Nii tässä kyselen että salliiko sonera jos tekee palvelimen omasta koneesta?
Riippuu vähän minkä palvelimen. Warepalvelimet ovat toki kiellettyjä, mutta esimerkiksi perinteiseen käyttötarkoitukseen käytettävät www-palvelimet sallittuja.
Joskus aikoinani noita tarkistelin, ja elisa oli ainut kun ei sitä sallinut.. Toki sillä mitään käytännön merkitystä käsittääkseni ole, sallii mitä sallii, mutta perjaatteessa säännöt ovat sääntöjä.
Tämä siis puolitoistavuotta vanhana tietona. Nykyään tilanne voi olla ihan toinen. ISP:n aspa varmasti auttaa..
Lukee varmasti soneran sivuilla, jos ei ole sallittua. Jos ei lue, niin sitä ei ole silloin kielletykään.
Sonera mielestäni sallii...Ainakin jossain palvelin-ohje -sivulla luki niin.
Ja huomattakoon vielä, että tietääkseni laki tai jokin yhtä vahva sääntö kieltää laillisten kotiservereiden pitämisen kieltämisen. Siis jos käyttöehdoista löytyy serverin pitämisen kieltävä kohta, se on lainvastainen eikä ole siksi voimassa. Asiaa on puitu ennenkin ja muistaakseni tähän päätelmään on aina päädytty.
Telemarkkinalaki kirjoitti:
Oikeus liittää päätelaite tai viestintäverkko yleiseen viestintäverkkoon
Teleyritys ei saa estää käyttäjää liittämästä yleiseen viestintäverkkoon radiolain vaatimusten mukaista radio- ja telepäätelaitetta tai tämän lain vaatimuksen mukaista suojauksen purkulaitetta tai televisiovastaanotinta.
Lähde: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/
Eli tuon perusteella palvelimen pitämistä ei voi kieltää. Asiasta oli juttua myös jokunen vuosi sitten MikroBitissä, ja putkassakin on asiasta aiemmin keskusteltu, haulla löytynee.
Ja sevver Elisasta että vaikka ne sanoo ettei saisi palvelinta pitää, niin en kyllä ole kuullut että kellekkään Elisan asiakkaalle olisi kotipalvelimen ylläpidosta mitään sanottu.
Heikki kirjoitti:
Eli tuon perusteella palvelimen pitämistä ei voi kieltää. Asiasta oli juttua myös jokunen vuosi sitten MikroBitissä, ja putkassakin on asiasta aiemmin keskusteltu, haulla löytynee.
Paitsi, kuten lakiasioissa aina, tässäkin on otettava huomioon kohtuus. Ja elinkeinotoiminnan harjoittaminen palvelimella on tietenkin rajattu pois.
El-Ejecutor kirjoitti:
Ja elinkeinotoiminnan harjoittaminen palvelimella on tietenkin rajattu pois.
Kapea leipä olis, jos joutuis puolen megabitin uppikaistalla tienaamaan :)
Heikki:
"Päätelaite" on aika eri asia kuin palvelin. Tässä liikutaan aivan eri käsitetasolla, joten tuon lakipykälän esiin tuonti ei auta tässä asiassa mitään.
renni kirjoitti:
Heikki:
"Päätelaite" on aika eri asia kuin palvelin. Tässä liikutaan aivan eri käsitetasolla, joten tuon lakipykälän esiin tuonti ei auta tässä asiassa mitään.
Eikös tuohon radio-/telepäätelaitteen käsitteeseen kuulu myös tietokone palvelinsoftineen?
Ei. Fyysinen laite kuuluu, mutta sen toimiminen "palvelimena" ei kuulu.
Eli toisinsanoen jos käyttäjällä on ADSL-pääte, josta löytyy kasa rammia, hieman levytilaa flashilla, prossu, ja vaikkapa jonkinsortin linux (ts. kyseessä on tietokone) ja web-hallinta (palvelin), on ko. laitteen käyttö palvelimet kieltävän operaattorin liittymässä kielletty?
Nojoo, laissa puhutaan päätelaitteesta, joten edellinen laite on luultavasti sallittu koska suurin osa porukasta kuitenkin mieltää tuollaisen laitteen päätelaitteeksi. Entäs kuitenkin jos käyttäjällä on normaali pöytäkone jossa on vaikkapa ADSL-kortti? Voiko käyttäjä tällöin siis sulloa tähän "päätelaitteeseen" vapaasti vaikkapa http-palvelimen, koska sellainen nykyään normaaleista ulkoisista adsl-päätteistäkin löytyy?
renni kirjoitti:
Ei. Fyysinen laite kuuluu, mutta sen toimiminen "palvelimena" ei kuulu.
Ja mikä kohta laissa antaa operaattorille oikeuden sanella rajoituksia tämän fyysisen laitteen sisältämälle softalle?
"Teleyritys ei saa estää käyttäjää liittämästä yleiseen viestintäverkkoon sellaista kiinteistön tai rakennuksen sisäistä viestintäverkkoa, joka täyttää tämän lain vaatimukset."
nk. sisäinen viestintäverkko vaatinee palvelimen toimiakseen..
palvelimen toiminta on kuitenkin tässä hyvin ratkaiseva tekijä. vaikea uskoa että palomuuripalvelin tms on ankarasti kielletty.
Itse kyselin tilannetta muistaakseni noin vuosi sitten Elisan asiakaspalvelusta, ja vaikka viittasin kyseiseen lakiin vastaus oli, että palvelinta ei saa periaatteessa pitää mutta käytännössä niihin ei puututa ellei sisältö ole lainvastaista (eli warepalvelimia ei tietenkään hyväksytä). Luulenpa tosin, että asiakaspalvelun henkilö vastasi vain perusvastauksen kiinnittämättä lainkaan huomiota tällöin vielä tuoreeseen lakiin (eikä hänellä varmaankaan ollut mitään valtuuksiakaan tehdä sopimusehdoista poikkeavaa kannanottoa).
Joku lakimiehen lausunto toki olisi hyvä, mutta minusta myös http-palvelin on päätelaite. Wikipedian määritelmä päätelaitteesta:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Päätelaite:
Päätelaite -- on tietoliikenneyhteyden päässä oleva laite, jonka avulla varsinainen kommunikointi tietoliikenneyhteyden yli tapahtuu. Päätelaitteilla on kaksi tehtävää: muuntaa käyttäjän tieto tietoliikenneyhteyden läpi välitettäviksi signaaleiksi ja _toimia verkkoon dataa lähettävänä asemana, joka välittää signaalia linkkiprotokollan mukaan_.
Tietenkään Wikipedia ei ole mikään lainopillinen neuvonantaja, mutta ainakin sen käsitys päätelaitteesta on sama kuin omani.
renni kirjoitti:
Ei. Fyysinen laite kuuluu, mutta sen toimiminen "palvelimena" ei kuulu.
Siis saan kytkeä verkkopiuhan tietokoneeseeni, mutta en saa kytkeä siihen virtaa koska joku koneeni ohjelma (vaikkapa verkkopeli tai Apache) toimii palvelimena?
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.