Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Ohjelman tekijänoikeus

Sivun loppuun

rautamiekka [21.06.2007 13:18:32]

#

Toisaalta kertoisin kaikille projektistani, mutta toisaalta pelkään että joku kopioisi idean ja yrittäisi vääntää toisella tavalla samaa softaa. Esim. oma projektini on aika iso ja vaatii paljon tutkimusta, mutta jos joku pöllii idean, enkö voi tehdä mitään ?

gamehouse [21.06.2007 13:21:53]

#

No, jos joku pöllii ohjelmasi, ja (mahd.) muuttaa sitä, sinä et kovin paljoa voi tehdä. Tosin, voithan kertoa poliisille :D (jos tunnet henkilön). Nyt en oikein muuta voi kertoa... :(

ByteMan [21.06.2007 13:27:51]

#

jos henkilö kopioi idean sinulta, mutta toteuttaa sen eri tavalla, et voi tehdä mitään. jos henkilö kopio sinulta lähdekoodin, ja alkaa esitellä sitä omanaan, sitten henkilö rikkoo tekiänoikeuslakia.
esim. intel ja amd valmistavat molemmat prosessoreita, mutta ei kukaan voi valittaa-> idea on sama, toteutus ei

E.K.Virtanen [21.06.2007 14:01:54]

#

Voihan tuon idean pölliä silloinkin kun oma softasi on jo valmiina. Toisaalta, miksi ihmeessä ideoiden pitäisikään olla vain yhden henkilön/ryhmän oikeus?
Mutta pitää olla jo aika erikoinen idea jos sitä ei vielä kukaan ole edes suunnittelu tasolla vielä jo ennestään toteuttanut.

Gwaur [21.06.2007 14:31:30]

#

Toki hyviin tapoihin kuuluu, että se toinen, joka toteuttaa idean ennen alkuperäistä keksijäänsä, mainitsee alkuperäisen keksijän ideoijana.

rautamiekka [21.06.2007 15:14:05]

#

Laitoin splash-screeniin jo alussa

Warning: this program is freeware, thus it's totally legit to distribute it as long as it is unmodified.

Mahtaakohan tuo olla liian vapauttava ?

Heikki [21.06.2007 15:44:28]

#

No riippuu siitä, millaisia oikeuksia haluat antaa käyttäjille. Millään lisenssikikalla et saa pidettyä itselläsi yksinoikeutta ideaan.

Mitenkään erityisen vapaa tuo freeware-lisenssityyppi ei kuitenkaan ole verrattuna vaikka BSD-lisenssiin.

rautamiekka [21.06.2007 15:52:45]

#

Siis kun tuossa lukee '... joten on täysin laillista jakaa sitä niin kauan kun se on muokkaamaton' niin se tarkoittaa että saa kenen vain nimellä jaella (pilkun viilausta). Täytyy tutkia paremmin noita lisenssijuttuja ja laittaa sen mukaan. Yksinoikeus taitaa tulla jos laittaa © copyright ja hankkii patentin ?

tkarkkainen [21.06.2007 17:03:38]

#

Ei patenttia noin vain hankita. Sitä pitää hakea, ja jos sillä haluaa kansainvälistä suojaa, sitä voi joutua hakemaan useammasta maasta. Patentista ei myöskään ole mitään iloa, ellei sitä voi puolustaa oikeudessa. Hauskintahan tässä on, että jos patenttia loukataan Chilessä, asia käsitellään chileläisessä oikeusistuimessa. Halpaa lystiä homma ei ole.

"Koitetaan suojata kaikki perimmäisestä ideasta lähtien" -meininki on aika hanurista. Mitä yleisemmällä tasolla idea on, sitä vapaammin sitä pitäisi saada käyttää. Esimerkiksi autonrengasta ei voi patentoida, mutta tietyn rengaskuvion voi. Limpparia ei voi patentoida, mutta tietyn limpparireseptin voi (vaikka tätä ei kyllä yleensä harrasteta). Jos kahdesta kuvankäsittelyohjelmasta löytyy erittäin samankaltaisen tuloksen antavat kuvankäsittelyfiltterit, ei kumpikaan ohjelma välttämättä loukkaa toista, ellei koodia ole sitten suoraan kopsittu.

lainaus:

Siis kun tuossa lukee '... joten on täysin laillista jakaa sitä niin kauan kun se on muokkaamaton' niin se tarkoittaa että saa kenen vain nimellä jaella (pilkun viilausta).

Miksi se sitä tarkottaisi? Oletettavasti olet laittanut oman nimesi ohjelmaasi tai ohjeisiin näkyville, jolloin nimeä on aika hankala muuttaa ilman että joutuu muokkaamaan ohjelmaa tai sen asennuspakettia.

Puhut yksinoikeudesta, mutta millaista yksinoikeutta tarkoitat? Käyttöoikeutta, levittämisoikeutta, muokkausoikeutta... mitä?

En ole lakimies. Tämä viesti perustuu osittain mutuun.

rautamiekka [21.06.2007 17:29:30]

#

tkarkkainen, esimerkkisi ovat varsin osuvia, kertovat jopa minulle (aspergerista tyhmäksi tullut) selvästi asiat.

Voi sen toisaalta muotoilla 'yksinoikeudeksi' silleen että en halua kenenkään muun vääntävän softaa joka on itsellä teossa; haluan näyttää että tiedän asioista ja pystyn tekemään softaa kun haluan. Ei olisi kivaa että joku vielä parempi tekisi samantyyppisen ja paremman, sitten minulla ei olisi mitään minkä ääressä pakertaa kun on vapaa-aikaa opiskelulta.

Tumpelo [21.06.2007 17:50:07]

#

Suomessahan asia on niin yksinkertainen että sinulla on automaattisesti tekijänoikeus tekemiisi teoksiin, vaikka siitä ei erikseen ilmoitettaisiin. Mutta ei se suojaa "yleisellä tasolla", mistä tkarkkainen puhuikin. Eli jos joku kopioi millilleen ohjelmasi ja tekee pari muutosta hämäystä varten, siltä Suomen laki suojaa. Ei siltä että koodaat vaikka hienon valaistusefektin peliin ja joku toinen tekee samankaltaisen omalla tavallaan. Tuolle ei voi mitään ja hyvä niin, muuten tässä maailmassa ei mitään saisi tehdä.

...Jäi nakertamaan onko samankaltainen yhdyssana?

Zach [21.06.2007 18:26:09]

#

Tumpelo kirjoitti:

...Jäi nakertamaan onko samankaltainen yhdyssana?

On, lähes poikkeuksetta nen-päätteiset adjektiivit ovat yhdyssanoja.
</offtopic>

rautamiekka [21.06.2007 19:34:32]

#

Tumpelo kirjoitti:

Eli jos joku kopioi millilleen ohjelmasi ja tekee pari muutosta hämäystä varten, siltä Suomen laki suojaa

Tuosta päätellen softa on suojassa vielä jos kopioidaan (itse koodaamalla) like 90% miten softa toimii ja toisessa softassa kaikki löytyvät suurin piirtein samoin kuin omasta mutta eri järjestyksessä.

Tumpelo kirjoitti:

Ei siltä että koodaat vaikka hienon valaistusefektin peliin ja joku toinen tekee samankaltaisen omalla tavallaan. Tuolle ei voi mitään ja hyvä niin, muuten tässä maailmassa ei mitään saisi tehdä.

Totta että yksittäinen kohta softassa, otettakoon esimerkiksi valaistusefekti, on jokaiselle vapaa tehdä miten lystää.

Tumpelo [21.06.2007 19:45:54]

#

Kyllähän nuo on silti tapauskohtaisia. Jos joku oikeesti sulta kopiois (miksi ihmeessä?) niin joutuisit luultavasti esittämään helvetin hyvät perustelut, ehkä lähdekoodit sekä alkuperäisestä että kopioidusta (ja taitaa kopioija aika nihkeästi lähdekoodejaan luovuttaa) ja oikeuteen kai se menis jos kopioijaa ei saa henk. koht. puhumalla pyörrettyä. Eipä kyllä ole omaa kokemusta, mutta yleensäkin tekijänoikeusrikkomuksia kannattaa ohjelmistojen kohdalla vasta yritystasolla alkaa ruotimaan.

Miksi muuten pelkäät että sinulta kopioidaan? Jos julkaiset ohjelmasi vain binäärinä, joku saattaa saman idean tai jopa sisältöä (mikä on kylläkin laitonta, mutta miten todistat onko joku kopioinut sinulta sisältöä?) kopioida ja sille ei voi mitään. Lähdekoodin jos julkaiset niin periaatteessa sitä suojaa laki mutta kuten todettu, ihan tavallisen kotikoodarin on hankala ruveta tekijänoikeusrikkomuksia ruotimaan kun todisteet on haperot -> voi kaatua homma omaan niskaan.

EDIT: Rajat on tosiaan häilyvät... Otan vähän kaukaisen esimerkin: Formuloissa Super Aguri tallia syytettiin siitä että se on kopioinut emotallin eli Hondan auton. Yhteneväisyyksiä oli, mutta niin myös eroja, eikä lopulta kukaan saanut Super Aguria vastaan tehtyä mitään. Auto saattoi olla kopioitu, mutta todisteita ei saatu ilmeisesti kasaan vaikka epäilijöinä oli F1 tallit joiden budjeteilla voi kyllä käydä vaikka kuinka monta epäonnista oikeudenkäyntiä jne. Samoin voi käydä ohjelmien kanssa... Mutta täytyy sanoa että harvassa on kopioijat Suomen mantereella. Vaatii kuitenkin osaamista että voi tehdä kopioin toisen ohjelmasta, ja usein onkin mielenkiintoisempaa tehdä samalla vaivalla jotain omaa.

EDIT2: Eri asia on tietysti nämä Latskan mainitsemat suorat kuvien yms. materiaalin kopiointi. Siinä ei pitäisi olla epäselvyyksiä.

Latska [21.06.2007 19:50:01]

#

Jos toisessa ohjelmassa on käytetty esimerkiksi mukana olevia kuvia ilman lupaa, sen voi vaikkapa todistaa näyttämällä alkuperäisiä, muokkaamattomia versioita. (Kannattaa ihan oikeasti säilyttää ne, vaikkei kopiointia pelkäisikään)

Gwaur [22.06.2007 05:02:35]

#

Zach kirjoitti:

Tumpelo kirjoitti:

...Jäi nakertamaan onko samankaltainen yhdyssana?

On, lähes poikkeuksetta nen-päätteiset adjektiivit ovat yhdyssanoja.
</offtopic>

Nämä poikkeukset ovat määrää ja mittaa ilmaisevat adjektiivit: rahan arvoinen, puun korkuinen.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta