata saa kunhan ei ulos päin lähde mitään. Onko tällä mitään perää?

Ennen vuotta 2006 näin oli. Sitten tuli vastustuksesta huolimatta ns. Lex Karpela, joka varmisti, ettei näin enää ole. Vastustus ei kuitenkaan kohdistunut ainoastaan eikä edes pääasiassa latailun kieltämiseen, vaan uusista pykälistä havaittiin muun muassa yrityksiä estää kansalaisia keskustelemasta tietyistä asioista (sananvapauden rajoitusta) ja kopioimasta tallenteita omaan käyttöön, kuten varmuuskopioimiseksi. Silti...

punppis [04.10.2008 20:18:53]

#

Lebe80 kirjoitti:

huono laatu ja kanavamerkki yläkulmassa ei vapauta materiaalia tekijänoikeusta

Kyllä ne 720p-pätkät on parempilaatuisia, kuin mitä Suomen telkkarista näkee...

Laitinen [05.10.2008 01:17:05]

#

Täytyy kyllä sanoa että Grezillä oli asenne kohdallaan tässä ketjussa. Kaveri yrittää viattomasti kysyä jotain ja saa lähes kaikilta muilta vastauksekseen vittuilua.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta