Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Kovalevy piti outoa ääntä

Sivun loppuun

msdos464 [14.10.2007 11:37:04]

#

Yön aikana kovalevy oli ruvennun pitämään outoa ääntä. Ajastettu defraggi oli mennyt päälle, mutta jumittunut noin 70% kohdalle. Boottaamalla ääni onneksi hävisi, mutta epäilyttää että jonko jokin menossa rikki vai bugasiko defraggi ohjelma.

http://msdos464.no-ip.com/pics/smart.png

SpeedFanin näyttämä data kovalevyistä.. Osaajo joku tulkita tuota? :D Tuon Maxtorin (Diamond Max 9) eheytys oli siis jäänyt kesken. Kovalevy toiminut moitteetta jo useamman vuoden. Fujitsun kovalevy taas on vanhempi, tuli konepaketin mukana ainoana kovalevynä silloin joskus.

Molemmat performance palkit näyttävät kyllä olevan maksimissa.

tsuriga [14.10.2007 12:05:39]

#

defraggaa perfectdiskillä

aegis [14.10.2007 12:16:37]

#

fsck

msdos464 [14.10.2007 12:42:11]

#

tsuriga kirjoitti:

defraggaa perfectdiskillä

Juuri tuo oli käytössä :D Versio oli 7.0

Ehkä pitäisi defragata ohjelmat suljettuna, mutta kyllä se aiemmin pelitti ihan hyvin.

msdos464 [14.10.2007 17:12:23]

#

Rupeaa vähän hirvittämään tämä kone.. ääni tuli uudestaan kuvioihin. Taas selvittiin boottaamaalla :E

Pitää kopioida nuo tiedostot ja ottaa tuo fujitsu pois käytöstä..

Metabolix [14.10.2007 21:07:34]

#

Joo, suosittelen nopeaa toimintaa. Minulta hajosi yksi kovalevy juuri tuohon tapaan, että ääntä kuului ja boottaus aina auttoi hetkeksi. Ääni oli sellaista siritystä, kuin nyt voisi kuvitella kuuluvan, kun vinhasti pyörivä metalliosa hankaa jotain.

jgz [14.10.2007 21:21:43]

#

Olipa hyvä että luin tämän keskustelun. On tässä viime päivinä koneen käynnistyksen jälkeen kuulunut juurikin tuollaista ääntä koneesta, enkä vielä ole jaksanut tutkia mistä se tulee. Voipi olla, että se on minullakin jompikumpi kovalevy vetelemässä viimeisiään. Täytyypä ottaa vähän varmuuskopioita.

msdos464 [14.10.2007 22:26:27]

#

Itseltä kuului lähinnä tasaiselta "nakutukselta", n. kerran sekunnissa.

"takka-takka-takka..."

No sain datan kopioitua (muutaman boottauksen ja CRC errorin jälkeen) ja otin laitehallinnasta kovon pois käytöstä. Kun irrotin kovosta piuhat (virja ja IDE), ei kone enää bootannut windowsiin, vaikka windows on asennettu kokonaan toiselle kovolle :S No käy se näinkin.. pitää vielä tarkistaa, että tuo kovo pysyy poissa käytöstä myös boottauksen jälkeen.

Metabolix [14.10.2007 22:40:18]

#

msdos464 kirjoitti:

Kun irrotin kovosta piuhat (virja ja IDE), ei kone enää bootannut windowsiin, vaikka windows on asennettu kokonaan toiselle kovolle :S

Oliko Windowsin asennusosio ennen C vai jokin muu? Jälkimmäisessä tapauksessa veikkaisin, että muutoksen jälkeen Windowsilla on osiojärjestys sekaisin (entinen C pudonnut pois ja siksi asennusosio vaihtanut kirjainta).

msdos464 [15.10.2007 18:32:34]

#

Metabolix kirjoitti:

msdos464 kirjoitti:

Kun irrotin kovosta piuhat (virja ja IDE), ei kone enää bootannut windowsiin, vaikka windows on asennettu kokonaan toiselle kovolle :S

Oliko Windowsin asennusosio ennen C vai jokin muu? Jälkimmäisessä tapauksessa veikkaisin, että muutoksen jälkeen Windowsilla on osiojärjestys sekaisin (entinen C pudonnut pois ja siksi asennusosio vaihtanut kirjainta).

Maxtorin kovo on jaettu C ja E asemiksi, tuo vahnempi kovo on D. Maxtor on siis primary master, fujitsu on primary slave.

Vaikka laitoin laitehallinnasta toisen kovon pois käytöstä, kone kuulemma (en itse ollut kotona) rupesi taas pitämään mekkalaa.. ilmeisesti se toinen kovo kuitenkin pyörii, kun on ne piuhat vielä kiinni?

Koitin BIOSista laittaa primary slaven None:ksi, mutta silti tuo kovo tuli käyttöön.. pitää vielä varmistaa, että tallensin tehdyt muutokset. Järkevintähän olisi vähintään ottaa piuhat irti, jossei jaksa ruuveja avata :D

Pitäisikö windowsiin tehdä sitten korjausasennus, vai jollain komennolla (CD booin jälkeen) kirjoittaa MBR uusiksi? Ohjelmia en haluaisi asennella uusiksi.

matpit [15.10.2007 20:11:08]

#

Minun tietääkseni kovalevyt (uusimmista en tiedä) pyörivät aina jos niissä on virtajohto kiinni.

Voi olla että kovalevylle, jonka otit irti, on kirjoitettu käynnistysosiolle data missä kerrotaan ladattavan käyttöjärjestelmän sijainti. Jos siis otit risan kovon irti jossa on tiedot mistä ladataan käyttöjärjestelmä, ei bios enään tiedä mistä pitäisi ladata se.

Joku viisaampi voisi vielä varmistaa tämän.

Grez [15.10.2007 23:12:56]

#

matpit kirjoitti:

Minun tietääkseni kovalevyt (uusimmista en tiedä) pyörivät aina jos niissä on virtajohto kiinni.

Eivät pyöri. Voit todeta itsekin laittamalla Windowsin virransäästöominaisuuksista, että kiintolevyt sammutetaan vaikka 3 minuutin jälkeen. Sitten jos saat koneen olemaan käyttämättä kiintolevyä 3 minuuttiin niin kiintolevy lopettaa pyörimisen vaikka siinä edelleen on virtajohto kiinni (jossa on jopa virtaa). Tai no, varmaan ihan ikivanhoissa ei ole mahdollisuutta ohjelmallisesti laittaa niitä lepotilaan, mutta jos nyt alle noin 10 vuotiaista puhutaan.

matpit [16.10.2007 01:10:11]

#

Jeps, sama kävi mielessä, mutta ajattelin että se ei ole järin oleellista tässä, sillä msdossihan oli sen laitehallinnasta ottanut pois käytöstä. Olisi siis pitänyt muotoilla toisin tuo lauseeni. Kiitokset korjauksesta. :P

Tuo korjausasennushan saattaisi auttaa, jos vain otat sen risan kovon pois? En kyllä tiedä mitä se "korjaa", mutta luultavasti ainakin kirjoittaa sen käynnistysosion uusiksi. Nyt samalla kun koneesi on auki, varmista että kovo jossa pidät käyttöjärjestelmääsi on kytketty masteriksi. Siellä muistaakseni tulee luettelo, että mikä asennus halutaan korjata??

msdos464 [16.10.2007 14:36:23]

#

Maxtori on primary masterina, siinä on C (10 gt) ja E (180 gt) osiot (windows tietty C:llä). Ei jaksaisi korjausasennuksen kanssa riskeerata.. pitää nyt toivoa että tuo vanha kovo pysyisi hiljaa, jos siltä ei lueta mitään. :)


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta