Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Elektroniikka

Sivun loppuun

Nitro Man [09.02.2006 10:11:42]

#

Niin.
Kysyn lähinnä kuka nyt tästä tajuaa,otin vanhasta laskimesta pienen näytön pois http://www.freewebs.com/elektroniikka/projektit.htm
( Nuo sivut päivittyvät )
Niin ja jos en laskenut väärin siinä on 28 liitäntäosaa.
Niin miten ja millä jännitteellä siihen saise jotain numeroita/merkkejä.Siis totta että niihin pitää kytkeä piuhat mutta koitin 7-8v jännitteellä,ilmest jotain ri kohtiin mutta ne liukeni heti pois.
Niin neuvoja tarviisin.

P.S se toimi pelkästään valon voimalla

Henu [09.02.2006 11:48:05]

#

en ole varma onnistutko tuota niin vaan tekemään.
Jos en ihan väärässä ole niin laskimessasi on jonkin näköinen
näytön ohjain piiri.En kuitenkaan ole ihan varma.Voit tietenkin yrittää googlesta ettiä tietoa tuosta kyseisestä näytöstä(sarjanumerolla).Luulisin että jos löytyy niin yritä katsoa tarviiko se piirin vai pystytkö ohjaamaan pelkällä jännitteellä.Epäilen viellä että 7-8v on liian paljon koska laskinhan käyttää n 3v.

Nitro Man [09.02.2006 12:05:53]

#

Joo,etsin kyllä googlella vastaavaa sarjanumeroa muttei löytynä :(
Ja laskimessa on näytön ohjain piiri laitan kuvan sivulleni (kuvan laatu huonompi,koska otan kännyllä) http://www.freewebs.com/elektroniikka/projektit.htm

EDIT: Tosta kortista löytyy googlessa

Nitro Man [09.02.2006 16:02:02]

#

:o eikö kukaan tiedä asiasta mitään? :D

zacura [09.02.2006 17:31:01]

#

Tuon piirin datalehteä ei pikaisella googletuksella löytynyt, mutta vaikuttaisi olevan aika vanha/eksoottinen piiri. Ilman datalehteä on aika vaikeaa kytkeä piiriä.

Pelkän näytön ohjaaminen ei noin helposti käy, vaan tarvitset siihen jonkin ohjainpiirn väliin. Toki jos etsit jostain toisenlaisen ohjaimen (johon löytyy datalehti) ja selvität näytön liitinjärjestyksen niin saat sen käyttöön. Helpommalla pääset kyllä kun haet kaupasta uuden näytön ja käytät sitä.

Ja jos suoraan noita jännitteitä tarjoilit näytölle ja jotain tuli näkyviin keraan mutta ei sen jälkeen, olet todennäköisesti käräyttäny sen. Muutenkin tuo näyttää aika pahoinpidellyltä.

Nitro Man [09.02.2006 17:43:03]

#

Niin se on vanha

tkarkkainen [09.02.2006 18:42:31]

#

Hassua, itse purin vähän aikaa sitten hieman tuoreemman laskimen. Siinä ohjainpiiri oli samassa kasassa laskinlogiikan kanssa COB-systeeminä, joten tilanne oli vielä hankalampi. Laskimissa taitaa yleensä olla multipleksatut LCD-näytöt, eli yhdellä karvalla ohjataan useampaa segmenttiä käyttäen eri taajuuksia.

Pinnien toiminnan selvittäminen lienee helpointa, jos laskin toimii vielä, ja käytettävissä on logiikka-analysaattori tai vähintäänkin oskilloskooppi. Toinen vaihtoehto on syöttää signaaligeneraattorista eri taajuuksia eri nastoihin, ja toivoa että näytölle ilmestyy jotain ja yrittää päätellä logiikka siitä.

Muxattujen LCD-näyttöjen ohjailuun näkyy olevan ihan valmiita piirejä, kuten http://www.semiconductors.philips.com/pip/PCF8533U_2_F2.html On vain hankala sanoa, suostuuko se yhteistyöhön näyttösi kanssa.

Onnea ja työn iloa :)

Nitro Man [09.02.2006 20:04:30]

#

Kävin nyt miettimään,oiskohan se paskaks menny.Sillä mullakin taitaa toi kuvassa oleva kortti olla myös sen laskimenlogiikka ja se näyttökortti.Hmm piirilevy tallessa ja näkyy mistä näppäimestä menee mihinkin,mutta kaikki menee kuiteskin sen kortin kautta.
Eli sanon edelleen kun laitan noihin + ja - niin ja kun jompaa kumpaa liikuttaa seuraavaan ilmestyy jotain ja sitten haihtuu,mikä on syy?

Ja muuten tkarkkainen mitä projektii sinä teet kun kerran purit ? :)

EDIT: Entäs jos ostaa esim Nokia 3310 ja ottaa siitä näytön niin saako siihen millään tavalla kytkettyä,että se sitten näyttäis jotain?

tkarkkainen [09.02.2006 21:24:36]

#

Nitro Man kirjoitti:

kun laitan noihin + ja - niin ja kun jompaa kumpaa liikuttaa seuraavaan ilmestyy jotain ja sitten haihtuu,mikä on syy?

Voi olla jaskana, mutta on myös mahdollista että vilahtaa sen takia, että näyttö olettaa saavansa jollain taajuudella olevaa pulssia eikä tasajännitettä.

Nitro Man kirjoitti:

Ja muuten tkarkkainen mitä projektii sinä teet kun kerran purit ? :)

Laskin oli mummoni vanha nelilaskin, jossa oli euromuuntotoiminto. Jokin meni rikki, joten ostimme hänelle uuden. Näytön arvelen olevan täysin ehjä. Kyllähän tuollaisesta aarteesta pitää ottaa kaikki mahdollinen talteen vaikkei mitään tiettyä projektia olisikaan näköpiirissä :)

Suunnitelmissa olisi jossain välissä rakentaa pulssi/taajuuslaskuri, ja ajattelin että jos näytölle vain löytyy logiikka, käytän sitä siinä. Todellisen "mummolaskimen" näyttönä siinä on isot numerot muihin laskimiin verrattuna. Oikeastaan juuri sopivan kokoiset mittalaitteeseen.

Nitro Man kirjoitti:

Entäs jos ostaa esim Nokia 3310 ja ottaa siitä näytön niin saako siihen millään tavalla kytkettyä,että se sitten näyttäis jotain?

Netistä löytyy kyllä sivuja aiheesta. Eniten on taidettu puukottaa 3310:n ja 3210:n näyttöjä, johtuen varmaankin siitä, että niitä on eniten saatavilla. Aihetta on muistaakseni puitu newsseissä ihan lähiaikoina. Kannattaa lueskella Google Groupsin kautta ryhmän sfnet.harrastus.elektroniikka ketjuja muutaman viime kuukauden ajalta.

Mutta. Puhut ostamisesta. Tässä vaiheessa haluaisin tietää, mihin näyttöä olet käyttämässä. Ellet tarvitse kännynäytön graafisuutta vaan merkkinäyttö riittää, kannattaa melkeinpä tilata sellainen vaikkapa SP-elektroniikalta. Vähemmän puukottamista ja varmempi toimivuus. Jos taas jossain nurkassa lojuu vanha käyttämätön kännykkä tai saat sen joltain kaverilta maksimissaan muutamalla eurolla, niin sitten voi yrittää.

EDIT:
Innostuinkin itse etsimään ketjun.

Tässä ketju jota muistelin
Tässä ketjussa mainittu sivu jota muistelin.

EDIT2:

Ja vielä löytyi yksi sivu, jolla näyttäisi pääsevän alkuun nimenomaan 3310:n kanssa.

Nitro Man [10.02.2006 08:54:38]

#

Kiitos paljon

EDIT: Eikös tossa jos haluaa esim.jotain tekstiä/grafikkaa 3310 näytölle niin pitääkö siinä flässätä/ohjelmoinda?

EDIT2: Muuten hyvä sivusto mutten paljoakaan enkusta ymmärrä (vain perusasiat)

tkarkkainen [10.02.2006 10:28:30]

#

Nitro Man kirjoitti:

EDIT: Eikös tossa jos haluaa esim.jotain tekstiä/grafikkaa 3310 näytölle niin pitääkö siinä flässätä/ohjelmoinda?

Helpointahan tuo on hoitaa jonkin mikrokontrollerin avulla, joten kyllä siinä joutuu sen kontrollerin ohjelmoimaan.

Nitro Man kirjoitti:

EDIT2: Muuten hyvä sivusto mutten paljoakaan enkusta ymmärrä (vain perusasiat)

Sepäs onkin paha ongelma. Suurin osa matskusta kun on kirjoitettu lontooksi tai newyorkiksi. Varsinkin piirien datalehtiä on hankala löytää millään muulla kielellä, suomesta puhumattakaan. Kun soppaan sekoitetaan vielä elektroniikkaslangi niin mausta ei ole tingitty yhtään :)

Jos kyseessä on elektroniikkataipaleen alku, niin suosittelisin jotain yksinpertaisempaa projektia. Mielellään sellainen, jossa osia on vähän, eikä mitään vastusta, kondensaattoria, diodia, lediä ja transistoria monimutkaisempia komponentteja. Noita löytyy ihan suomeksikin. Vaikkapa ledivilkku voisi olla hyvä ja perinteinen.

Ja vielä tuli mieleeni, että 7-8V jännite on oikeastaan aika paljon LCD-näytölle. Varsinkin jos otetaan huomioon että moni laskin toimii vaikkapa 1.5V neppariparistolla tai suunnilleen saman jännitteen antavalla valokennolla. LCD:n etuhan on se että ne eivät vaadi paljoa virtaa eivätkä jännitettä, vaan toimivat melkeinpä luteen henkäyksen puolikkaalla, kuten joku newsseissä asian ilmaisi.

Nitro Man [10.02.2006 13:44:54]

#

Kyll mä jotain ymmörrän.Entäs http://www.myplace.nu/mp3/files/pcd8544.pdf ja sieltä vieritä 22 sivulle,niin siinä on noi serial bus type niin kytketäänkö ne sitten siihen näytön hakasiin? Että sais jotain näytölle

Ja jos sait selville millä jännitteellä saa siihen näyttöön

EDIT: Kun sanoit että jotain helppoja hommia,mutta mun eka projekti oli Coil Gun (käämiase) Mutta kun siihen ei saanut kuin vajaat 12v jännitteen :I Sen kun väsäsin niin en keksiny uutta projektii

tkarkkainen [10.02.2006 14:28:32]

#

Serial = sarja. Data tulee siis sarjamuotoisena yhtä nastaa (SDIN) pitkin. D/C-bitille on näköjään oma nastansa, jolla kerrotaan piirille ollaanko syöttämässä dataa vai komentoa.

Coilgunissa ei ole mitään vikaa, jos vain ymmärrät sen kaikkien osien toiminnan jotenkuten.

sooda [10.02.2006 16:46:29]

#

Tommoista pientä näyttöä on kyllä tosiaan aika paha mennä käsin häsläämään. Jos näyttöä tarviit niin helpoimmalla pääsee ostamalla valmiin vempeleen jossa on näyttö ja ohjauselektroniikka mukana, esim tuolta sp-elektroniikalta. Ei edes kallis, ja hyvin helppo käyttää.

Nitro Man [10.02.2006 18:21:06]

#

Vaan nyt puhun siita coil gunista
Niin miten saa korkeamman jännitteen muuntajasta
Kun se antaa abaut 9v.Niin miten sitä sais parannettuu
Ja käytän 2kondensaattoria.1 kondensaattori 40v tasajännitteellä ja kapasiitte 10000 mikrofraidia
Ja ne on kiinitetty toisiinsa + kiinni + ja - kiinni -

Niin mistä vois saada tuone 30-35v?

sooda [10.02.2006 18:31:47]

#

Et mitenkää helposti, osta toinen.

Heikki [10.02.2006 18:35:17]

#

Tasajännitettä ei voi muuntaa, vaan muuntamisessa on käytettävä vaihtojännitettä (eli sellaista mitä tulee pistorasiasta). Jos saat esimerkiksi jollain virtaläheteellä 12V vaihtovirtaa, voi sitä muuntaa keloilla ja rautasydämellä helposti.

Tosin jos sinulla on 9V patteri käytössä tuossa, helpointa on kytkeä useampi patteri sarjaan jolloin jännite kasvaa samalla.
Edit. oho, ei olekkaan patteri.

Nitro Man [10.02.2006 18:39:26]

#

sooda kirjoitti:

Et mitenkää helposti, osta toinen.

Joo mutta kun me ei asutakkaan missään helsingissä ynnä muussa.Vaan Kiteellä
Pieni paikka (ei ihan pieni mutta kummiskin)

Mutta jostain olen kuullut että 2muuntajaa tai enemmän kytketään toisiinsa niin saadaan jotain enemmän jännitettä
Onko näin?

sooda [10.02.2006 18:48:24]

#

Joo, sarjaankytkentähän ("peräkkäin") nostaa sitä jännitettä, tutumpi varmaan paristojen kytkemisestä. Navat kantsii laittaa oikein päin.

tkarkkainen [10.02.2006 19:12:09]

#

...tai sitten kytketään sen alkuperäisen muuntajan 9V päähän toinen muuntaja, joka tekee 9 voltista halutun jännitteen. Hyötysuhteen kannalta kyllä aika surkea homma.

Posti varmaan kulkee Kiteelle yhtä hyvin kuin tänne Lieksaankin. Nettikaupoista pitää melkeinpä itsekin kaikki elektroniikkaharrasteluroju tilata. On ihan valmiita verkkojännitemuuntajia, jotka tekevät 230VAC verkkojännitteestä halutun suuruista vaihtojännitettä, mutta en suosittelisi niiden rassaamista ellei aiheesta ole kokemusta, tai vähintäänkin mukana ihmistä jolla aiheesta on kokemusta ja mielellään sähkömiehen pätevyys.

Ja ihan selvyyden vuoksi, tarkoitathan varmasti muuntajalla muuntajaa (tuottaa vaihtojännitteestä erisuuruista mutta samantaajuista vaihtojännitettä) etkä esimerkiksi verkkolaitetta (tuottaa yleensä vaihtojännitteestä erisuuruista tasajännitettä).

Nitro Man [10.02.2006 22:10:01]

#

Joo mutta kun kytkee toisen muuntajan siihen peräkkäin niin mistä sen voi sitten säätää jos jännite on suurempi mitä tahtoo

Ja pitääkö napojen siis olla + kiinni - ja - kiinni +
Ja pitääkö niitä muuntuien sisältä väsätä mitää?

tkarkkainen [11.02.2006 10:16:42]

#

Muuntajan muuntosuhdetta säädetään ensiö- ja toisiopuolen käämien kierrosten lukumäärällä. Edelleen, jos olet rakentelemassa verkkovirrasta jotain, suosittelen että jätät sikseen ja hankit suoraan oikeajännitteisen verkkolaitteen. Omien muuntajien rakentelua en suosittele, jos et ymmärrä muuntajan toimintaa syvällisesti.

Jos on kuitenkin pakko rikkoa ohjeita, niin muistathan käyttää vähintäänkin vikavirtasuojaa. Voi henkikulta pelastua.

Lisäksi, et vielä vastannut kysymykseeni, onko kyseessä todella muuntaja vai tasavirtalähde. Tämä on tyypillinen aloittelijamoka, koska yleispuhekielessä se seinään laitettava mötikkä melko monesti on muuntaja. Todellisuudessa sen sisällä on myös ainakin tasasuuntaussilta ja suotokondensaattori, paremmissa myös regulaattori. Kuten Heikki jo sanoi, tasajännitettä ei voi muuntaa muuntajan avulla!

Nitro Man [11.02.2006 12:00:03]

#

Se tökätään tosiaankin seinään.
Mutta kun joissakin muuntajissa on tälläinen merkki ~ ja joissakin - ja ton yllä pisteitä

tkarkkainen [11.02.2006 12:23:11]

#

~ tarkoittaa vaihtovirtaa, - ja sen päällä pisteitä tasavirtaa. Eli puhut siis todellakin verkkolaitteesta.

Luultavasti verkkolaitteesi arvokilvessä lukee jotain tyyliin

AC-DC adapter
INPUT: 230V ~ 50Hz
OUTPUT: 9V - (ja päälle pisteet) 500mA

Tuo tarkoittaa, että se on tarkoitettu kytkettäväksi 230 voltin vaihtojänniteverkkoon (AC), jossa on 50 hertsin taajuus. Volttimäärä voi vaihdella, monesti näkee Suomessakin laitteita joissa lukee 220V tai 250V, tai jopa 100-240V. Ulospäin se sylkee 9 volttia tasajännitettä (DC), jota ei todellakaan voi muuttaa muuntajalla. 500mA tarkoittaa, että laitteesta voi ottaa enintään puoli ampeeria virtaa.

AC-AC-adaptereita on myös olemassa, mutta en usko että kyseessä on sellainen. Niitä käytetään mm. jouluvaloissa. Ylivoimaisesti suurin osa kuitenkin tuottaa tasajännitettä.

Nitro Man [11.02.2006 15:29:59]

#

Näin siinä lukee:

AC Adaptor
Output:6.7 v - (pisteet päälle) 550 mA 3.7 va
Input:230 v AC~50hz 0.08A

Nitro Man [12.02.2006 09:51:57]

#

Onko siis mitään tapaa saada jännite tuonne 40v tienoille
Vai tilaanko uuden muuntajan?

tkarkkainen [12.02.2006 12:27:28]

#

Ensimmäiseen kysymykseen: Ei purkamatta verkkolaitetta.

Toiseen kysymykseen: Älä tilaa muuntajaa vaan verkkolaite. Voi tosin olla vaikeuksia löytää tuolla jännitteellä olevaa valmiina. 24V laitteita voisi löytyä, niitä kaksi sarjaan niin saadaan 48V. Tosin tuollaiset sarjakytkennät ovat noin toteutettuna melkoisia purkkapatentteja.

Nitro Man [12.02.2006 13:36:24]

#

Mutta miten ne voi yhistää toisiinsa?

Blaze [12.02.2006 13:40:26]

#

Otetaan ekan lähdöstä johto ja kiinnitetään se tokan tuloon?

Nitro Man [12.02.2006 14:02:29]

#

ELi jos minulla olisi kädessä 2*24V antavaa verkkolaitetta
Ja pitäiskö 1 niistä olla kytkettynä seinään ja toinen siihen mikä on seinässä kiinni sen + kiinni - ja - kiinni +?

sooda [12.02.2006 14:07:14]

#

Jos nyt oikein tajusin, niin samalla tavalla kun vaikka paristot taskulampussa. Tökkää molemmat pistorasiaan, ja toisen plussa toisen miinukseen. Jäljelle jää kaksi avointa piuhaa, joista tulee se 48 volttia. (sarjaankytkentä)

ajv [12.02.2006 14:10:08]

#

Kytket ne sarjaan samanlailla kuin kytket patteritkin sarjaan. Toisen plussa toisen nollaan. Eli tavallaan nostat sen jälkimmäisen nolla-potentiaalin 24:ään, niin sillonhan sieltä jälkimmäisestä plussasta tulee 48V siihen ekaan nollaan nähden.

Edit: hidas...

tkarkkainen [12.02.2006 16:35:13]

#

Ja tähän väliin on vielä pakko muistuttaa, että

http://www.tkk.fi/Misc/Electronics/faq/sfnet.harrastus.elektroniikka/maarayksia.html:

Sähköturvallisuusmääräyksissä on olemassa suojajännite, joka on 42 volttia. Vaarallisia jännitteitä ovat tätä suuremmat tasajännitteet ja matalataajuiset vaihtojännitteet (esimerkiksi 50 Hz verkkotaajuiset). Vaihtojännittellä jänniteraja kulkee niin, että maksimi huippujännite ei saa olla yli tuon 42V (sinimuotoisella vaihtojännittellä huippuarvo on 1.41 keraa tehollisarvo).

Nitro Man [13.02.2006 12:58:35]

#

öö...eli eikö muka saa kytkeä tota?

tkarkkainen [13.02.2006 13:36:19]

#

Et tainnut lukea tuota määräyksistä kertovaa sivua? Suosittelisin lämpimästi. Ei tuota varsinaisesti ole kielletty, mutta kokemustasosi paistaa läpi. Mieti mitä teet ja ymmärrä mitä teet ennen kuin teet mitään. Puuhun ei kiivetä niin että päälaki on ylhäällä viimeisenä.

lainaus:

Kuivan ihon ihokosketuksena muutamakaan kymmentä volttia ei ole vaarallinen, mutta jos iho on märkä tai sähkö pääsee ihon läoi muuten tehokkaasti elimistöön, voi muutamakin voltti olla vaarallinen.

Vanha sääntö: jos et ymmärrä, älä rakenna. Suosittelen pienjännite- ja pienvirtakytkennöissä pysymistä näin alkuun.

EDIT: Sori, pitää täsmentää. Pienjännitteen rajat kun kuulemma ovat 50VAC ja 120VDC. Sama FAQ pitää turvallisina rajoina 24VAC ja 40VDC, ja suosittelen siis pysymään turvallisten rajojen piirissä.

Nitro Man [13.02.2006 15:05:59]

#

Joo mutta kun se on ihan turhaa puuhaa kytkeä siihen 12v jännitteen kun tahtoo lisää tehoa coilguniin

Grey [13.02.2006 15:17:26]

#

Nitro Man kirjoitti:

Joo mutta kun se on ihan turhaa puuhaa kytkeä siihen 12v jännitteen kun tahtoo lisää tehoa coilguniin

Noh, aivan ensimmäiseksi menet poppamiehen puheille ja hommaat moiselta onnenkalun..

-Grey-

Blaze [13.02.2006 15:37:51]

#

tkarkkainen kirjoitti:

Vanha sääntö: jos et ymmärrä, älä rakenna.

Ei päde ainakaan meillä AMK:n sähkölabrassa. Kukaan kun ei ymmärrä mitään ja pakko on rakentaa :P
Pieni ihme, ettei enempää olla saatu komponentteja poksauteltua.

Nitro Man [13.02.2006 15:41:56]

#

Jos et ymmärrä,älä rakenna?
No mutta jos aloittaa elektroniikan harrastelun pitää siitä ymmärtää,ja pitää just rakentaa vaikkei ymmärrä sitten oppii

Antakaas hyviä sivuja josta voi tilata elektroniikka harrasteluun kamaa.

tkarkkainen [13.02.2006 15:59:27]

#

Blaze kirjoitti:

tkarkkainen kirjoitti:

Vanha sääntö: jos et ymmärrä, älä rakenna.

Ei päde ainakaan meillä AMK:n sähkölabrassa. Kukaan kun ei ymmärrä mitään ja pakko on rakentaa :P
Pieni ihme, ettei enempää olla saatu komponentteja poksauteltua.

Hih, tuli ihan mieleen lukion sähkömagnetismikurssi syksyltä, kun opettajan johdolla rakenneltiin oikosulkukytkentöjä. Onneksi on virranrajoittimet :)

Nitro Man kirjoitti:

No mutta jos aloittaa elektroniikan harrastelun pitää siitä ymmärtää,ja pitää just rakentaa vaikkei ymmärrä sitten oppii

Väittäisin, että itse rakennusprosessin aikana ei juuri opi mitään. Itse ainakin tarkastelen ensin kytkentää pitkään. Etsin sudenkuoppia ja yritän ymmärtää toimintaa. Rakentaminen on sitten palkintoporkkana uuden oppimisesta.

Melkoisen hyvä elektroniikka-aiheinen linkkilista. Linkkejä kauppoihin, datalehtiin, kytkiksiin ja muuhun.

Nitro Man [14.02.2006 16:28:40]

#

Entäs jos on noita lednäyttöjä ja tahtoo tehdä niistä kellon niin pitääkö siihen ohjelmoida,jos pitää niin miten?

tkarkkainen [14.02.2006 16:31:47]

#

Ei suinkaan! Mikropiirejä kyllä tarvitset, mutta koodia ei tarvitse kirjoittaa riviäkään. Tässä esimerkki.

Nitro Man [14.02.2006 16:45:13]

#

Niin no mitäs mun pitää siis tehdä?

tkarkkainen [14.02.2006 16:58:39]

#

No rakentamishommahan menee niin että ensin mietit, haluatko tehdä piirin pcb:lle vai reikälevylle. Pcb on nimenomaan rakennettavaa piiriä varten suunniteltu piirilevy, joka valmistetaan syövyttämällä (harrastajat, sottaista hommaa) tai jyrsimällä (teollinen valmistus, kallista hommaa harrastajalle). Reikälevy on piirilevy, jossa on reikiä tietyllä rasterilla, ja levystä riippuen joko kuparitäplät reikien ympärillä tai kuparinauhoja reiästä toiseen. Pcb:ssä johteita ei siis tarvitse tehdä enää juotosvaiheessa, ja hyppylankojen määrä on mitätön. Jos päädyt pcb:hen, niin sinun on suunniteltava levy itse, koska kellon suunnittelija ei tällä kertaa ole tehnyt valmista levyä.

Seuraava homma on päättää sopiva virtalähde. Kello on näköjään suunniteltu 5VDC käyttöjännitteelle, jolla ladataan samalla katkoksen varalle 3,6V NiCad-akkua. Akku ei näköjään tuo näytöille eikä bcd->7-segmentti-piireille virtaa, mutta pitää kellon ajassa silloin kun se ei muuten saa virtaa.

Sitten pitääkin hommata tarvittavat komponentit. Rutiininomaisesti ja huolellisesti laaditaan lista ja lähetetään se firmalle josta osat tilataan tai mennään lista kourassa lähimpään kauppaan.

Kun kaikki tarvittava on käsillä, juotetaan osat paikoilleen levy(i)lle, ja laitetaan tarvittavat liitokset kuntoon kytkentäkaavion mukaisesti.

Sittenpä päästäänkin jo testaamaan :)

Nitro Man [15.02.2006 16:09:36]

#

Eihän tuosta saa mitään selvää,olisko mitään parempaa sivuu noista led taulu kellosta?

tkarkkainen [15.02.2006 16:28:41]

#

Käsin piirretyksihän tuo kaavio on todella selkeä. Osaatko ylipäätään lukea kytkentäkaavioita?

Mieleen ei tule juuri muita yksinkertaistamiskonsteja kuin ohjelmoitava mikrokontrolleri, mutta se ei tainnut tulla kysymykseen.

Nitro Man [15.02.2006 16:39:37]

#

Englannin kielinenkin ohje käypi
Osaatko ite?

lapm [15.02.2006 16:54:40]

#

Nitro Man kirjoitti:

Englannin kielinenkin ohje käypi
Osaatko ite?

Suosittelisin että opettelet nyt ensimmäiseksi lukemaan kytkentä kaavioita. Sen jälkeen on hyvä jatkaa vaikka jollain koekytkentä alustalla ja kokeilla simppeleitä kytkentöjä ja kuinka ne käyttäytyvät. Siittä seuraava askel on muokata niitä kytkentöjä ja ymmärtää kuinka niiden toiminta muuttuu.

Tämän jälkeen sinulla alkaakin olla niin paljon tietoa että se coilgunisi teholähteen suunnittelukin alkaa sujumaan.

PS. Vilkaisin tuota kellon kytkentää ja minulta kyllä tuon perusteella syntyisi tuollainen kello.

tkarkkainen [15.02.2006 16:58:50]

#

Jos kytkentäkaavioiden lukeminen ei luonnistu, minun on aivan turhaa yrittää etsiä mitään muuta aihetta käsittelevää sivua, koska käytännössä kaikki elektroniikkakytkennät kuvataan niiden avulla.

Jos "Osaatko ite?" tarkoitti, että osaanko minä lukea kytkentäkaavioita, niin kyllä vain.

Minusta tuntuu, että seuraavat sivut olisivat sinulle hyvää luettavaa:

http://koti.mbnet.fi/huhtama/ele/index.php?si­=ml21.sis&pa=jaaa
http://koti.mbnet.fi/huhtama/ele/index.php?si­=ml16.sis&pa=jaaa
http://koti.mbnet.fi/huhtama/ele/index.php?si­=merkit.sis&pa=jaaa

Nitro Man [16.02.2006 07:59:56]

#

Tarkoitin osaisitko muka itse sen kytkentäkaavan avulla tehä tollanen kello
Kyllä siitä kytkentäkaavastakin saa jotain selvää,mutta mitä komponentteja se on siinä käyttänä?

kaviaari [16.02.2006 08:25:48]

#

Kaikki selviää siitä kytkentäkaaviosta tai oheen liitetystä tekstistä. Mitä komponentteja? .. tarkoitatko että minkä arvoisia vastuksia/konkkia vai että mitä ne mölkeröt siellä kytkiksessä tarkottaa, jos jälkimmäinen kato tkarkkisen viestin alin linkki ja opettele siitä. Aikansa kun pelaa niin kyllä noita kytkiksiä oppii lukemaan ihan sujuvasti.

ajv [16.02.2006 09:20:49]

#

Nitro Man kirjoitti:

Tarkoitin osaisitko muka itse sen kytkentäkaavan avulla tehä tollanen kello

Välihuomautuksena voin sanoa, että minä osaisin ja en osaisi. Ammattikorkeakoulussa meillä on elektroniikka-kurssi, joka kulkee tuttavallisemmin nimellä "Laitteet, jotka eivät ikinä toimi!". Eli vaikka ymmärrät piirikaavion ja saat sen näkkärille kolvattua, niin se ei vielä tarkoita että se toimisi... :)

Metabolix [16.02.2006 10:29:31]

#

Mutta kyllä, varmasti täällä aika moni osaisi. Pääsääntöisesti tuollaisen tekeminen ei periaatteessa ole ihmeempää kuin että kolvataan oikeat osat oikeaan kohti, ja kaaviostahan ne näkyvät. Sitten on juuri tuo ajv:n mainitsema seikka, että aina voi tulla kummallisia ongelmia ja toimimattomuutta.

tkarkkainen [16.02.2006 11:27:11]

#

ajv kirjoitti:

Ammattikorkeakoulussa meillä on elektroniikka-kurssi, joka kulkee tuttavallisemmin nimellä "Laitteet, jotka eivät ikinä toimi!". Eli vaikka ymmärrät piirikaavion ja saat sen näkkärille kolvattua, niin se ei vielä tarkoita että se toimisi... :)

Heh. Varsinkin reikälevyhommissa tuo kerralla kuntoon saaminen on tosiaan hieman harvinaisempaa. Vaikka kuinka huolellinen olisi, niin johonkin jää vielä viilattavaa. Kun pidemmänpuoleisen tauon jälkeen rakentelin tämän, joukkoon sattui useampikin aivan turha virhe: laitoin yhden konkan paikalle väärän kokoisen, yksi tinasilta puuttui ja onnistuin vielä jotenkin lukemaan dataläpyskästä transistorien nastajärjestyksen väärin, jolloin laitoin ne kaikki väärinpäin :)

Juice [16.02.2006 14:46:32]

#

Ihan näin ohimennen, tuon salamatutkan kytkiksessä oli kaksi käämiä, joille oli ilmoitettu induktanssiarvot. En ole kuitenkaan niinkään käämien kanssa leikkinyt, joten miten saadaan käämille jokin tietty (esim 10mH) induktanssi?
Juu, ja hienon näköisen tutkan olet tehnyt tkarkkainen ;)

zacura [16.02.2006 16:01:12]

#

Juice kirjoitti:

Ihan näin ohimennen, tuon salamatutkan kytkiksessä oli kaksi käämiä, joille oli ilmoitettu induktanssiarvot. En ole kuitenkaan niinkään käämien kanssa leikkinyt, joten miten saadaan käämille jokin tietty (esim 10mH) induktanssi?

Käämin induktanssiin vaikuttaa ainakin kierrosten lukumäärä, kierrosten halkaisija ja kierrosten etäisyys toisistaan. Tuollaisen käämin valmistaminen itse voi osoittautua hankalaksi. Tuollaiseen käyttöön on varmaan helpoin hake kaupasta sopivan kokoinen kuristin, eivät nimittäin hirveitä maksa ja ajan lisäksi säästyvät hermot :).

tkarkkainen [16.02.2006 16:38:02]

#

Joo, valmiita kuristimia käytin itsekin. Itse asiassa kysyin tutkan suunnittelijalta, että millä tavalla käämit olisi helpointa tehdä. Vastaus oli, että annan hänelle osoitteeni ja hän lähettää kuristimet. Päädyin sitten tekemään juuri näin, ja postissa tulikin sitten jonkin ajan päästä nippu kuristimia ja lisäksi vielä hieman harvinaisempia puolijohteita mukaan. Raha ei kelvannut. Moniko teistä voi sanoa saanensa postin kautta ilmaista elektroniikkaa Teksasista? ;)

Zacuran luettelemien vaikuttajien lisäksi vaikuttaa vielä käämin sydämen materiaali. Yleensä kai käämilangasta kieputettujen käämien induktanssit on helpointa ilmoittaa mikro- tai nanohenryinä.

Nitro Man [16.02.2006 16:38:43]

#

http://www.yeoy.fi/index.php?main=64&productCat­=1513
Mikä noista kannattaisi tilata?

maka78 [16.02.2006 17:59:15]

#

tkarkkainen kirjoitti:

Moniko teistä voi sanoa saanensa postin kautta ilmaista elektroniikkaa Teksasista? ;)

No en oo Texasista saanu ilmaista elektroniikkaa mutta Aasian puolelta kylläkin 8 kappaletta PIC:ejä suoraan Microchip:iltä.

tkarkkainen [16.02.2006 21:05:36]

#

Nitro Man: Riippuu lähinnä siitä, kuinka suuret numerot haluat. Riippuu luonnollisesti kellon katseluetäisyydestä. Pidä kuitenkin huolta, että tilaat CC-näytön (common cathode eli yhteiskatodi), koska kytkentäkaavio taitaa olettaa niin.

Nitro Man [17.02.2006 19:57:31]

#

Eikö oikeesti löydy parempaa ohjetta led-näyttö kellosta?

Metabolix [17.02.2006 20:06:06]

#

"Eikö tosiaan löydy parempaa ohjetta, miten kehitetään joku übertsydeemi ja tienataan miljoona?" Ehkäpä se on sinusta kiinni.

Nitro Man [17.02.2006 20:34:35]

#

Metabox,poltitko päreet?

Metabolix [17.02.2006 20:46:18]

#

Etkö osaa itse etsiä, ja kyllähän tuota aiempaakin lukee.
http://www.hanssummers.com/electronics/clocks/binary/ Siinä sinulle led-kello, vaikkei ihan led-näyttö-kello olekaan :)
Ja opettele kirjoittamaan nickini oikein :( Siinä on kyllä malli yläpuolella.

Nitro Man [17.02.2006 20:54:34]

#

tkarkkainen kirjoitti:

No rakentamishommahan menee niin että ensin mietit, haluatko tehdä piirin pcb:lle vai reikälevylle. Pcb on nimenomaan rakennettavaa piiriä varten suunniteltu piirilevy, joka valmistetaan syövyttämällä (harrastajat, sottaista hommaa) tai jyrsimällä (teollinen valmistus, kallista hommaa harrastajalle). Reikälevy on piirilevy, jossa on reikiä tietyllä rasterilla, ja levystä riippuen joko kuparitäplät reikien ympärillä tai kuparinauhoja reiästä toiseen. Pcb:ssä johteita ei siis tarvitse tehdä enää
juotosvaiheessa, ja hyppylankojen määrä on mitätön. Jos
päädyt pcb:hen, niin sinun on suunniteltava levy itse, koska kellon suunnittelija ei tällä kertaa ole tehnyt valmista levyä.

Seuraava homma on päättää sopiva virtalähde. Kello on näköjään suunniteltu 5VDC käyttöjännitteelle, jolla ladataan samalla katkoksen varalle 3,6V NiCad-akkua. Akku ei näköjään tuo näytöille eikä bcd->7-segmentti-piireille virtaa, mutta pitää kellon ajassa silloin kun se ei muuten saa virtaa.

Sitten pitääkin hommata tarvittavat komponentit. Rutiininomaisesti ja huolellisesti laaditaan lista ja lähetetään se firmalle josta osat tilataan tai mennään lista kourassa lähimpään kauppaan.

Kun kaikki tarvittava on käsillä, juotetaan osat paikoilleen levy(i)lle, ja laitetaan tarvittavat liitokset kuntoon kytkentäkaavion mukaisesti.

Sittenpä päästäänkin jo testaamaan :)

Kyllä vaan mutta mistäpä saa noi kaikki komponentit :D?

Eli mitä yleensäkkin tarvitaan jos lähetään jotain tollaista kelloo tekemään,mitä komponentteja?

Metabolix [17.02.2006 20:59:38]

#

No siinähän ne komponentit kaaviossa lukevat, ainakin tuossa näyttivät olevan.

ajv [17.02.2006 21:00:52]

#

Kolvi on kans kova sana. Ja tina vielä kovempi

Nitro Man [17.02.2006 21:03:44]

#

Mitenkä on sitten esim.lämpömittarin kanta,onko vaikeempi kuin kello? Löytyiskö jostain ohjeet?

EDIT: Niinhän siinä näkyy olevan ne komponentit mutta noinko paljon niitä pitääkin olla?

Metabolix [17.02.2006 21:16:26]

#

No eihän tuossa edes ole hirveästi. Mikropiirejä vain hieman liikaa minun makuuni. Mutta ei sitä tosiaan paljon vähemmällä saa kasaan. Binäärikello taas tulisi periaatteessa helpommin ja olisi aika kiva muutenkin.

Nitro Man [17.02.2006 21:25:32]

#

Binäärikello,mikäs se sellainen on ja onko siihen mitä ohjeita?

Edit: Vastatkaa aikaisempaan kysymykseeni lämpötilamittarista

Metabolix [17.02.2006 23:36:53]

#

Katso edellinen linkkini. (Jumalauta, kehtaat koko ajan valittaa, ettei ole ohjeita tai ettei jotakin kerrota, etkä edes katso annettuja linkkejä?) Binäärikello eli sellainen, jossa luvut ovat enemmän tai vähemmän binäärimuodossa.

Muutenkin melkein minkä tahansa tuollaisen peruslaitteen ohjeet löytää kyllä Googlella, kun sitä hieman opettelee käyttämään.

maka78 [18.02.2006 01:12:34]

#

Suosittelisin kyllä aloittamaan jollain valmiilla elektroniikka sarjalla. Esimerkiksi Kemon sarjoissa on aloittelijalle sopivia kytkentöjä. Niitä voi tilata mm. Bebekiltä. Tämä ihan siksi että aika selkeästi on ilmassa se ettei kaverilla todellaakaan ole vielä hajuakaan elektroniikasta.

Nitro Man [18.02.2006 08:26:42]

#

No mitenkä on sen lämpömittarin kanta.onko vaikeempi kuin kello`?

EDIT: Koitappas ite löytää sellainen Led-näyttö lämpötilamittari jostain googlesta,missä neuvotaan miten se tehhään

Metabolix [18.02.2006 10:09:07]

#

/me Kirjoittaa Googleen thermometer led circuit
/me Löytää heti sivun http://www.redcircuits.com/Page11.htm

Nitro Man [18.02.2006 21:40:23]

#

Mistä vois mahollisesti saada Nixie-putkia,mieluiten suomalaisesta nettikaupasta

tkarkkainen [19.02.2006 02:07:52]

#

Lämpömittarin monimutkaisuus riippuu aivan täysin siitä, millaista mittaria olet tekemässä. Sinulle suosittelisin, että tilaat Koulelektroniikasta rakennussarjan, tuotekoodi 053, Hintaa 16,70 euroa. Suosittelen myös tilaamaan valmiin piirilevyn, tuotekoodi 053P, hinta 1,50 euroa. Myös kotelo kannattaa miettiä.

Nitro Man [19.02.2006 09:23:07]

#

Ok,mutta mistä voisi saada sellaisen komponentin joka arpoo numeroita 0-9 LED-Näyttöön?

lapm [19.02.2006 13:04:29]

#

Nitro Man kirjoitti:

Ok,mutta mistä voisi saada sellaisen komponentin joka arpoo numeroita 0-9 LED-Näyttöön?

Jollain seuraavista vaihtoehdoista:

a) Sopiva laskuri + bcd to 7-segment muunnin
b) Mikrosuorittimella esim AT90S2313
c) Suunnitellaan itse vapaa-valintainen oma ratkaisu ongelmaan

Opettele nyt hyvä lapsi kuuntelemaan itseäsi viisaampien neuvoja. Vältät monta sudenkuoppaa sillä tavalla.

Nitro Man kirjoitti:

EDIT: Niinhän siinä näkyy olevan ne komponentit mutta noinko paljon niitä pitääkin olla?

Jos sinulla on ongelmia jo kasata edes tuollaista peruskelloa, niin sinulle on aika turhaa ruveta selittämään miten tuollainen kello tehdään vähemmillä komponenteillä käyttämällä mikrosuoritinta.

Ja eihän tuo ole vielä edes monimutkainen laite, varsin simppeli vielä.

Nitro Man [19.02.2006 16:04:08]

#

Ei ole ongelma kasata tota kelloa,mutta noita osia pitää tilata!
Vaan sepä ei ole ilmaista huvia

tkarkkainen [19.02.2006 17:35:17]

#

Nitro Man kirjoitti:

Ei ole ongelma kasata tota kelloa,mutta noita osia pitää tilata!
Vaan sepä ei ole ilmaista huvia

Mikä harrastus on?

lapm [19.02.2006 18:04:15]

#

Nitro Man kirjoitti:

Ei ole ongelma kasata tota kelloa,mutta noita osia pitää tilata!
Vaan sepä ei ole ilmaista huvia

Kukas sitä ilmaiseksi väitti?

http://koti.mbnet.fi/~vehasmaa/index.php?area­=elektroniikka&level=1

Vertaile vaikkapa tämän linkin sivulla mainittujen liikkeiden valikoimaa. Eroja löytyy ja kannattaa tilata samantien vähän enempi kuin tarvitsee niin jää vähän yli ja voit käyttää seuraavassa projektissa sitten.

Kerrotko vielä harrastuksen joka on täysin ilmainen?

msdos464 [19.02.2006 20:16:27]

#

lainaus:

Kerrotko vielä harrastuksen joka on täysin ilmainen?

seinään tuijottelu, rupattelu jne. :) ei tosin ole yhtä mielenkiintoisia..

lapm [20.02.2006 09:13:14]

#

msdos464 kirjoitti:

lainaus:

Kerrotko vielä harrastuksen joka on täysin ilmainen?

seinään tuijottelu, rupattelu jne. :) ei tosin ole yhtä mielenkiintoisia..

Heh, Ei kuitenkaan kannata tuijotella seinään kovinkauaa.

Käy kuten kuuluisille rotanaivoille, eli aivot tylsistys rappeutuu virikkeiden puutteessa ;)


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta