Teen koulutehtävään yhtenä artikkelina: "Miksi valita ennemmin Mozilla kuin Microsoft?"
..eli käyttäjien mielipiteitä siitä, miksi käyttää ennemmin Firefoxia ja Thunderbirdiä, kuin IE:tä ja Outlookia?
Avoin koodi vs. suljettu koodi?
Kaikki kommentit ovat tervetulleita ja tulen niitä julkaisemaan työssäni ainakin jossain muodossa, ellet sitä erikseen kiellä.
Ja muita selaimia ja sähköpostiohjelmia ei tietenkään ole?
FF, koska IE imee viiruksia joka sivulta...
UkkosLintu, koska siinä on hyvä lisäosa mahdollisuus, kuten myös FF:ssä...
IE:n kehitys on todella hidasta, sen ominaisuudet ovat tosi puutteellisia kun toisiin selaimiin vertaa, ja se hidastaa veppisivujen kehitystä omaperäisillä renderöintivirheillään ja muutenkin puutteellisilla tuillaan. Ei sitä muuhun pitäisi käyttää, kun paremman selaimen hakemiseen, windowsupdateen ja niiden (onneksi nykyään harvassa) sivujen näyttämiseen, jotka joku saamarin idioottipälli on tehny vain ie:llä toimiviksi.
sooda kirjoitti:
Ei [IE:tä] muuhun pitäisi käyttää, kun [...] windowsupdateen
IE joutaa romukoppaan. Tietoturva on syvältä sekä se on muutenkin köyhä ominaisuuksiltaan. Esimerkiksi välilehdet uupuvat kokonaan. Firefoxissa on kiva teema- ja laajennusmahdollisuus. IE on myös raivostuttavan buginen roska. Lähestulkoon poikkeuksetta sille on näpyteltävä oma css-tiedostonsa tai sitten kikkailla [if IE]-systeemillä.
Onneksi XP päivittää itsensä automaagisesti, joten windowsupdatea en tarvitse, ja en vieraile idioottipällien sivuilla :)
Ja mitä sähköpostiohjelmaan tulee, Outlookiin en ole ikinä edes koskenut. Thunderbird on mukava käyttää - ainakin sisäänrakennettu roskapostisuodin on kätsy.
...Opera, kas siinäpä kaikki yhdessä kivassa paketissa!
Minä olen sanonut, että jokainen selain - jopa GNU Emacsin (vaikka onkin tekstieditori, eikä ole tarkoitus synnyttää selainsodan lisäksi editorisotaa) - on IE:tä parempi ja melkein tarkoitankin tätä. Suurimmassa osassa muista selaimista on tabit, hiirieleet, AdBlock, parempi tuki standardeille, nopeampi renderöinti jne. Mielestäni kolme parasta selainta (järjestyksessä siis) perusteluineen:
1. Mozilla Firefox, ilman extensioneita olisi huonokin, koska siinä ei ilman niitä ole erikoisia ominaisuuksia ja se on kumminkin vaihtoehtoselaimista epätietoturvallisin (Ja käyttää GNOME:n tiedostovalintaikkunaa! ARR!). Mutta varmaan tuhannen helposti asennettavan extensionin ansiosta siihen saa "kaiken" kuten AdBlockin, Greasemonkeyn, paremman tabituksen, GMailin hallintaextensionin, Googlen muokkausextension (jolla saa esim. Googlen kuvahaun kuvien linkit aukeamaan suoraan kuvaan eikä sivulle jne.) eXpose-tabit, tabeissa auki olevien kuvien tallennus (kaikki voivat arvata, missä tämä on hyödyllinen ;), WebDeveloper jne. joista osaa ilman en edes voisi elää ja osa tekee selaamisesta miellyttävämmän. Ja Firefoxista saa siedettävän näköisen teemoilla (minulla on GrayModern käytössä).
2. Konqueror. Se on ensinnäkin KDE:n oma selain joten sitä on miellyttävää käyttää KDE:n kanssa. Siinä on normaalisti (melkein) kaikki ominaisuudet: tabitus, AdBloK, tuki Mozilla/Netscape-plugineille, Firefoxin Web-developeria vastaava ominaisuus, melkein erinomainen latausmanageri - KGet - KDE-integroinnin ansiosta, salasanojen tallennus jollain epämuistamallani KDE-ohjelmalla, hiirieleet jne. KDE:n renderöintiengine, KHTML, on salamannopea (siksi taidettiinkin valita Safariin) ja tukee tietääkseni standardeja parhaiten - on läpäissyt Acid2:n samaa renderöintiengineä käyttävän Safarin jälkeen. Koska se käyttää KDE-teemoja, se on myös mieluisan näköinen ja useimpien käyttämieni ohjelmien kanssa yhdenmukainen. Ja sitten on vielä tiedostomanageri ja tiedostonnäytin samalla, aah. Tämä on kuitenkin myös haittapuoli, se ei tunnu niin "selaimelta" jostain syystä, ehkä on tottumuskysymys. Lisäksi Konquerorista puuttuuu muutamia Firefoxiin extensionilla saatava ominaisuus.
3. Kolmanneksi paras selain on - kuten kaikki varmaan arvasivatkin siitä, että ei ollut ensimmäisellä tai toisella sijalla - Opera. Se on kevyt ja nopeudessa melkein Konquerorin luokkaa. Sisältää melkein kaiken hiirieleistä toimivaan latausmanageriin, mutta siitä silti puuttuu esim. AdBlock. Firefoxiin nähden eduksi voidaan mainita se, että se käyttää QT:ta jolloinka siinä ei ole sitä niiiin järkyttävää GNOME:n tiedostonavaus/tallennusikkunaa, joka on selvä etu. Opera kumminkin alkaa olla häiritsevän bloatti sikäli, että siihen tungetaan sähköpostiohjelma kun haluan käyttää KMailia, IRC-clientti kun tahdon käyttää Irssiä ja BitTorrent-client kun tahdon käyttää Azureusta. Vaikka useimmiten ajattelen "ominaisuuksista ei voi ikinä olla haittaa", selaimessa se tuntuu häiritsevän (siinä missä osittainen tiedostomanagerius Konquerorissa) ja Firefoxista (extensioneiden kanssa siis) ja Konquerorista ei puutu mitään sellaista jota niin kaipaisin ja Operasta puuttuu mainosten blokkaus joka tekee siitä melkein käyttökelvottoman kun on tottunut siisteihin mainoksettomiin sivuihin..
Huomattavaa on, että selaimet ovat hyvin tasaiset, mutta niillä on edellä kuvatut hienovaraiset erot.
Ja nämä ovat sitten vain Kimmon (Oikeita ;) Mielipiteitä.
tkarkkainen kirjoitti:
Ja muita selaimia ja sähköpostiohjelmia ei tietenkään ole?
Ajanpuutteen vuoksi käsittelen avoimista vain Mozillaa ja vastapuolena luonnollisesti Microsoft. Mikäli aikaa olisi enemmän, käsittelisin luonnollisesti muitakin vaihtoehtoja, nyt muista korkeintaan pintaraapaisu.
KimmoKM kirjoitti:
mutta [Operasta] silti puuttuu esim. AdBlock.
9.0 Technical Preview 2:n myötä julistetaan ilouutinen: Operassakin on nykyään "Content Blocker". Ja jos nyt mainostetaan vielä vähän lisää, niin nämä sivukohtaset asetukset on myös erittäin kivoja ja käytännöllisiä.
Tämä olisi kyllä parempi ollut pistää IRC:iin, mutta hyvä uutinen. Toivottavasti Opera 9 ilmestyy pian, AdBlockin kanssa saavuttanee vähintään sijan 2 (Ainakin kun Konqueroriin tuskin tulee uusia versioita vuoteen (Ennen KDE4:ää))..
Jos tähän kiteyttää Mozillan hyviä puolia:
1) Mozilla ei tavoittele voittoa. Mozilla Corporation toki tahkoo rahaa nykyään ihan mukavasti ja on palkannut ohjelmoijia, mutta kun yrityksen (ja sen toimintaa ohjaavan säätiön) päätavoite on tehdä ohjelmia käyttäjille, otetaan loppukäyttäjät huomioon paljon laajemmalla skaalalla. Mozilla ottaa huomioon sellaisiakin toiveita, joita Microsoft ei voittoa tavoittelevana yrityksenä voi toteuttaa.
2) Mozilla panostaa selkeästi avoimiin standardeihin. Vaikka myös Microsoftilla on muutama avoin standardi käytössä, ei se noudata niitä monilta osin "puhtaasti" omissa tuotteissaan. Tämä tulee esille selkeästi myös Internet Explorerissa ja Outlookissa. Myös jotkut yleisesti sovitut käytännöt ovat joskus nurinkurisia. Esimerkiksi ennen Outlookia ja vielä nykyäänkin on suositeltavaa aloittaa vastaus lainattuun tekstiin lainauksen jälkeen, mutta Outlook ohjaa käyttäjän tekemään vastauksensa viestin alkuun.
3) Mozilla on lupautunut pitämään hyvää huolta käyttäjiensä tietoturvasta. Tämä lupaus on myös pitänyt: hyvin harvoin Mozillan tietoturvakorjauksissa on mennyt viikkoa enemmän aikaa silloin, kun tietoturva-aukko on tullut esimerkiksi liian aikaisin suuren yleisön tietoisuuteen. Microsoft on parhaimmillaankin kyennyt vain parin viikon pituiseen korjausaikaan ja tällöinkin kyseessä oli yksi pahimmista ellei jopa pahin tähänastinen tietoturva-aukko (se sai Secunian luomaan uuden uhkaluokituksen, "extremely critical").
4) Microsoft voi "hylätä" entiset ohjelmansa ja siten käyttäjänsä. Esimerkiksi viimeisin Internet Explorer on ollut tietoturvapäivityksiä lukuunottamatta lähes päivittämätön viiden vuoden ajan. IE6 julkaistiin vuonna 2001. Mozilla taas on sitoutunut suoraan omien ohjelmiensa ja teknologioidensa ylläpitoon ja avoin lähdekoodi pitää myös huolen siitä, että ohjelmille riittäisi tukea ja tulevaisuutta vaikka Mozilla syystä tai toisesta muuttaisi linjaustaan merkittävästi. Tämä seikka taas kannustaa Mozillaa pysymään nykyisessä linjauksessaan.
Ohjelmana Firefox on loistava joistakin vioistaan huolimatta. Itse käytän puhdasta selainta ilman ainuttakaan laajennusta (no, DOM Inspector ja Talkback löytyvät, mutta molemmat tulevat selaimen mukana). Se on hyvä samoilla alueilla joilla Internet Explorer, mutta lisää mukaan myös loistavan standardien tuen (määrällisesti että laadullisesti) ja hyvin innovatiivisesti yhteen koodun yksinkertaisen ja käytettävän käyttöliittymän. Laajennukset toisaalta varmistavat sen, että myös lisäominaisuuksia kaipaavat saavat sen mitä kaipaavat. Ohjelma on hyvä valinta niin Matti Meikäläiselle, Pekka Peruskoodaajalle kuin Herra Gurulle - siis kenelle tahansa.
Thunderbird kulkee pitkälti samalla linjalla kuin Firefox. Itse tyydyin käyttämään ennen Thunderbirdiä ihan webmailia, koska kaikki mailiohjelmat tuntuivat tönköiltä, sekavilta ja huonoilta. Niillä ei oikein saanut roskapostia kuriin eikä sähköpostien lajittelu ollut mitenkään kivaa puuhaa. Thunderbird hoitaa nämä asiat kuntoon.
Olikos se IE jotain syötävää...vai mitenkäs se nyt jotenkin niin tutulta kuulostaa?
Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.