Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Tiedostopäätteettömät sivut

Sivun loppuun

Triton [10.06.2008 22:46:46]

#

Olen pitkään miettinyt, että millä tekniikalla on tehty sellaiset internet-sivut tai lähinnä internet-palvelut, joissa erisivuilla ei ole minkäänlaista tiedostopäätettä?

tgunner [10.06.2008 22:54:42]

#

Jos kehtaan veikata, niin tarkoitat sivuja kuten esimerkiksi ohjelmointiputkan keskustelu (https://www.ohjelmointiputka.net/keskustelu/). Eikös ton voi toteuttaa vaa luomalla kansion keskustelu ja sijoittamalla index-tiedoston sekaan? :o

Triton [10.06.2008 23:24:42]

#

No siis esimerkiksi kun menee osuuspankinsivuille, niin etusivu on tälleen
"https://www.op.fi/op" ja kun vaihdentaan sivua niin se menee tälleen esim. "https://www.op.fi/op?sivu=true". Normaallisti se menee vaikka "https://www.op.fi/op.php?sivu=true"...

TsaTsaTsaa [10.06.2008 23:29:53]

#

Ainakin J2EE-maailmassa saa tehtyä URL-mappingejä eli saa laittaa jonkun resurssin osoitteeksi melkeinpä mitä vaan.

Blaze [10.06.2008 23:53:36]

#

Veikkaisin OP:n olevan juuri J2EE:tä.
Apachen kanssa mod_rewritellä voi tehdä yhtä jos toista.

jmp [15.06.2008 14:34:43]

#

Taitaa olla Apachen sisältöneuvottelu kyseessä. Mod_rewritea tähän ei tarvita.

Asiaan liittyen vanha mutta hyvä artikkeli:
http://www.w3.org/Provider/Style/URI#remove

os [15.06.2008 19:41:28]

#

URI:n tiedostopäätteellä ei periaatteessa ole mitään merkitystä. Selaimen avatessa URI:n http://www.esimerkki.fi/polku/tiedosto?abc=123 se vain lähettää HTTP-hakemuksen

GET /polku/tiedosto?abc=123 HTTP/1.1
Host: www.esimerkki.fi
...

palvelimelle www.esimerkki.fi. HTTP-palvelin voi tehdä merkkijonolla /polku/tiedosto?abc=123 aivan mitä huvittaa, kunhan se loppujenlopuksi vastaa HTTP-hakemukseen asianmukaisella sisällöllä - esimerkiksi:

HTTP/1.1 200 OK
...
Content-Type: text/html; charset=UTF-8
...

<html>Tämä on ohjelman "tiedosto" tuottamaa tekstiä parametrin abc arvolla 123.</html>

Tiedostoa tiedosto tai kansiota polku ei tarvitse edes olla olemassa missään todellisessa tiedostojärjestelmässä. Sisällön hakeminen tiedostoista todellisen tiedostonnimen avulla on tietysti hyvin looginen tapa toteuttaa HTTP-palvelin. Samoin tiedostopäätteet ovat looginen tapa kertoa tiedostopohjaiselle HTTP-palvelimelle, mitä tiedostoilla tehdään: ohjelmatiedostot (*.php, *.cgi, ...) ajetaan ja palautetaan niiden tuloste, muiden tiedostojen sisältö palautetaan sellaisenaan asianmukaisella HTTP-sisältötyyppiheaderilla varustettuna (esim. kuville Content-Type: image/xxx).

Oikeiden tiedostonnimien tai loogisten tiedostopäätteiden käyttö ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Domainia seuraava URI:n osa voi olla vaikka Morse-koodia tai jpg-tiedostopäätteen takaa voi löytyä CGI-ohjelma, joka tulostaa (toimivan) Flash-sivun.

Jackal von ÖRF [16.06.2008 03:05:31]

#

jmp kirjoitti:

Taitaa olla Apachen sisältöneuvottelu kyseessä. Mod_rewritea tähän ei tarvita.

Riitti lisätä .htaccess-tiedostoon "Options MultiViews", niin sain tuon toimimaan omilla sivuillani. Mukavan helppoa. :)


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta