Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Ensimmäinen ohjelmasi?

Sivun loppuun

ville-v [28.05.2008 18:21:31]

#

Tässä minun, löytyi pöytälaatikosta 1990-luvun puolivälin kerroksesta: http://img229.imageshack.us/img229/4336/ohjelmani2fy0.png

Tietokonetta en tainnut edes olla nähnyt tuossa vaiheessa, mutta kirjastostahan löytyi BASIC-kirjoja.

Huomioikaa pelin käänteentekevä juonirakenne.

tsuriga [28.05.2008 18:58:16]

#

Eipä kyllä skanneria ole lähellä, vaan samantapaista löytyy itseltä vanhasta muistiosta - BASICkiä, DOS-skriptiä ja Pascalia, lähinnä tekstiseikkailuja ja harjoitusohjelmia.

Ps. JPEG olisi ollut tässä parempi formaattivalinta. Jee formaattisota.

Matso [28.05.2008 19:02:12]

#

Varmaankin suunnilleen tällanen:

<?php
echo "Hello World!";
?>

E.K.Virtanen [28.05.2008 19:12:32]

#

Hehe. Ihan tulee tippa silmään kun muistelen ville-v:n kuvan vuoksi omia ruutupaperille kirjoitettuja msx-basic pelejä :D

Latska [28.05.2008 22:12:34]

#

Ensimmäinen täysin omasta päästäni kehittämäni ohjelma taisi olla "yksinäinen ratsastaja", ohjelma, joka tulostaa näppäimenpainalluksen jälkeen "kopotikopotia", kunnes painetaan esciä. QB:llä taisin sen kyhätä. Paperille taisin tuon jälkeen jotain epämääräistä peliäkin suunnitella, mutta ne liuskat eivät taida olla enää tallessa. En edes tiedä, missä sen ajan sarjakuvapiirrokseni ovat.

Mobel [28.05.2008 22:44:00]

#

Itsehän lainasin myös kirjastosta lapsille suunnatun BASIC-kirjan. Enpä tietenkään tuolloin mitään hommasta tajunnut ollessani n. 6-vuotias. Kirjassa oli kuitenkin harjoitus, jossa merkeillä piirrettiin avaruussukkula ja kun painoi jotakin näppäintä, sukkula nousi ruudun yli.

Silloinhan kaikilla oli DOS, joka kirjan mustavalkokuvien vuoksi vaikutti sopivalta koodaukseen, joten tyhjensin näytön ja hakkasin ruutuun kirjaimia ja merkkejä, joista sukkula muodostui kirjaa mukaillen. Sitten pidin esciä pohjassa ja raketti lensi ruudun yläreunaan ja sieltä tuntemattomaan. Ruudun vasempaan laitaan tulostui kuitenkin \-merkkejä, mutta en siitä välittänyt.
Bugi korjataan seuraavaan versioon!

Myöhemmin ohjelmoinnista kiinnostuttuani satuin löytämään kirjastosta saman kirjan. Olinhan tutustunut jo BASICiin, joten kirja kiinnosti. Lainasin sen ja, ah, sitä nostalgian määrää, kun monen vuoden jälkeen avasi taas tutun kirjan. Nyt onnistuin tekemään rakettiohjelman valmiiksi ja muuntelinkin sitä. Onnistuminen tuntui mahtavalta! Ohjelma toimi hienosti ja tein raketeista laivaston, josta saattoi valita ammuttavan raketin. Enää ei edes \-merkkejä tulostunut - bugi oli korjattu kuten lupasin.

Ensimmäinen ohjelma, jonka oikeati tein oli Logolla koodattu viivan piirtävä ohjelma. Järkevä ohjelma olikin jo tekstiseikkailu BASICilla. Hienoahan oli myös, kun oppi käyttämään DOS-komentojonotiedostoja. Jotkut olivat saaneet käsiinsä lappuja, joissa oli yksinkertaisen ohjelman lähdekoodi. Näitä sitten kopioitiin välitunnilla ja kokeiltiin kotona omalla koneella. Muistan hyvin kuinka pitkältä se viimeinen uskonnontunti tuntui ennen kuin pääsi kokeilemaan koodia. Tätä sitten muokkailtiin ja opittiin suurin osa DOSsin komennoista. Tuolloin "koodaus" oli aikamoista salatiedettä ja vain oikeilla suhteilla sai kopioitua lähdekoodin omaan vihkoonsa. Ja ne, jotka saivat ja viitsivät nähdä vaivaa alkoivat tehdä yksinkertaisia tekstiseikkailuja, joita sitten ilmestyikin koulun koneille aikas paljon.


Raketit näyttivät suunnilleen tältä:

   |
   A
  /I\
  ###
 /000\
 ¤¤¤¤¤
 OOOOO
 ##O##
/  |  \

Tämä lanka on julistettu nostalgialangaksi! Ennenhän kaikki oli paremmin.

jormi [29.05.2008 08:32:49]

#

Ensimmäinen muistiini jäänyt toimiva Fortran-ohjelmani oli uunin lämpöhäviöiden laskennassa hyödyllinen lämpötilojen neljänsien potenssien erotuksien taulukko. Tein ohjelman melko valmiiksi ennen erästä kurssia ja sain taulukot ajettua kurssipaikan koneella. Tämä tapahtui vuonna 1965. JVM

hunajavohveli [29.05.2008 09:38:10]

#

Mieleen tulee paljonkin kaikenlaista, mutta vaikea sanoa mitään tiettyä. Raja varsinaisen ohjelman ja muutaman rivin kokeilun välilläkin on aika häilyvä. Tekstipelejä ainakin tuli tehtyä paljon. Kaikki vanhat ohjelmat ovat kyllä varmassa tallessa, pitäisi varmaankin käydä tutkimassa tarkemmin.

Ainakin nyt yksi, joka tulee mieleen ensimmäisten joukossa, on kaverin kanssa toteutettu QBasic-noppapeli. Ohjelma arpoi luvun väliltä 1-6, ja pelaaja sai arvata. Oikeasta vastauksesta sai yhden pisteen, väärästä menetti kaksi. Pistesaldo oli siis harvemmin positiivisella. :) Ohjelma oli myös höystetty upealla SOUND-ääniefektillä(!), joka kuultiin pelin päättyessä virheelliseen syötteeseen.

K_L [29.05.2008 09:55:02]

#

10 print "toimiiko"
30 end

Taitaa olla tosiaan aika lähellä tota.

Pollapoju [29.05.2008 10:01:32]

#

ville_v kuinka vanhana tuon teit et tainnut olla alle 10v. Oma ensimmäinen ei oppaassa ollut koodi oli alkuluku laskuri joka laskee sen itse.

jormi [29.05.2008 15:54:41]

#

Ensimmäinen kotimikrolle tekemäni peli oli VIC20-koneelle tehty pujottelumäki. Pujottelijaa edusti * , jonka nopeutta ja suuntaa ohjattiin nuolinäppäimillä. Pisteet laskettiin ajan ja törmäyksien perusteella.
C64-koneelle tein risteyksen liikenteenohjaajan, jonka piti ohjata risteyksen liikennettä mahdollisimman pienilla odotusajoilla. Peli tuotti liikennettä satunnaisesti, ja paljasti yllättäen, että satunnaislukugeneraattorissa oli jotain kahdeksalla jaollista jaksottaisuutta. JVM

kwanttitatti [03.06.2008 18:08:15]

#

Taisi se olla Hello World!En muista oliko kielenä C++ vai HTML vai CoolBasic mutta kumminkin! =)

ByteMan [04.06.2008 00:47:55]

#

kieli yabasic, ja varsinainen ohjelma

print "Hello World!"

mahtava aloitus :D

gamehouse [04.06.2008 12:38:17]

#

Kielenä QBasic. Tosiaan ensimmäinen ohjelma oli joku tällainen:

CLS
PRINT "HELLO WORLD"

:D

Blaze [04.06.2008 13:30:24]

#

Itse tein VB3:lla joskus about '96 "Disk Deleter" -nimisen pilailuohjelman, joka näytti progressbarin, animaation murskautuvasta kansiosta ja uskotteli samalla käyttäjälle, että tyhjentää tämän kiintolevyä. Exit-nappulasta tuli msgbox, jossa luki "Hahaa! Et voi poistua ohjelmasta!". Ohjelman saattoi sulkea yläkulman ruksista ;P

nomic [04.06.2008 14:41:30]

#

Jos ei Hello worldia oteta mukaan, niin ensimmäinen ohjelma taisi olla jokin tekstiseikkailu QB:lla, jonka joku versio tuli win98-cd:n mukana. Tämän jälkeen lisäyksiä tuli, kuten tallennus/lataus, värit (hyi!), ja lopulta saatiin ukkokin liikkumaan. Voi sitä iloa, kun osasin kumittaa vanhan 'jäljen' pois ukon perästä.
Tietysti silmukat ei olleet kovinkaan tuttuja, ja näin jouduin tekemään jokaiselle pelin ncp:lle omat pyyhkimiset.

Eipä taidot tuosta ole paljoa parantuneet. Hauskaa on silti. :)

Schedler [04.06.2008 23:06:46]

#

Ei "Hello world"-sovellusta pidä missään nimessä väheksyä.

Klassinen "Hello world" saattaa toisinaan olla suurenkin työn takana, jos sen eteen joutuu kääntämään sopivan ristiinkääntäjän ja mahdollisesti kehittämään uudelle sulautetulle raudalle soveltuvaa I/O-kirjastoa tjms.

Kyseisessä tapauksessa "Hello world" on yksi hyödyllisimmistä sovelluksista. Sillä saa yleensä ainakin kiinni suurimmat ongelmat, ja jos jotain kautta (näyttö, LED-vilkutus, sarjaliitäntä) tuon viestin saa ulos niin tainakin tietää että perus-I/O toimii :)

ByteMan [04.06.2008 23:38:23]

#

Schedler kirjoitti:

Ei "Hello world"-sovellusta pidä missään nimessä väheksyä.

no ei todellakaan pidä :D
sehän on nerokas!
ja kun sen lisäksi voi toteuttaa useilla eri tavoilla.

Qman [06.06.2008 14:17:15]

#

yksinkertainen pallopeli ja tekstipohjanen RPG qbasicilla

punppis [10.06.2008 12:12:19]

#

Matso kirjoitti:

Varmaankin suunnilleen tällanen:

<?php
echo "Hello World!";
?>

Sama.

Pekka Karjalainen [10.06.2008 14:03:34]

#

Ensimmäinen asia, mitä muistan ohjelmoinnissa miettineeni ihan itse, liittyi ympyröihin. Tein jotakin grafiikkaohjelmoinnin perusharjoituksia ihan omaksi huviksi ja piirsin satunnaisia ympyröitä ruudulle. Sitten halusin, että kaikki näkyvät kokonaisena. Mitenkäs se onnistuisi?

No selvisi, että keskipisteen ja säteen arvonnan voi tehdä erikseen ja katsoa toisesta, mikä on sallittu väli toiselle. Muistaakseni arvoin säteen suuruuden ensin ja siitä laskin välin, joka kelpaa keskipisteen x- j y-koordinaateille. Eipä tullut enää ympyrän palasia. Aloittelijalle tällainenkin oli kova suoritus :)


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta