Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Kysymykset ja testi CD-rompulle

Sivun loppuun

JKS [23.07.2007 21:32:18]

#

Suunnitteilla on tehdä opinnäytetyö lääkelaskennasta. Tuotos pitäisi tehdä cd-rompulle, jossa olisi teoriatietoa, harjoituslaskuja sekä muutama n.10 kysymyksen harjoitustentti. Kotisivujen tekoon olen hiukan perehtynyt ja ajattelin tehdä rompun html muodossa. Vai onko jollain parempaa ideaa? Ja itse kysymys:Eli, kuinka voin tehdä rompulle matemaattisia kysymyksiä, joihin saisi klikkaamalla oikean vastauksen? Lisäksi pitäisi tehdä ne matemaattiset testit, jotka tehtyään saisi tuloksen ja oikeat vastaukset. Onko nuo vaikeat toteuttaa? Vai havittelenko kuuta taivaalta, koska en ole mikää expertti koodaamisessa. Teknisen toteutuksen ei tarvitse olla monimutkainen, vaan tärkeintä on sisältö ja se ettei rompun pyörittäminen vaadi mitään erikoisohjelmia.
Kiitos jo etukäteen

Hups. Tuo kirjoitusvirhe ei anna kovin hyvää kuvaa taidoistani, mutta älkää antako sen haitata.

Gaxx [23.07.2007 22:01:33]

#

En tiedä tuletko hullua hurskaammaksi tästä viestistä, mutta kommentoin nyt kumminkin.

Viestistäsi sai kuvan, että ohjelmointikokemuksesi on lähes olematon. Jos html on tuttua ja meinaat toteuttaa sillä tuotoksesi testiohjelmaa lukuunottamatta, uskoisin javascriptin sopivan riittävissä määrin itse testiohjelman tekemiseen.

Muita vastauksia odotellessa voit tutustua vaikka tähän ensimmäisenä googlesta löytämääni javascript-oppaaseen.

Antti Laaksonen [23.07.2007 22:18:54]

#

HTML ja JavaScript on minustakin hyvä ratkaisu. Silloin käyttäjän koneella ei tarvitse olla muuta kuin nykyaikainen nettiselain.

JKS kirjoitti:

Eli, kuinka voin tehdä rompulle matemaattisia kysymyksiä, joihin saisi klikkaamalla oikean vastauksen?

Tämä onnistuu pelkällä HTML:llä, jos riittää, että oikea vastaus tulee näkyviin uutena HTML-sivuna. Hienompi toteutus voi vaatia JavaScriptiä.

JKS kirjoitti:

Lisäksi pitäisi tehdä ne matemaattiset testit, jotka tehtyään saisi tuloksen ja oikeat vastaukset.

Tähän tarvitaan ehdottomasti JavaScriptiä. HTML-lomakkeen tarkistus ei ole vaikea juttu, kunhan tuntee JavaScriptin perusteet.

Ovatko matemaattiset testit sellaisia, että jokaiseen kysymykseen pitää valita oikea vastaus annetuista vaihtoehdoista, vai millaisia? Voin tehdä tarvittaessa esimerkin HTML-sivusta, johon on liitetty JavaScript-tarkistus.

JKS [23.07.2007 22:39:47]

#

No hyvä, että HTML:llä onnistuu suurin osa tekeleestä. Paras olisi tietysti, että kysymyksien perässä olisi tyhjä laatikko, johon vastaus kirjoitettaisiin. Sitten tarkista "nappulasta" tulisi esim. pop-up, mikä ilmoittaisi oliko oikein vai väärin. Tämä taitaa olla jo vaikeampi toteuttaa, joten pitänee tyytyä siihen uuden HTML-sivun ilmestymiseen. Testeissä tärkeintä on se, että sen jälkeen näkee kuinka testi meni. Testeissä pitää ilmeisesti tyytyä monivalintakysymyksiin, koska toteuttaminen on muuten vaikeaa.

http://www.kidzone.ws/math/quiz.html

http://www.toytheater.com/mathquiz.html

Noilla sivulla on esimerkkejä sellaisista testeistä mitä tarkoitan.

Ja tosiaan, minun ohjelmointikokemus on olematon. Mutta yhden opinnäytetyön takia, en viitsisi alkaa opettelemaan koko Java-ohjelmointia alusta alkaen. Pitää sitten keksiä jokin muu keino, jos näin ei onnistu.

kayttaja-2791 [23.07.2007 23:01:44]

#

Itseasiassa se ei ole kyllä kovinkaan vaikeaa toteuttaa.. Ehkä Antin tuleva (?) esimerkki valottaa vähän vaadittavan ohjelmoinnin määrää.

Ja pakollinen pilkunviilaus: kieli ei suinkaan ole Java, vaan Javascript.

Antti Laaksonen [24.07.2007 10:20:33]

#

Tässä on esimerkki kysymysten tarkistuksesta JavaScriptillä:

<script>
function tarkista() {
    var oikeat = 0;

    uusi = window.open("", "");

    uusi.document.write("<p>1. Paljonko on 1 + 2 + 3 + ... + 10?</p>");
    if (document.kysely.v1.value == "55") {
        uusi.document.write("<p>Oikein!</p>");
        oikeat++;
    } else {
        uusi.document.write("<p>Väärin! Oikea vastaus: 55</p>");
    }

    uusi.document.write("<p>2. Mikä on kolmion kulmien summa?</p>");
    if (document.kysely.v2[1].checked) {
        uusi.document.write("<p>Oikein!</p>");
        oikeat++;
    } else {
        uusi.document.write("<p>Väärin! Oikea vastaus: 180&deg;</p>");
    }

    uusi.document.write("<p>Sait oikein " + oikeat + " kysymystä!</p>");

    uusi.document.close();
}
</script>

<form name="kysely">

<p>1. Paljonko on 1 + 2 + 3 + ... + 10?</p>
<p>
<input type="text" name="v1">
</p>

<p>2. Mikä on kolmion kulmien summa?</p>
<p>
<input type="radio" name="v2" value="90">90&deg;
<input type="radio" name="v2" value="180">180&deg;
<input type="radio" name="v2" value="360">360&deg;
</p>

<p>
<input type="button" value="Tarkista" onclick="tarkista()">
</p>

</form>

Sivun toimintaa voi kokeilla myös osoitteessa:

http://koti.mbnet.fi/pllk/muut/matkys.html

Tästä esimerkistä selviää, kuinka tutkitaan lomakkeen tietoja ja kuinka tulostetaan tekstiä uuteen ikkunaan.

Tekstimuotoisen vastauksen käsittelyssä ainoa vaikeus on, että oikean vastauksen voi ilmoittaa usein monella tavalla.

JKS [24.07.2007 16:57:33]

#

Tuolla koodillahan minä pärjään pitkälle, saanko käyttää sitä vapaasti?? Jos näin on, niin loisto homma, nyt voin alkaa suunnittelemaan rompun sisältöä ja ulkonäköä. Siinä voikin sitten vierähtää kuukausi jos toinenkin. Kiitos paljon Antti.

Antti Laaksonen kirjoitti:

Tekstimuotoisen vastauksen käsittelyssä ainoa vaikeus on, että oikean vastauksen voi ilmoittaa usein monella tavalla.

Tuo on totta, mutta pitää antaa selkeät ohjeet vastaamisesta.

Antti Laaksonen [24.07.2007 17:29:28]

#

Voit käyttää koodia vapaasti, hyvä vain, että siitä on hyötyä.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta